Coastline

ΠΑΡAΛΙΑ ΑΚΡΩΤΗΡΙΟΥ-AΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑ

Κολυμπήστε σε νερά κρυστάλλινα και χαρείτε το βαθύ γαλάζιο της θάλασσας που περιμένει να ανακαλύψτε τα μυστικά της

Η παραλία αυτή εκτείνεται από τον κάβο του Ακρωτηρίου, Ν.Δ. μέχρι το τέλος της Λιμνοθάλασσας και το ξωκκλήσι του Αγίου Ανδρέα.

Ξεκινώντας από την δυτική πλευρά μετά το τέλος του λιμανιού υπάρχουν και εδώ κάποια σημεία για να κολυμπήσετε. Μετά όμως από 750 μ. περίπου, φθάνετε στα Μαύρα Βράχια, ακριβώς κάτω από το ξωκκλήσι του Αγίου Νικολάου, από όπου μπορείτε να κάνετε βουτιές και να εξερευνήσετε τον βυθό που έχει ενδιαφέρον. Συνεχίζοντας στα 1.300 μ. συναντάτε την αρχή της Λιμνοθάλασσας του Αγίου Ανδρέα και ακριβώς στα δεξιά σας άλλη μια ενδιαφέρουσα παραλία για βουτιές και εξερεύνηση, τα Άσπρα Βράχια.

Φωτο: samothraki.com

Εδώ ξεκινάει το μεγαλύτερο ακρωτήρι του νησιού που ονομάζεται Ακρωτήρι (Ακουουτήρ'), με πανέμορφες παραλίες από ψιλό χαλικάκι και από τις δυό πλευρές του. Στο Ακρωτήρι σας δίνεται το πλεονέκτημα να κολυμπήσετε με κάθε άνεμο, αφού μπορείτε να διαλέξτε κάθε φορά την απάνεμη πλευρά του!

Φωτο: "Να διαλέγεις την πλευρά του γιαλού που προτιμάς" egiogram-instagram

Είναι το ανατολικότερο άκρο της Σαμοθράκης. Είναι ακρωτήρι που φτιάχθηκε όχι επειδή υπήρχε κάποιο κομμάτι γης που εισχωρούσε στη θάλασσα, αλλά λόγω των ισχυρών Β.Α. και Ν.Δ. ανέμων που φυσούσαν και φυσάνε ιδιαίτερα κατά τους χειμωνιάτικους μήνες στη περιοχή. Έτσι οι δύο αντίθετες κατευθύνσεις του ανέμου μεταφέρανε φερτά υλικά από τις δυο παραλίες δεξιά και αριστερά της Λιμνοθάλασσας του Αγίου Ανδρέα και τα συμπιέσανε σε μια μακριά λωρίδα από χαλίκι και πέτρες κατα μήκος της θάλασσας με κατεύθυνση δυτική, σχηματίζοντας έτσι το σημερινό Ακρωτήρι. Από το 1991-2007 υπήρξε εδώ αιολικό πάρκο με 4 ανεμογεννήτριες. Για πολλές δεκαετίες ήταν το σημειο από όπου οι ντόπιοι με διάφορα μέσα αποσπούσαν υλικό για την κατασκευή σπιτιών, πεζουλιών και δρόμων, σε όλο το νησί, κάτι που σήμερα έχει απαγορευτεί.

Φωτο: desgram.gr

Με το που φθάσετε εδώ η θέα γίνεται ακόμη πιο επιβλητική, γιατί είναι σαν να κοιτάτε το νησί από μια βόρεια προοπτική και από μια απόσταση 2 μιλίων. Η θέα είναι μαγευτική και κατά τις βραδυνές ώρες όπου τα φώτα του λιμανιού αντικατοπτρίζονται με αμυδρές κινήσεις πάνω στην επιφάνεια της θάλασσας. Ο σιδερένιος φάρος αναβοσβήνει για χρόνια τώρα υπενθυμίζοντας σε ψαράδες και ναυτικούς την παρουσία αυτού του κομματιού γης. Στο σημείο αυτό του κάβου του Ακρωτηρίου, τα θαλάσσια ρεύματα είναι πολύ ισχυρά και χρειάζεται μεγάλη προσοχή και κατά την διέλευση με πλεούμενο και κατά την κολύμβηση. Στην νότια πλευρά και στο υψος της Λιμνοθάλασσας και του ξωκλησιού του Άγιου Ανδρέα υπάρχουν τα απομεινάρια αρχαίας βυθισμένης πόλης του νησιού.

Φωτο: "Στον Άγιο Ανδρέα" tripinview.com/samothraki

Τα ψάρια που πιάνει κανείς στον κάβο μπορεί να είναι σπάροι, μουρμούρες, γύλοι, πέρκες, χάνοι, μπαλάδες, μελανούρια, κακαρέλοι, καπόνια, λύχνοι σκορπιοί, λαβράκια, τσιπούρες, γοφάρια, σαφρίδια, γόπες, τσέρουλες μέλαινες, ζαργάνες κ.α Στο μέσον του κάβου που έχει ξέρες μικρές συχνάζουν και σκαθάρια, σαργοί, μουγκριά, σμέρνες, και καμιά φορά λιθρίνια και συναγριδάκια. Η περιοχή είναι σπουδαίος χταποδότοπος. Κολυμπήστε και ψαρέψτε είτε με ψαροντόυφεκο, είτε με πετονιά και θα έχετε ιστορίες να αφηγήστε για τα κατορθώματά σας.

Φωτο: "Να ενώνεσαι με το φως" samothraki_samothraki-instagram

Εναλλακτικά αν θέλετε μετά από 600 μ. από το τέλος του λιμανιού στην δυτική του πλευρά και πριν την ανηφόρα που σας οδηγεί στο ξωκκλήσι του Αγίου Νικολάου, στρίψτε αριστερά και προχωρήστε ευθεία για άλλα 960 μ. και έχετε φθάσει στην παραλία του Αγίου Ανδρέα. Ο βυθός εδώ έχει ενδιαφέρον γιατί εδώ ήταν το πρώτο λιμάνι κατά την αρχαιότητα με το όνομα Δημήτριον, όπως μαρτυρούν οι πλάκες που θα δείτε αν κολυμπήστε με μάσκα. Πλούσιος ψαρότοπος και εδώ και πολύ ωραία παραλία με ψιλό χαλικάκι.

Φωτο: "Μετά τον Κάβο" tripinview.com/samothraki
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Δεν υπάρχουν επικίνδυνα είδη στη θάλασσα της Σαμοθράκης, αν εξαιρέσουμε τις δράκαινες στους αμμώδεις βυθούς και τους σκορπιούς και τις σμέρνες σε βυθούς με βράχια.Προσοχή θέλει ακόμη μόνο σε κάποιες περιοχές με αχινούς. Αποφύγετε να κολυμπήστε μετά από γεύματα, κολυμπήστε κατά μήκος της παραλίας και μην απομακρύνεστε πολύ γιατί τα ρεύματα σε κάποιες περιοχές είναι δυνατά. Σε περίπτωση ψαροντούφεκου ή κατάδυσης χρησιμοποιήστε οπωσδήποτε το ατομικό σας μπαλόνι σημαδούρα, κάντε την βουτιά σας σε ζευγάρια και ειδοποιήστε κάποιο τρίτο πρόσωπο για την εξόρμησή σας.Στις μη οργανωμένες παραλίες, αν προκύψει ανάγκη ούρησης ή αφόδευσης προτείνουμε για ευνόητους λόγους να ακολουθήστε την  πιο οικολογική διαχείριση με το να τα θάψετε!
Θερμή παράκληση, σεβαστείτε τον χώρο και αποφύγετε με κάθε τρόπο να αφήσετε κάθε είδους απορρίμματα σε όποια παραλία και αν βρεθείτε. Μην επιχειρείτε αναβάσεις ή καταβάσεις πέραν των γνώσεων και των δυνατοτήτων σας. Προσπαθήστε να μένετε μέσα στα μονοπάτια, οποιαδήποτε παρέκκλιση υπάρχει περίπτωση να σας αφήσει εκτεθειμένους και να σας ταλαιπωρήσει. Σε περίπτωση διανυκτέρευσης το άναμμα της φωτιάς στη ύπαιθρο απαγορεύεται κατά τους θερινούς μήνες, αυτή η οδηγία γίνεται δε αυστηρότερη κατά τις ημέρες που πνέουν άνεμοι.