Coastline

ΠΑΡΑΛΙA ΚΗΠΟΥ

Στον Κήπο, εκεί στο τέρμα της διαδρομής της θεατής πλευράς του Φεγγαριού, όπου το άγριο της Σαμοθράκης υψώνεται ανυπέρβλητα μπροστά σας

Η τελευταία προσβάσιμη παραλία της Βόρειας Πλευράς του νησιού είναι αυτή του ακρωτηρίου του Κήπου. Βρίσκεται στο τέλος του δρόμου στα 26 χλμ. από την Καμαριώτισσα (16 χλμ. από τα Θέρμα).

Φωτο: "Να φθάνεις στο τέρμα του δρόμου" photograpfy_solomonidis.sakis-instagram
Φωτο: crust.savin-instagram

Φθάνοντας εδώ μπορείτε να ακολουθήσετε με αριστερή κατεύθυνση τον δρόμο που διαγράφεται και να βρεθείτε στην αρχή της παραλίας όπου υπάρχει και μια μικρή παραθαλάσσια σπηλιά ή να μείνετε στο πάρκινγκ και να προχωρήσετε δεξιά στο τελευταίο προσβάσιμο σημείο, όπου ένα φυσικό σκέπαστρο δημιουργείται από τα μαύρα βράχια του γρανήτη και του βασάλτη.

Φωτο: "Στην τρύπα του Κήπου" Manolis Maragritis
Φωτο: "Με τον βράχο για σκέπη" samothraki.com
Φωτο: "Στη σκιά των βράχων" globalbreathniawarness-instagram

Η αίσθηση είναι απίστευτη σε όλο το πλάτος της παραλίας από το τοπίο που πίσω σας ορθώνεται επιβλητικό και απόκρημνο, κλασσικό δείγμα της αγριάδας και του άβατου που έχει να επιδείξει η Σαμοθράκη σε αυτή της την πλευρά. Από το μέσο της παραλίας και έπειτα έχετε θέα της απόκρημνης πλευράς του νησιού, που είναι προσβάσιμη μόνο με βάρκα. Η υψομετρική διαφορά είναι πολύ μεγάλη από ύψη που καταλήγουν από 800μ.-1000μ. στη θάλασσα. Χαρείτε το ψιλό χαλικάκι και κάντε βουτιά κατευθείαν από την παραλία, αφού τα νερά είναι βαθειά από την πρώτη στιγμή.

Φωτο: "Να κολυμπάς στο τέλος της Βόρειας Πλευράς" samothraki.com
Φωτο: "Ανήρ, γυνή και θάλασσα" vuavasomatic-instagram
Φωτο: "Να κάνεις κανό στον Κήπο" greenadventure.ro
Φωτο: "Να είσαι εσύ και η αγριεμένη φύση" rachevamaria-instagram

Tο λιβαδάκι του Κήπου

Aν προχωρήστε προς τα πάνω θα δείτε πως υπάρχει ένα πλάτωμα σαν λιβάδι και μπορείτε για μια μικρή απόσταση να προχωρήστε στα ενδότερα, στο μικρό φαράγγι που σχηματίζουν οι δυο πλαγιές. Εδώ είναι που στη δεκαετίες ΄40-΄50 και ΄60, λόγω της ανυπαρξίας του δρόμου, ερχόταν ξυλοκόποι με βάρκες και φορτώνανε εκατοντάδες τόνους ξύλα για να τα κάνουν κάρβουνα!

Φωτο: "Κήπος της φύσης" ceeemarsian-instagram
Φωτο: "Ιrini_kappou-isntagram

Η Γοργόνα στον Κήπο.

Εδώ τώρα υπάρχει κάτι όπως όταν κοιτάτε 3D εικόνες! Αν παρατηρήσετε το σχήμα των βράχων στη δεύτερη συστάδα τους όπως κατεβαίνουν από την απότομη πλαγιά στη θάλασσα μετά το φυσικό σκέπαστρο, θα δείτε να σχηματίζεται τρισδιάστατη μια γοργόνα ξαπλωμένη ανάσκελα, με τα χέρια στον αυχένα και την ουρά της να ακουμπάει στη θάλασσα! Σας δίνουμε την κατεύθυνση και την οπτική γωνία και είμαστε περίεργοι να δούμε αν θα καταφέρετε να την ενοπίσετε.

Φωτο: "Η Γοργόνα του Κήπου" samothraki.com

Απέναντι  της παραλίας το νησί που κάποιες φορές είναι ορατό είναι 12 ναυτικά μίλια μακριά και είναι η Ίμβρος.

Φωτο: "Να είσαι κοντά και όμως τόσο μακριά" infomust.gr

Αν είστε τυχεροί θα δείτε σίγουρα δελφίνια και ίσως και φώκιες.  Ο ήλιος εδώ να ξέρετε ότι κρύβεται 2 ώρες νωρίτερα από το υπόλοιπο νησί λόγω του ορεινού όγκου που υψώνεται απότομα στα δυτικά.

Φωτο: "Φως εκ φωτός" reader.gr

Στα 7,5 ναυτικά μίλια Β.Α. βρίσκεται ο φάρος της Ζουράφα (Λαδόξια), από τους πιο πλούσιους ψαρότοπους του νησιού και οι ντόπιοι την ονομάζουμε έτσι, λόγω του ότι στην περιοχή τα νερά ¨λαδίζουν¨, κατ΄ εκτίμηση από πετρέλαιο που αναβλύζει από τον βυθό της! Η βραχονησίδα αυτή είναι υψίστης σημασίας για την Ελληνική Επικράτεια, γιατί μαζί με το Καστελόριζο οριοθετούν την ΑΟΖ (Ανεξάρτητη Οικονομική Ζώνη) της Ελλάδας στο Αιγαίο. Πιο νότια και Ν.Α. κάποια από τα πιο βαθιά σημεία στο Αιγαίο, το λεγόμενο "Ρήγμα της Ανατολής", που ξεκινάει από τον κόλπο του Ξηρού και φθάνει μέχρι το Άγιο Όρος, με βάθη από 500 μ. μέχρι και το βαθύτερο σημείο στα 20 ναυτικά μίλια Ν.Α της Σαμοθράκης με 1.530 μ.!

Φωτο: "Σε μεγάλα βάθη και σε μεγάλα ύψη" tripinview.com/samothraki
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Δεν υπάρχουν επικίνδυνα είδη στη θάλασσα της Σαμοθράκης, αν εξαιρέσουμε τις δράκαινες στους αμμώδεις βυθούς και τους σκορπιούς και τις σμέρνες σε βυθούς με βράχια.Προσοχή θέλει ακόμη μόνο σε κάποιες περιοχές με αχινούς. Αποφύγετε να κολυμπήστε μετά από γεύματα, κολυμπήστε κατά μήκος της παραλίας και μην απομακρύνεστε πολύ γιατί τα ρεύματα σε κάποιες περιοχές είναι δυνατά. Σε περίπτωση ψαροντούφεκου ή κατάδυσης χρησιμοποιήστε οπωσδήποτε το ατομικό σας μπαλόνι σημαδούρα, κάντε την βουτιά σας σε ζευγάρια και ειδοποιήστε κάποιο τρίτο πρόσωπο για την εξόρμησή σας.Στις μη οργανωμένες παραλίες, αν προκύψει ανάγκη ούρησης ή αφόδευσης προτείνουμε για ευνόητους λόγους να ακολουθήστε την  πιο οικολογική διαχείριση με το να τα θάψετε!
Θερμή παράκληση, σεβαστείτε τον χώρο και αποφύγετε με κάθε τρόπο να αφήσετε κάθε είδους απορρίμματα σε όποια παραλία και αν βρεθείτε. Μην επιχειρείτε αναβάσεις ή καταβάσεις πέραν των γνώσεων και των δυνατοτήτων σας. Προσπαθήστε να μένετε μέσα στα μονοπάτια, οποιαδήποτε παρέκκλιση υπάρχει περίπτωση να σας αφήσει εκτεθειμένους και να σας ταλαιπωρήσει. Σε περίπτωση διανυκτέρευσης το άναμμα της φωτιάς στη ύπαιθρο απαγορεύεται κατά τους θερινούς μήνες, αυτή η οδηγία γίνεται δε αυστηρότερη κατά τις ημέρες που πνέουν άνεμοι.