Mountains

ΑΗ ΛΙΑΣ

Στην άκρη των ορεινών όγκων της οροσειράς της Σαμοθράκης, των βουνών που επιπλέουν στη θάλασσα

Κατακτήστε την κορυφή του Άη Λιά με 1385 μ.

Είναι ένα βουνό με μεγάλη κλήση και απότομη υψομετρική διαφορά σε κάθε σας βήμα. Βρίσκεται στη νότια πλευρά της Σαμοθράκης πάνω από το χωριού του Προφήτη Ηλία (Κουρμπέτ΄ς). Ακολουθήστε τον ασφάλτινο δρόμο που οδηγεί στο χωριό του Προφήτη Ηλία (Κουρμπέτς). Λίγο πριν φθάσετε στο χωριό στο δεξί σας χέρι υπάρχει ένας χωματόδρομος. Μπαίνετε σε αυτόν, στη πρώτη διασταύρωση περνάτε μπροστά από το εξωκκλήσι της Μάνταλ΄Παναγιάς ,στρίβετε δεξιά και στην δεύτερη επίσης δεξιά. Προχωράτε ευθεία περνώντας πάνω από το χωριό. Στη τελευταία στροφή αφήνετε το όχημά σας. Συνεχίζετε με τα πόδια στο μονοπάτι που βρίσκεται στα αριστερά σας με συνεχή δεξιά τραβέρσα. Φθάνετε στη κοίτη ενός ρυακιού και αφού την περάσετε αρχίζετε ανάβαση με αριστερή τραβέρσα πάνω στον αυχένα που έχετε μπροστά σας. Μετά από πορεία 3 ωρών έχετε φθάσει στο δεύτερο άκρο της οροσειράς Σάος. Η θέα είναι υπέροχη με Ν.Δ να βλέπετε την παραλία του Άμμου και αριστερά της την κοιλάδα του ρυακιού του Βάτου και την παραλία του Βάτου. Νότια και μπροστά σας το Λάκκωμα και δυτικότερα το Ξηροπόταμο και όλη η παραλιακή γραμμή με τους ελαιώνεςκαι το κάμπο του νησιού μέχρι τελείως δυτικά την Καμαριώτισσα, την Λιμονοθάλασσα του Άη Ανδρέα και το Ακρωτήρι. Β.Α. φαίνεται ένα κομμάτι της Χώρας και όλη η κορυφογραμμή της οροσειράς Σάος, με πρώτη πάνω από την Χώρα αυτή του Αη-Γιώργη, του Μέγα Γκρέμνου, μέχρι το Φεγγάρι.

Διάρκεια διαδρομής μέχρι την κορυφή γύρω στις 3 ώρες.Διαδρομή μέτρια προς δύσκολη.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:Προτιμήστε να είστε τουλάχιστον δύο άτομα παρέα. Να φροντίσετε να έχετε κόψει τα νύχια των ποδιών σας από πριν, γιατί σε άλλη περίπτωση στην κατηφόρα τα πόδια σας θα ταλαιπωρηθούν πολύ και θα σας πονέσουν. Πάρτε μαζί σας καπέλο, γυαλιά ηλίου, αντιηλιακό, αντιανεμικό, δεύτερο φανελάκι και ζευγάρι κάλτσες, ξηρούς καρπούς και νερό, υπνόσακο (σε περίπτωση διανυκτέρευσης), κουτί Α΄Βοηθειών , μαχαίρι ή σουγιά, αναπτήρα και φακό. Ενημερώστε κάποιους ανθρώπους από πριν για την εκδρομή σας. Το κινητό σας αν είναι COSMOTE ίσως να έχει σήμα μέχρι και την κορυφή.

 Μην επιχειρείτε αναβάσεις ή καταβάσεις πέραν των γνώσεων και των δυνατοτήτων σας. Προσπαθήστε να μένετε μέσα στα μονοπάτια, οποιαδήποτε παρέκκλιση, υπάρχει περίπτωση να σας αφήσει εκτεθειμένους και να σας ταλαιπωρήσει. Αν προκύψει ανάγκη ούρησης ή αφόδευσης προτείνουμε για ευνόητους λόγους να ακολουθήστε την  πιο οικολογική διαχείριση με το να τα θάψετε!

 Υπενθυμίζουμε για την απαραίτητη υπόδηση από αθλητικό παπούτσι και στη καλύτερη περίπτωση ορειβατικό μποτάκι και κάποιο είδους μπαστούνι ή μπατόν (trekking poles). Σε περίπτωση διανυκτέρευσης το άναμμα της φωτιάς στη ύπαιθρο απαγορεύεται κατά τους θερινούς μήνες. Σεβαστείτε τον χώρο και αποφύγετε με κάθε τρόπο να αφήσετε κάθε είδους απορρίμματα καθ΄όλη την διάρκεια της διαδρομής μέχρι την επιστροφή σας. Στη Σαμοθράκη λειτουργεί πρόγραμμα ανακύκλωσης απορριμμάτων στους μπλέ κάδους που θα βρείτε σε διάσπαρτα σημεία στους οικισμούς του νησιού. Καλή διασκέδαση.