Historic

H ΝΙΚΗ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ EMΠΝΕΕΙ

Η Νίκη της Σαμοθράκης γίνεται η μούσα πολλών καλλιτεχνών και έχει χρησιμοποιηθεί πολύ ως σύμβολο, ως σήμα και ως θέμα από πολλούς καλλιτέχνες και σχεδιαστές σε όλο τον κόσμο

Η Νίκη εμπνέει μέσα στους αιώνες

Η Νίκη εμπνέει συνεχώς καλλιτέχνες και έχει χρησιμοποιηθεί διαχρονικά ως σύμβολο σε χιλιάδες περιπτώσεις. Με αφορμή της συμπλήρωσης 150 χρόνων από την έυρεσή της, εδώ ένα περίγραμμά της σχηματισμένο από πέτρες, κοσμεί την επιφάνεια της περιοχής δίπλα στον Αρχαιολογικό Χώρο της Παλιάπολης, δίπλα στο υδραγωγείο του χωριού, στη περιοχή Καλανάρ΄ στο 3ο χλμ. του δρόμου Παλιάπολης -Χώρας.

Φωτο: " Η Νίκη με Land Art στην γη που την γέννησε" provocateur.gr

 Το πρωτότυπο αυτό περίγραμμα του αγάλματος, σε κάτοψη 50 X 70 μ. περίπου, φιλοτεχνήθηκε από την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία ΙΔΕΑ, η οποία ιδρύθηκε στο νησί, το 2011 και δραστηριοποιείται στη Μακεδονία και τη Θράκη.

 Είκοσι εθελοντές εργάστηκαν με μεράκι και αφοσίωση χρησιμοποιώντας την τεχνική του λεγομένου “land art”, με πέτρες που συνέλεξαν από τη γύρω περιοχή και έτσι σιγά-σιγά απεικονίστηκε μια σύγχρονη εκδοχή της Νίκης της Σαμοθράκης στη γη όπου ανήκει.

Τα φτερά της βαμμένα με το γαλάζιο της θάλασσας, το φόρεμά της γαλαζοπράσινο και μια κόκκινη λωρίδα ανάμεσα, ήταν τα χρώματα που επιλέχτηκαν για την τελική διαμόρφωση της “γήινης” Νίκης της Σαμοθράκης, ενώ οι υπεύθυνοι της πρωτότυπης αυτής εικαστικής δράσης σκέφτονται μάλιστα να μεγαλώσουν ακόμη περισσότερο το περίγραμμα και να το φωτίσουν, διεκδικώντας με αυτόν τον τρόπο μια θέση στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες.

H Nίκη στο "Fashion Buildings"!

Τον χρησιμοποιεί ο Ρώσος σχεδιαστής Vasily Klyukin, που σχεδιάζει κτήρια με ασυνήθιστη όψη, τα οποία είναι εμπνευσμένα περισσότερο από τον χώρο του design, παρά από την παραδοσιακή αρχιτεκτονική. Ανάμεσα στα σχέδια κτηρίων που έχει δημιουργήσει o Klyukin, είναι και η "Νίκη της Σαμοθράκης", ένας εντυπωσιακός ουρανοξύστης κάποιες πλευρές του οποίου έχουν το σχήμα του διάσημου αγάλματος. H "Νίκη" προς το παρόν υπάρχει μόνο ως σχέδιο, καθώς αναζητά "πατρίδα" για να οικοδομηθεί. Δύο πιθανές πόλεις για να "ανοίξει τα φτερά της", είναι το Hong Kong και η Kuala Lumpur.

Φωτο: " Η Νίκη ως σχέδιο ουρανοξύστη"

Η Νίκη σε Video Clip

Η τραγουδίστρια της pop Βeyonce την επέλεξε πρόσφατα για την δημιουργία ενός μουσικού videoclip.

H Nίκη διακοσμεί

Φωτο: "Η Νίκη κοσμεί την είσοδο του ξενοδοχείου Ceasers Palace στο Las Vegas" www.disappearinginplainsight.com/tag/las-vegas/

Η Νίκη σε χαρτονόμισμα

Φωτο: "Η Νίκη κοσμεί ελληνικό χαρτονόμισμα των 50 δραχμών" Αρχείο Δήμου Σαμοθράκης

Η Νίκη στη διαχρονική συλλογή του Ελευθέριου Ελευθερίου

Ο συλλέκτης και ερευνητής, Ελευθέριος Ελευθερίου, που κατάγεται από τον Έβρο, έχει καταφέρει να συνθέσει ένα υπέροχο, άγνωστο και μυστηριώδες παγκόσμιο “ψηφιδωτό”, για το πώς έχει εμπνεύσει και επηρεάσει η Νίκη της Σαμοθράκης διάφορους λαούς και πολιτισμούς σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Πρόκειται για εκατοντάδες εκθέματα, τόσο σε φιλοτελικό υλικό, γραμματόσημα, φάκελα πρώτης ημέρας κυκλοφορίας, φεγιέ, σφραγίδες, όσο και νομίσματα-χαρτονομίσματα, μετάλλια, παράσημα, φωτογραφίες, τηλεκάρτες, αναμνηστικές εκδόσεις, δημοσιεύματα, διαφημιστικές καταχωρήσεις, οπτικοακουστικό υλικό κ.α, από δεκάδες χώρες, από κάθε σημείο του πλανήτη.

Φωτο: "Η Νίκη σε γραμματόσημα" Από το βιβλίο του Ελευθέριου Ελευθερίου "Με τα ελευθέρια φτερά της Νίκης"

Αποτυπώνουν την ακτινοβολία της φτερωτής Θεάς σε χώρες μακρινές, όπως η Ουρουγουάη, που πανηγύρισε την νίκη της στο Μουντιάλ το 1924, η Ζάμπια που την ενέταξε στα Χριστούγεννα του 1997, η Καμπότζη που τη συνδύασε με τη βασίλισσα στο σκάκι, η Ιαπωνία που διαφημίζει πανεπιστήμιό της, το Μάλι που την επιλέγει ως ένα από τα τρία πιο διάσημα γλυπτά, η Παραγουάη ως ένα από τα έξι, η Γρενάδα που την επιλέγει στα έξι έργα τέχνης, η Μοζαμβίκη, η Μαδαγασκάρη, η Σιέρρα Λεόνε, η Γουινέα και το Σάο Τόμε που εκδίδουν εντυπωσιακές φιλοτελικές σειρές με το επιβλητικό άγαλμα.

Αλλά και στην Ευρώπη, η Πολωνία καθιερώνει φιλοτελικό διαγωνισμό με έπαθλο αγαλματίδιο της Νίκης, και αποτύπωση του συμβόλου μας σε δεκάδες φιλοτελικά προϊόντα, όπως και ο Παγκόσμιος Φιλοτελικός Διαγωνισμός του γαλλικού Timbroloisirs. Επί 20 χρόνια, η Νίκη Σαμοθράκης ήταν το κορυφαίο έπαθλο κινηματογράφου και εκατοντάδες επώνυμοι ηθοποιοί βραβεύτηκαν με αγαλματίδιο, σε τελετή μπροστά στο επιβλητικό άγαλμα. Αγαλματίδιο της φτερωτής Νίκης απονέμει ακόμη και σήμερα και ο ρωσικός κινηματογράφος.

Φωτο: "Η Νίκη σε βραβεύσεις δημιουργών κινηματογραφικών έργων στο Λούβρο" Απότο βιβλίο του Ελευθέριου Ελευθερίου "Με τα Ελευθέρια Φτερά της Νίκης"

Το αρχαιοελληνικό σύμβολο αποτελεί κορυφαία επιβράβευση και στον ιατρικό χώρο, καθώς επί 74 χρόνια το ίδρυμα Λάσκερ συνεχίζει να τιμά ιατρούς και ερευνητικό προσωπικό για την συμβολική τους νίκη κατά της ασθένειας και του θανάτου! Το πρόγραμμα Lasker Awards δημιουργήθηκε το 1945 από τους Albert και Mary Lasker για να φωτίσει τις θεμελιώδεις βιολογικές ανακαλύψεις και τις κλινικές εξελίξεις που βελτιώνουν την ανθρώπινη υγεία και να εφιστήσει την προσοχή στη σημασία της δημόσιας υποστήριξης της επιστήμης. Με τη μορφή της Νίκης της Σαμοθράκης, τα Βραβεία Lasker αναγνωρίζουν τη συμβολή ερευνητών και κλινικών επιστημόνων που έχουν σημειώσει σημαντικές προόδους στην κατανόηση, τη διάγνωση, τη θεραπεία ή την πρόληψη ασθενειών.Το χρυσό αγαλματίδιο, που απονέμεται μέχρι και σήμερα. Με το βραβείο είχε τιμηθεί το 1950 και ο Έλληνας Γιώργος Παπανικολάου, το 1966 ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, και το 2013 ο Bill Gates.

Φωτο: "Ο Γεώργιος Παπανικολάου ο δημιουργός του Test PAP βραβεύεται το 1950 με το βραβείο Lasker"
Φωτο: "Βράβευση με του Προέδρου των ΗΠΑ με το βραβείο Lasker" Από το βιβλίο του Ελευθέριου Ελευθερίου "Με τα Ελευθέρια Φτερά της Νίκης"

Εντυπωσιακές είναι οι διαφημιστικές καταχωρήσεις στην αυγή του 20ου αιώνα, καθώς δεκάδες επιχειρήσεις αναζήτησαν τα φτερά της Νίκης, για να προωθήσουν τα προϊόντα τους, από αγγλικούς κορσέδες, παπούτσια, εσώρουχα, ρολόγια, αρώματα, καλλυντικά, μέχρι ελαστικά, λάδια αυτοκινήτων, αλλά και αυτοκίνητα και αεροπλάνα! Η Νίκη προβάλλεται και σε περιτύλιγμα βελγικής σοκολάτας, ετικέτα κρασιού στην Καλιφόρνια, βινύλιο, εξώφυλλα βιβλίων, αφίσες εκδηλώσεων αλλά και μάρκα καζίνο!

Φωτο: " Η Νίκη σε διαφηστική καμπάνια της General Motors" Aπό το βιβλίο του Ελευθέριου Ελευθερίου "Με τα Ελευθέρια Φτερά της Νίκης"

To λογότυπο της ιαπωνικής βιομηχανίας οχημάτων και κινητήρων HΟΝDA, από το 1947 οι όποιες τροποποιήσεις του είναι εμπνευσμένες από τα φτερά της Νίκης της Σαμοθράκης.

Φωτο: "Το λογότυπο της ιαπωνικής HONDA είναι εμπνευσμένο απο τα φτερά της Νίκης Σαμοθράκης που με τις δυνατές φτερούγες της, χαρίζει στους οδηγούς την άισθηση της δύναμης και της ελευθερίας" Ηistoric Honda Logo

Το 1971, ο Φιλ Νάιτ, πρώην δρομέας μεσαίων αποστάσεων στις ΗΠΑ, αποφασίζει να δημηουργήσει της δική σειρά αθλητικών παπουτσιών και ζητάει από τους υπαλλήλους του να διατυπώσουν τις ιδέες και τις προτάσεις τους στο χαρτί. Τελικά επιλέγει την ονομασία NIKE, εμπνευσμένη από την ονομασία του αρχαίου ελληνιστικού αγάλματος Νίκη της Σαμοθράκης, ενώ ο αρχαιολάτρης υπάλληλός του που το πρότεινε, του λέει πως είδε την θεά στο όνειρό του. Το επόμενο ήταν να σχεδιαστεί αφαιρετικά και το σύμβολο που εικονίζει ουσιαστικά το φτερό της Νίκης, από την σχεδιάστρια Κάρολαϊν Ντέβινσον. O Nάιτ δεν ενθουσιάστηκε τότε ιδιαίτερα αλλά επειδή βιαζόταν το επέλεξε και ενέκρινε το σχέδιο δίδοντας ως αμοιβή στην σχεδιάστρια το πενιχρό ποσό των 35$!

Φωτο: "Το λογότυπο της ΝΙΚΕ εμπνευσμένο από το όνομα και τα φτερά της Νίκης" Historic NIKE Logo

Πολλά είναι και τα εκθέματα από τους δύο Παγκόσμιους Πολέμους, όπου η Νίκη της Σαμοθράκης αποτέλεσε το κατεξοχήν σύμβολο ενθάρρυνσης του ηθικού των εμπόλεμων λαών και στρατιωτών και από τα δύο μέτωπα(!!), και των Συμμάχων και του Άξονα.

Ο ίδιος ο συγγραφέας αναφέρει στον επίλογό του: “Η Νίκη εμπνέει ολόκληρο τον πλανήτη, με τα ιδανικά της ελπίδας και της πίστης για ελευθερία και νίκη! Θυμίζει τα φτερά που όλοι έχουμε αλλά ξεχνάμε… Μας καλεί να πετάξουμε προς ένα κόσμο καλύτερο, γκρεμίζοντας τα δεσμά για την ελευθερία της ψυχής και του μυαλού!!! Με ώθησε λοιπόν να αναδείξω το μεγαλείο της. Αυτή τη συλλογή έρχομαι να “καταθέσω”, ως ένα μικρό στίγμα!” Πηγή: gnomionline.gr

Γράφει ο ποιητής Γιώργος Σεφέρης

«Ξύπνησα με το μαρμάρινο τούτο κεφάλι στα χέρια

που μου εξαντλεί τους αγκώνες και δε ξέρω πού να

τ΄ ακουμπήσω.

Έπεφτε στο όνειρο καθώς έβγαινα από το όνειρο

έτσι ενώθηκε η ζωή μας και θα είναι πολύ δύσκολα να ξαναχωρίσει.

Κοιτώ τα μάτια μήτε ανοιχτά μήτε κλειστά

μιλώ στο στόμα που όλο γυρεύει να μιλήσει

Κρατώ τα μάγουλα που ξεπέρασαν το δέρμα.

Δεν έχω άλλη δύναμη

τα χέρια μου χάνουνται και με πλησιάζουν

ακρωτηριασμένα»

Τα μπράτσα είναι ασθενικά, αδύνατα, πέφτουν ξεριζωμένα απ' τους ώμους στην προσπάθεια να συγκρατήσουν αυτό το μαρμάρινο κεφάλι, ίσως το κεφάλι της Νίκης της Σαμοθράκης που ποτέ δεν εντοπίστηκε, ίσως το σύμβολο του κάθε θεσπέσια όμορφου που δημιούργησε η Ελλάδα, και που, ο Σεφέρης κι όλοι εμείς, οφείλουμε να οδηγήσουμε ακόμη πιο μακριά, να συνδράμουμε στη μεταλαμπάδευσή του, στην προστασία του, στην πλαισίωσή του με μία νέα ιδιοφυΐα, ίση προς την αρχαία ελληνική.

Στεκόμαστε ανήμποροι δίχως να γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε μ' αυτό τ' αβάσταχτο «μαρμάρινο κεφάλι», μ' αυτήν την αδίστακτα βαριά κι ογκώδη «πέτρα», καμιά φορά μάλιστα, απαρνιόμαστε το φως που τα γέννησε. Έτσι, γιατί το επιβάλλει η «ορθότητα» της εποχής, ο «νεωτερισμός», ο «εκσυγχρονισμός», η αποποίηση του «παρωχημένου», γιατί, απλώς, δυσκολευόμαστε να κατανοήσουμε πως μες σ' αυτές τις πέτρες στεγάζεται η ύλη που μας γέννησε και βασιλεύουν οι ρίζες μας, αρνούμενοι το αναμφίλεκτο συμπέρασμα ότι αυτές οι πέτρες, εκτός από το παρελθόν μας, είναι και το μέλλον μας.

Οι αρχαίοι Έλληνες εμπότισαν αυτήν την ύλη με πνεύμα, της ενστάλαξαν φως, εμφύσησαν στο μάρμαρο ζωή και τελειότητα. Η ζωή θάλλει, ανθίζει υπό την προστασία των μαρμάρων, δεν απομαραίνεται, δεν φυλλορροεί.

Ας διασώσουμε την Ιστορία γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουμε να διασωθούμε και εμείς.

«Ενώθηκε η ζωή μας και θα είναι πολύ δύσκολα να ξαναχωρίσει με τούτες τις πέτρες».

Πηγή:http://www.voria.gr/article/i-niki-tis-samothrakis-mia-thrakiotissa-kalloni-star-sto-louvro. «Ὁ Γιῶργος Σεφέρης καὶ ὁ Ἑλληνισμός», Οκτάβ Μερλιέ.