Historic

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ

Η Νίκη της Σαμοθράκης αποτελεί ένα κομψοτέχνημα και ένα αριστούργημα γλυπτικής της ελληνιστικής εποχής. Είναι ένα παγκόσμιο σύμβολο και κατέχει μια από τις μεγαλύτερες αναγνωρισιμότητες στον κόσμο

Τα Χαρακτηριστικά της Νίκης Σαμοθράκης

 Το άγαλμα έχει ηλικία 2.200 ετών. Έχει ύψος 3,28 μ. με τα φτερά, ενώ φθάνει τα 5,58 μ. συνολικά μαζί με την μαρμάρινη πλώρη του πλοίου του, πάνω στην οποία ήταν και είναι και σήμερα τοποθετημένο.

 Φιλοτεχνήθηκε για να τιμήσει τη θεά Νίκη αλλά και μια ναυμαχία, χωρίς να είναι βέβαιο ποια. Ήταν αφιερωμένη στο Ιερό της Σαμοθράκης και χρονολογείται μεταξύ  220π.Χ.-190 π.Χ., με τις περισσότερες εκτιμήσεις να συγκλίνουν στο 190 π.Χ. Το Ιερό των Μεγάλων Θεών της Σαμοθράκης ήταν αφιερωμένο με την σειρά του στους Κάβειρους, θεότητες της γονιμότητας, οι οποίοι προστάτευαν τους ναυτικούς και έδιναν δύναμη και τύχη σε όσους πολεμούσαν, ενώ η μύηση στα Καβείρια βελτίωνε την ανέλιξη των ανθρώπων ηθικά και πνευματικά. Η τοποθέτηση του αγάλματος της Νίκης σε ένα ακρόπλωρο αποτελούσε θρησκευτική πράξη απόδοσης φόρου τιμής σ’ αυτές τις θεότητες για τη βοήθεια που προσέφεραν στους νικητές-αναθέτες.

Η θεά Νίκη παρουσιάζεται με τη μορφή μιας φτερωτής γυναίκας η οποία κατεβαίνει από τον ουρανό, για ν' αναγγείλει τη νίκη στον στόλο που κέρδισε τη μάχη. Αναπαριστάνεται η στιγμή ακριβώς της προσγείωσης της, λίγο πριν αυτή σταθεί τελικά στην πλώρη του πλοίου, ενάντια στον δυνατό άνεμο που κάνει τα ενδύματά της να κυματίζουν. Το ένδυμα που γλιστρά από τους ώμους της, κυματίζει πίσω της και τυλίγεται γύρω από τα πόδια της με ένα απίστευτα φυσικό και τέλειο τρόπο.

Φωτο: "Η Νίκη με την αιθέρια κίνηση" collegefashion.net

Η κίνηση του έργου είναι σπειροειδής και η σύνθεσή του δίνει την εντύπωση ότι ανοίγεται οπτικά προς διάφορες κατευθύνσεις. Αυτό ο καλλιτέχνης το πέτυχε αρμονικά με τις οξείες γωνίες των φτερών, την προβολή του αριστερού ποδιού και την απόλυτη έμφαση που έδωσε στο ένδυμα το οποίο κυματίζει ανάμεσα στα πόδια της θεότητας. Ο γλύπτης, σκάλισε το μάρμαρο με μοναδικό και θαυμαστό τρόπο και κατάφερε να αποκαλύψει το γυναικείο σώμα κάτω από το ένδυμα με τόσο μεγάλη δεξιοτεχνία και με τόσο έξοχο τρόπο, που δίνει την εντύπωση του λεπτού και βρεγμένου υφάσματος, που άλλοτε κολλάει στο σώμα και άλλοτε κυματίζει στον άνεμο. Έτσι ο θεατής μπορεί να κοιτάζει συγχρόνως και το σώμα της θεάς που βρίσκεται κάτω από αυτό!

Φωτο: "Όταν η τέχνη ξεπερνά τα ανθρώπινα" grecoghostes.com

Τα δυνατά φτερά της θεάς μοιάζουν έτοιμα να την απογειώσουν ξανά. Παρά τους δεκάδες αιώνες που μεσολάβησαν, τα φτερά αυτά διατηρούν ακόμη και σήμερα μια αξιοθαύμαστη αναπαραστατική ακρίβεια όπως συμβαίνει και με όλο αυτό το αριστούργημα συνολικά. Με το που την αντικρίζει κανείς το βλέμμα του αιχμαλωτίζεται και του προκαλεί μια εσωτερική αίσθηση οικειότητας, ηρεμίας, γαλήνης, ελευθερίας, δύναμης και αρμονίας, ενώ δίνει την αίσθηση ότι την βλέπει να κινείται αέρινα μπροστά του! Είναι ένα θέαμα τελειότητας που μένει για πάντα χαραγμένη στη μνήμη όλων όσων είχαν την τύχη να την αντικρίσουν.

                                                                                             Η Νίκη από διάφορες οπτικές γωνίες στην αίθουσα Daru Louvre