Coastline

ΠΑΡΑΛΙΑ ΠΑΛΙΑΠΟΛΗΣ

Βουτήξτε στον κολπίσκο των Μεγάλων Θεών, εκεί που κολυμπούσαν βασιλιάδες

Η παραλία της Παλιάπολης (Παλίαπουλ΄) βρίσκεται 5 χλμ. από την Καμαριώτισσα. Θα συναντήσετε μια παραλία μπροστά στον οικισμό της Παλιάπολης με την ψαροταβέρνα το "Δελφίνι", το ξενοδοχείο "Κάστρο" και αρκετά ενοικιαζόμενα δωμάτια και μια στον ιστορικό κολπίσκο του αρχαίου πρώτου λιμανιού, από όπου ξεκινούσαν και κατέληγαν τα ξύλινα πλοία της εποχής με τα κουπιά και το πανί.

Φωτο: "Εκεί που ο χρόνος σταμάτησε" tripinview.com/samothraki

Προτιμήθηκε αυτός ο χώρος γιατί γειτνίαζε με το Ιερό των Μεγάλων Θεών, αλλά και λόγω των Β.Α ανέμων που πνέουν εδώ σχεδόν όλο τον χρόνο. Εδώ προσάραζαν βασιλείς, στρατηγοί, ηγεμόνες, ιερείς από όλο τον τότε γνωστό αρχαίο κόσμο που ερχόταν για να μηυθούν στα Καβείρια Μυστήρια και να αιτηθούν την εύνοια των Μεγάλων Θεών. Από τον μόλο μπορείτε να κάνετε άφοβα τις βουτιές σας και δεξιά από αυτόν υπάρχει μια βρύση με ένα από τα πιο φανταστικά νερά του νησιού, πάνω στο δρόμο.

Φωτο: "Όταν αρχίζεις και νοιώθεις τα μεγάλα που συνέβησαν εδώ" martagironar-instagram

Αφήστε το αυτοκίνητό σας με προσοχή παράπλευρα του δρόμου, δείξτε μεγάλη προσοχή κατά την διέλευσή του και απολαύστε το μπάνιο σας με θέα τον Πύργο των Γαττελούζι που δεσπόζει στην περιοχή σαν σε αρχαία ξεχασμένη σκακιέρα. Ο Πύργος αλλά και όλη η περιοχή περικλύεται από καταπράσινο τοπίο. Εδώ θα δείτε και ένα παλιό καφενεδάκι όπως και κάποια κτήρια που έχουν περάσει από ντόπια οικογένεια στην Υπηρεσία Κλασσικών Αρχαιοτήτων και φιλοξενούν κατά καιρούς ομάδες αρχαιολόγων από το εξωτερικό. Ακριβώς στα πόδια των βράχων, τα ερείπια του ναού που χτίστηκε στο πέρασμα του Αποστόλου Παύλου με μάρμαρα που μεταφέρθηκαν εκείνη την εποχή από το Ιερό των Μεγάλων Θεών. Ψιλό χαλίκι, προοδευτικό βάθος, βυθός που θα σας ανταμείψει και θα σας συναρπάσει όπως επίσης και ένας αξιόλογος ψαρότοπος, ειδικά αν ακολυμπήσετε ανατολικότερα προς τα βράχια της Κουβάρας(Κβάαα). Μέχρι την δεκαετία του '60 δρόμος από εδώ και προς τους υπόλοιπους οικισμούς δεν υπήρχε και η μεταφορά ανθρώπων και αγαθών γινόταν μόνο με άλογα, μουλάρια και γαϊδούρια (χουντουουζά).

Φωτο: "Όταν η ζωή ήταν απλή και σε αργούς ρυθμούς" Manolis Margaritis Collection

Εδώ η περιοχή ενδείκνυται απολύτα για ιστιοσανίδα και κάθε χρόνο έρχονται για να εξασκήσουν αυτό το extreme sport ομάδες Γάλλων επισκεπτών.

Φωτο: "Περιοχή Κουβάρα (Κβάαα)"
Φωτο: "Να κολυμπάς με μεσαιωνική θέα" Χρυσούλα Τόλιου-facebook
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Δεν υπάρχουν επικίνδυνα είδη στη θάλασσα της Σαμοθράκης, αν εξαιρέσουμε τις δράκαινες στους αμμώδεις βυθούς και τους σκορπιούς και τις σμέρνες σε βυθούς με βράχια.Προσοχή θέλει ακόμη μόνο σε κάποιες περιοχές με αχινούς. Αποφύγετε να κολυμπήστε μετά από γεύματα, κολυμπήστε κατά μήκος της παραλίας και μην απομακρύνεστε πολύ γιατί τα ρεύματα σε κάποιες περιοχές είναι δυνατά. Σε περίπτωση ψαροντούφεκου ή κατάδυσης χρησιμοποιήστε οπωσδήποτε το ατομικό σας μπαλόνι σημαδούρα, κάντε την βουτιά σας σε ζευγάρια και ειδοποιήστε κάποιο τρίτο πρόσωπο για την εξόρμησή σας.Στις μη οργανωμένες παραλίες, αν προκύψει ανάγκη ούρησης ή αφόδευσης προτείνουμε για ευνόητους λόγους να ακολουθήστε την  πιο οικολογική διαχείριση με το να τα θάψετε!
Θερμή παράκληση, σεβαστείτε τον χώρο και αποφύγετε με κάθε τρόπο να αφήσετε κάθε είδους απορρίμματα σε όποια παραλία και αν βρεθείτε. Μην επιχειρείτε αναβάσεις ή καταβάσεις πέραν των γνώσεων και των δυνατοτήτων σας. Προσπαθήστε να μένετε μέσα στα μονοπάτια, οποιαδήποτε παρέκκλιση υπάρχει περίπτωση να σας αφήσει εκτεθειμένους και να σας ταλαιπωρήσει. Σε περίπτωση διανυκτέρευσης το άναμμα της φωτιάς στη ύπαιθρο απαγορεύεται κατά τους θερινούς μήνες, αυτή η οδηγία γίνεται δε αυστηρότερη κατά τις ημέρες που πνέουν άνεμοι.