Coastline

ΠΑΡΑΛΙΑ ΦΟΝΙΑ

Κολυμπήστε με φόντο τον Πύργο του Φονιά σε γλυκά και αλμυρά νερά

Η παραλία αυτή βρίσκεται 17 χλμ. από την Καμαριώτισσα (5 χλμ. από τα Θέρμα) είναι αυτή που σας οδηγεί το δρομάκι που θα συναντήσετε αριστερά σας αφού περάσετε την Γέφυρα του Φονιά . Εδώ συνδιάζετετις εκβολές του ρυακιού που σχηματίζει ένα μικρό δέλτα με γλυκό κρύο νερό για να ξεπλυθείτε από την αλμύρα, αφού κολυμπήσετε μπροστά στον Πύργο του Φονιά των Gattilouzi που βρίσκεται ακριβώς πάνω στη θάλασσα. Την εποχή που χτίστηκαν ο Πύργος του Φονιά και ο Πύργος της Παλιάπολης ήταν αυτοί που παρατηρούσαν το Θρακικό για την παρουσία πειρατών και με σήματα φωτιάς ειδοποιούσαν τον Πύργο της Χώρας για να οχυρωθούν οι κάτοικοι του χωριού και να γλυτώσουν από τυχόν επιδρομή. Η περιοχή θεωρείται καλός ψαρότοπος και ίσως χρειαστείτε παπουτσάκια θαλάσσης, ενώ ο βυθός έχει μεγάλο ενδιαφέρον.

Φωτο: "Να κολυμπάς με την μεσαιωνική θέα του Πύργου του Φονιά"
Φωτο: "Όπως στα παραμύθια" Giorgos Zarzonis

Συνεχίζετε και στα επόμενα 2 χλμ. όπου ένας δρόμος στα αριστερά, σας οδηγεί στην όμορφη παραλία του Σκεπαστού και της Αγίας Παρασκευής, ένα ξωκλήσι κυριολεκτικά πάνω στο κύμα. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο βυθός και εδώ και είναι επίσης πλούσιος ψαρότοπος, ειδικά προς τα βράχια δεξιά της εκκλησιάς στη περιοχή Κατσιβέλα (Κατσ΄βέλα). Η θέα του καταπράσινου βουνού σας συντροφεύει και εδώ απ΄άκρη σ΄άκρη, ενώ από εδώ ξεκινάει και ένα κομμάτι μικρού κάμπου όπου καλλιεργούνται κυρίως ζωοτροφές.

Φωτο: "Παραλία Σκεπαστού" tripinview.com/samothraki
Φωτο: "Στη παραλία του Σκεπαστού" andrei.gindac-instagram
Φωτο: "Να γαληνεύει η ψυχή σου" facebook.com/Εξωκκλήσια και Εκκλησίες Σαμοθράκης
Φωτο: " Τα βράχια της Κατσιβέλας" visitgreece-pinterest

Από εδώ και πέρα η διαδρομή συνεχίζει παραλιακά, αλλά η πρόσβαση στη θάλασσα είναι δύσκολη λόγω του καθέτου του εδάφους από τον δρόμο προς την παραλία, εκτός κάποιων εξαιρέσεων, όπως στις εκβολές του ρυακιού Άγγιστρος (Άγγιστουους), μετά την διασταύρωση για τον οικισμό Άνω Μεριά (Απάν΄ Μιργιά) στα 21 χλμ. από την Καμαριώτισσα και του Λαγκαδιώτη (Λαγκαδιώτ΄) στα 24 χλμ. αντίστοιχα.

Φωτο: "Παραλία Άγγιστρου" tripinview.com/samothraki
Φωτο: "Στον δρόμο για τον Λαγκαδιώτη" samothraki_samothraki-instagram
Φωτο: "Να κολυμπάς με παρέα στον Λαγκαδιώτη" Βαϊκούζης Χαράλαμπος-Εκπαιδευτής Κατάδυσης

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Δεν υπάρχουν επικίνδυνα είδη στη θάλασσα της Σαμοθράκης, αν εξαιρέσουμε τις δράκαινες στους αμμώδεις βυθούς και τους σκορπιούς και τις σμέρνες σε βυθούς με βράχια.Προσοχή θέλει ακόμη μόνο σε κάποιες περιοχές με αχινούς. Αποφύγετε να κολυμπήστε μετά από γεύματα, κολυμπήστε κατά μήκος της παραλίας και μην απομακρύνεστε πολύ γιατί τα ρεύματα σε κάποιες περιοχές είναι δυνατά. Σε περίπτωση ψαροντούφεκου ή κατάδυσης χρησιμοποιήστε οπωσδήποτε το ατομικό σας μπαλόνι σημαδούρα, κάντε την βουτιά σας σε ζευγάρια και ειδοποιήστε κάποιο τρίτο πρόσωπο για την εξόρμησή σας.Στις μη οργανωμένες παραλίες, αν προκύψει ανάγκη ούρησης ή αφόδευσης προτείνουμε για ευνόητους λόγους να ακολουθήστε την πιο οικολογική διαχείριση με το να τα θάψετε!

Θερμή παράκληση, σεβαστείτε τον χώρο και αποφύγετε με κάθε τρόπο να αφήσετε κάθε είδους απορρίμματα σε όποια παραλία και αν βρεθείτε. Μην επιχειρείτε αναβάσεις ή καταβάσεις πέραν των γνώσεων και των δυνατοτήτων σας. Προσπαθήστε να μένετε μέσα στα μονοπάτια, οποιαδήποτε παρέκκλιση υπάρχει περίπτωση να σας αφήσει εκτεθειμένους και να σας ταλαιπωρήσει. Σε περίπτωση διανυκτέρευσης το άναμμα της φωτιάς στη ύπαιθρο απαγορεύεται κατά τους θερινούς μήνες, αυτή η οδηγία γίνεται δε αυστηρότερη κατά τις ημέρες που πνέουν άνεμοι. Kαλή διασκέδαση.