Mountains

ΚΑΤΑΚΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Η πρώτη κορυφή της οροσειράς Σάος της Σαμοθράκης βρίσκεται πάνω από την Χώρα και σας περιμένει να την κατακτήσετε

Κατακτήστε την κορυφή του Αγίου Γεωργίου

Ξεκινήστε από το ρυάκι της Καμάρας (Καμάαα) που θα το βρείτε είτε ακολουθώνταςτο πλακόστρωτο που βρίσκεται ακριβώς πίσω από το κτήριο του Δήμου Σαμοθράκης, είτε από το Σταυρί (Σταυίιι), στη συμβολή του τσιμεντόστρωτου δρόμου που σας φέρνει από τα Αλώνια στο μοναδικό γήπεδο του νησιού, στη διασταύρωση για τα νεκροταφεία της Χώρας και για την Σωτέρα. Ακολουθήστε τον δρόμο που οδηγεί μέσα στο πευκοδάσος της Χώρας με Β.Α.κατεύθυνση και αφήστε το όχημά σας στο πάρκινγκ που θα βρείτε μετά το κτήριο του Δασαρχείου. Μέσα από την κοίτη του ρυακιού με συνεχώς ανοδική και πορεία που προοδευτικά δυσκολεύει, προσεγγίζεται σε διάφορα υψομετρικά σημεία σημεία θέασης της Χώρας από ψηλά, αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Βράχια που δείχνουν μετέωρα ξεπροβάλουν αιώνια μενίρ,σε κάθε σας βήμα. Τα περνάτε περιμετρικά και συνεχίζεται. Σε περίπου 60΄ δρόμο έχετε μπει στο δάσος με τις αρχαιότερες άγριες βελανιδιές στα νησιά του Αιγαίου, συνέχεια του ίδιου δάσους που υπάρχει στο Μαρτίνι στο μονοπάτι Ε6 για Φεγγάρι. Η διαδρομή σας εδώ γίνεται ομαλότερη και με μικρότερη κλήση, αλλά πάντα ανηφορική. Δεν έχετε θέα της κορυφής και αυτό ίσως σας απογοητεύσει και σας κουράσει ψυχολογικά, η θέα όμως όλης σχεδόν της νότιας πλευράς μέχρι και τον Προφήτη Ηλία (Κουρμπέτς), όπως των Αλωνίων, της Καμαριώτισσας και του κάμπου του νησιού, θα σας δώσει κουράγιο να συνεχίσετε. Θυμάρι και αγριοκυκλάμυνα, ξυνίδες και κότσινοι, κουκουδιές και κέντροι συνεχώς σας συντροφεύουν στο διάβα σας. Μετά από περίπου 3 ώρες ανάβασης έχετε φθάσει στη κορυφή του ΑγίουΓεωργίου, με τα ερείπια του ομώνυμου εξωκκλησιού, σε ύψος 1448 μ.

Φωτο: "Στη κορυφή του Άη Γιώργη" photothema.gr

Η θέα είναι μαγευτική. Βρίσκεστε στο Β.Δ. άκρο της οροσειράς Σάος, που σαν πέταλο διατρέχει κεντρικά όλο το νησί, με το άλλο άκρο να καταλήγει στη κορυφή του Προφήτη Ηλία. Βόρεια και κάτω από τα πόδια σας βλέπετετην Παλίαπολη, Β.Α. η θέα φθάνει μέχρι τους Καρυώτες, Δυτικά βλέπετε την Καμαριώτισσα, την Λιμνοθάλασσα του Αγίου Ανδρέα και το Ακρωτήρι και Ν.Δ. τα Αλώνια και τον Κάμπο με τον προϊστορικό οικισμό στο Μικρό Βουνί. Β.Α.έχετε την απροσπέλαστη και άβατη περιοχή του Μέγα Γκρέμνου (Μέγα Γκέεμνους) και αμέσως μετά την κορυφή του Φεγγαριού. Η διαδρομή της επιστροφής σας μπορεί να γίνει από την κατεύθυνση που ήρθατε ή εναλλακτικά να κατηφορίσετε στον αυχένα που προβάλει Β.Δ. με κατεύθυνση προς την Παλιάπολη.

Αν επιλέξτε αυτή την διαδρομή,θα ανταμειφθείτε περισσότερο γιατί λίγο πριν την Παλίαπολη και με συνεχή πορεία πάνω στον αυχένα που ακολουθείτε θα συναντήσετε τα , ότι έχει μείνει απότις ρχαίες ρώσεις της Παλιάπολης. Πρόκειται για μια από τις αρχαίεςεγαιθικές κατασκευές που υπάρχουν σε διάφορα σημεία της Σαμοθράκης.

Είναι κατασκευασμένα σε μεγάλο υψόμετρο και από τεράστιους ογκόλιθους λαξευμένους ταιριασμένους και χτισμένους με τέτοιο τρόπο, που δημιουργεί στους πάντες την απορία, πως μπόρεσε να γίνει κάτι τέτοιο με τα μέσα της εποχής. Η αλήθεια είναιότι όυτε με τα σημερινά μέσα μπορεί να επιτευχθεί κάτι τέτοιο. Την περιοχή αυτή ελάχιστοι επισκέπτες την έχουν προσεγγίσει εως τώρα και αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά, αλλά κρυμμένα από τα πολλά μάτια μέρη του νησιού.

Φωτο: "Να αντικρύζεις το αδύνατο" axierosblog.wordpress.com
Φωτο: "Να είσαι τόσο κοντά και να ταξιεδεύεις τόσο μακριά" axierosblog.wordpress.com

Στη συνέχεια αμέσως μετά στην ίδια πορεία προς τα κάτω θασυναντήσετε άλλο ένα μοναδικό και ιστορικό σημείο του νησιού επίσης άγνωστο στοευρύ κοινό. Πρόκειται για την Πύλη του Ήλιου, φτιαγμένη από μεγάλους ογκόλιθους με τριγωνική στήριξη στο επιστέγασμά της.

Φωτο: "Να μυήσαι στο αμείητο" novoscriptorium.com

Φωτο: "Να περνάς στο Φως" novosriptorium.com

Εικάζεται ότι έιναι η Πύλη από όπου περνούσαν οι μυημένοι ή και αυτοί που επρόκειτο να μυηθούν στα Καβείρια Μυστήρια κατά τον μήνα Ιούλιο,αλλά και όποτε ένιωθαν ότι είναι έτοιμοι να μυηθούν, για να εισέλθουν από εδώ στο Ιερό των Μεγάλων Θεών.

Τελικό σημείο πριν το τέλος της διαδρομής ο Πύργος των Gattilouzi. Εδώ υπάρχει μια περίφραξη του αρχαιολογικού χώρου και μια καγκελένια είσοδος που ίσως να την βρείτε κλειστή.

Φωτο: "Μεταξύ των δύο κόσμων" axierosblog.wordpress.com

Αναγκαστικά υπερσκελίστε την, κατηφορίστε δεξιά του Πύργου και βγείτε στη παραλία στην περιοχή Κουβάρα (Κβάαα), πάνω στον κεντρικό δρόμο Καμαριώτισσας-Κήπου. Δυσκολία διαδρομής μέτρια.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:Προτιμήστε να είστε τουλάχιστον δύο άτομα παρέα.  Φροντίστε να έχετε κόψει τα νύχια των ποδιών σας από πριν, γιατί σε άλλη περίπτωση στην κατηφόρα τα πόδια σας θα ταλαιπωρηθούν πολύ και θα σας πονέσουν. Πάρτε μαζί σας καπέλο, γυαλιά ηλίου, αντιηλιακό, αντιανεμικό, δεύτερο φανελάκι και δεύτερο ζευγάρι κάλτσες, ξηρούς καρπούς και νερό, υπνόσακο (σε περίπτωση διανυκτέρευσης), κουτί Α΄Βοηθειών, μαχαίρι ή σουγιά, αναπτήρα και φακό. Ενημερώστε κάποιους ανθρώπους για την εκδρομή σας. Το κινητό σας αν είναι COSMOTE ίσως να έχει σήμα μέχρι και την κορυφή.

 Μην επιχειρείτε αναβάσεις ή καταβάσεις πέραν των γνώσεων και των δυνατοτήτων σας. Προσπαθήστε να μένετε μέσα στα μονοπάτια γιατί οποιαδήποτε παρέκκλιση, υπάρχει περίπτωση να σας αφήσει εκτεθειμένους και να σας ταλαιπωρήσει πολύ. Αν προκύψει ανάγκη ούρησης ή αφόδευσης προτείνουμε για ευνόητους λόγους να ακολουθήστε την  πιο οικολογική διαχείριση με το να τα θάψετε!

 Υπενθυμίζουμε για την απαραίτητη υπόδηση από αθλητικό παπούτσι και στη καλύτερη περίπτωση ορειβατικό μποτάκι και κάποιο είδους μπαστούνι ή μπατόν (trekking poles). Σε περίπτωση διανυκτέρευσης το άναμμα της φωτιάς στη ύπαιθρο απαγορεύεται κατά τους θερινούς μήνες. Σεβαστείτε τον χώρο και αποφύγετε με κάθε τρόπο να αφήσετε κάθε είδους απορρίμματα καθ΄όλη την διάρκεια της διαδρομής και της διαμονής σας σε κάθε σημείο του νησιού. Καλή διασκέδαση.