Mountains

ΚΟΥΦΟΥΚΛΙΟ (ΚΦΟΥΚΛΙΟΥ)

Το Κουφούκλιο είναι η κατάληξη του ορεινού δρόμου της Σαμοθράκης που σας ανεβάζει εύκολα στα 800 μ. υψόμετρο

Ατενίστε την θέα από το Κουφούκλιο (Κφούκλιου).

Στη βόρεια πλευρά του οδικού δικτύου Καμαριώτισσα-Κήπος, μόλις φθάσετε στην διασταύρωση του δρόμου που οδηγεί προς Άνω Μεριά (Απάν΄ Μιργιά), στρίβετε δεξιά και συνεχίζετε την άσφαλτο λίγο πριν το τέλος της όπου και θα συναντήσετε έναν τσιμεντένιο δρόμο στο δεξί σας χέρι. Τον ακολουθείτε και αφού σας περάσει μέσα από την περιοχή της Άνω Μεριάς Ισώματα, αρχίζετε να ανηφορίζετε σε χωματόδρομο. Είναι ένας δρομος που ανοίχτηκε την δεκαετία του '80 για δασικούς και στρατιωτικούς λόγους και περνάει από μικρά ρυάκια, από μια περιοχή που στο παρελθόν είχε καεί, από καποιες συστάδες δέντρων άγριας βελανιδιάς και μετά από αλλεπάληλες στροφές (20) φθάνετε στο τέλος του.

                       Video: "Aνάβαση με μοτοσυκλέτες στο Κουφούκλιο" Christos Charanas-youtube

Φωτο: "Πλησιάζοντας στη κορυφή" chris_crns-instagram
Φωτο: "Με θέα που σου κόβει την ανάσα" samothraki.com

Στην περισσότερη δαδρομή έχετε την απότομη πλαγιά στην μιά σας πλευρά και το Θρακικό Πέλαγος να ξεδιπλώνεται μπροστά σας, σε συνδυασμό με το καταπράσινο τοπίο. Σε σύνολο 7 χλμ. φθάνετε, αρχικά στην τελευταία στροφή, εκεί που θα συναντήσετε την τελευταία συστάδα από ρουπάκια (ουουπάκια), είστε στο ξεκίνημα του μονοπατιού όπου υπάρχει σημάδι από "κούκο" (πέτρες η μια πάνω στην άλλη) για τις πηγές του Φονιά, για την περιοχη Καργιά, ενώ αν συνεχίσετε για ένα ακόμη χιλιόμετρο φθάνετε στο τέρμα του δρόμου στην περιοχή Κουφούκλιο (Κφούκλιου). Εδώ θα δείτε κεραίες κινητής τηλεφωνίας και μετεωρολογικό σταθμό.

Φωτο: "Να φθάνεις στο Κουφούκλιο" Σκιά του Παραδείσου-facebook

 Ανηφορίστε τραβερσάροντας προς τα δεξιά με Ν.Δ. κατεύθυνση και φθάνετε στο καταφύγιο του Ορειβατικού Συλλόγου Σαμοθράκης σε υψόμετρο 900 μ. Μια φωτιά σήμερα το έχει καταστρέψει, αλλά είναι στα σχέδια του συλλόγου για να ανακατασκευαστεί. Περιηγηθείτε στις γύρω κορυφές του Γαϊδάρου (Γάδαους). Με Ν.Α κατεύθυνση και μετά την πλαγιά με τις φτέρες εκεί που φαίνεται μια συκιά, μπορείτε να πιείτε νερό από την παγωμένη πηγή που υπάρχει εκεί. Η θέα είναι μοναδική αφού έχετε μπροστά σας όλη την ακτογραμμή από τις εκβολές του Φονιά μέχρι τον Λαγκαδιώτη. Βόρεια την Αλεξανδρούπολη και την οροσειρά της Ροδόπης και ανατολικά την χερσόνησο της Αίνου και την Ίμβρο. Ο δρόμος ενδείκνυται και για ποδήλατο βουνού, όπως και για πεζοπορία. Η τοποθεσία εδώ είναι ιδανική ως αφετηρία και για αλεξίπτωτο πλαγιάς, λόγω του υψομέτρου της και της ζώνης προσγείωσής της σε όλο το εύρος χαμηλά κάτω στον ασφάλτινο δρόμο, που αποτελείται από καλλιεργημένα χωράφια πριν τον Πύργο του Φονιά.

Φωτο: "Nα πετάξεις από το Κουφούκλιο" samothrace-tourism-instagram

Από το καταφύγιο αν ακολουθείσετε τον αυχένα και συνεχίσετε δεξιά υπάρχει μονοπάτι με "κούκους" (πέτρες η μια πάνω στην άλλη), που σας οδηγεί στις κορυφές Αμώνι και Λουλούδι, όπως επίσης και στην κοιλάδα που σχηματίζουν οι πηγές του Γυάλι, μια πανέμορφη περιοχή αφού σας δίνει την δυνατότητα να μπείτε και να εξερευνήσετε το ρυάκι.

Φωτο: "Ανηφορίζοντας μετά το καταφύγιο στο Κουφούκλιο" samothraki.com
Φωτο: "Κουρασμένοι αλλά προπαντώς χαρούμενοι" samothraki.com

Είναι το μεγαλύτερο ρυάκι, αλλά και το πιο δύσβατο, αφού ο μοναδικός τρόπος να το κατέβει κανείς μέχρι την θάλασσα, είναι μόνο με εξοπλισμό και ειδίκευση καταβάσεων φαραγγιών (cannyoning). B.A. αντικρύζεται τον τεράστιο βράχο του Κοτζαμάνη.

Φωτο: "Στο μονοπάτι για το Γυάλι από το Κουφούκλιο" samothraki.com
Φωτο: "Λίγο πριν τις πηγές του Γυάλι. Ο Κοτζαμάνης στα αριστερά" Canyoning-caving.blogspot.gr

Βάθρες και καταρράκτες θα συναντήσετε στην κατάβασή σας μέσα σε αυτό. Μη συνεχίσετε προς τα κάτω για μεγάλο διάστημα γιατί από ένα σημείο και έπειτα η πρόσβαση είναι πολύ δύσκολη. Επιλέξτε την επιστροφή σας από τον ίδιο δρόμο. Διάρκεια διαδρομής περίπου 2 ώρες. Δυσκολία μέτρια.

Φωτο: "Στις πηγές του Γυάλι" samothraki.com
Φωτο: "Να ξεδιψάς με πηγαία νερά" samothraki.com
Φωτο: "Όταν φθάνεις εκεί που δεν φθάσανε πολλοί" zogaris.blogspot.gr

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:Προτιμήστε να είστε τουλάχιστον δύο άτομα παρέα.  Φροντίστε να έχετε κόψει τα νύχια των ποδιών σας από πριν, γιατί σε άλλη περίπτωση στην κατηφόρα τα πόδια σας θα ταλαιπωρηθούν πολύ και θα σας πονέσουν. Πάρτε μαζί σας καπέλο, γυαλιά ηλίου, αντιηλιακό, αντιανεμικό, δεύτερο φανελάκι και δεύτερο ζευγάρι κάλτσες, ξηρούς καρπούς και νερό, υπνόσακο (σε περίπτωση διανυκτέρευσης), κουτί Α΄Βοηθειών, μαχαίρι ή σουγιά, αναπτήρα και φακό. Ενημερώστε κάποιους ανθρώπους για την εκδρομή σας. Το κινητό σας αν είναι COSMOTE ίσως να έχει σήμα μέχρι και την κορυφή.

 Μην επιχειρείτε αναβάσεις ή καταβάσεις πέραν των γνώσεων και των δυνατοτήτων σας. Προσπαθήστε να μένετε μέσα στα μονοπάτια γιατί οποιαδήποτε παρέκκλιση, υπάρχει περίπτωση να σας αφήσει εκτεθειμένους και να σας ταλαιπωρήσει πολύ. Αν προκύψει ανάγκη ούρησης ή αφόδευσης προτείνουμε για ευνόητους λόγους να ακολουθήστε την  πιο οικολογική διαχείριση με το να τα θάψετε!

 Υπενθυμίζουμε για την απαραίτητη υπόδηση από αθλητικό παπούτσι και στη καλύτερη περίπτωση ορειβατικό μποτάκι και κάποιο είδους μπαστούνι ή μπατόν (trekking poles). Σε περίπτωση διανυκτέρευσης το άναμμα της φωτιάς στη ύπαιθρο απαγορεύεται κατά τους θερινούς μήνες. Σεβαστείτε τον χώρο και αποφύγετε με κάθε τρόπο να αφήσετε κάθε είδους απορρίμματα καθ΄όλη την διάρκεια της διαδρομής και της διαμονής σας σε κάθε σημείο του νησιού. Καλή διασκέδαση.