Coastline

ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΟΥ ΑΜΜΟΥ

Η παραλία της Σαμοθράκης με την αμμουδιά

Καθώς ακολουθείτε το οδικό δίκτυο Καμαριώτισσα-Άμμο, αφού περάσετε το Λάκκωμα και μετά από μια ευχάριστη διαδρομή συνέχεια μέσα από ελιές φθάνετε στην παραλία του Άμμου, ονομασία που είναι αυτόχθονη από πάντοτε.

Φωτο: "Ο Άμμος από την Κρεμνιώτισσα"

Τα τελευταία χρόνια κάποιοι επισκέπτες για άγνωστους λόγους, μετονόμασαν την παραλία σε Παχιά Άμμο! Το γεγονός αυτό το αποδέχθηκαν σιωπηρά οι ιδιοκτήτες του καταστήματος που βρίσκεται στην παραλία και έτσι τώρα είναι γνωστή σαν Παχιά Άμμος. Πρόκειται για μια από τις πιο όμορφες παραλίες της Σαμοθράκης και η μοναδική εύκολα πρσβάσιμη με άμμο. Σχηματίζεται ένας κόλπος από δυτικά από τα βράχια του Κατί και ανατολικά από τα βράχια του Καρκάνη.

Φωτο: "Μοναδικές φυσικές δημιούργίες από αέρα και νερό" wondergreece.gr
Φωτο: "Βράχια να αφηγούνται θαλασσινές ιστορίες" wondrergreece.gr

Και εδώ ο βυθός παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον, για αυτό φροντίστε να έχετε μάσκα και πέδιλα μαζί σας. Υπάρχουν δύο beatch bars, μια ταβέρνα με κρεατικά και θαλασσινά που μπορούν να σας εξυπηρετήσουν και να σας προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και ενοικιαζόμενα δωμάτια στον ίδιο χώρο.

Φωτο: " Να πίνεις τον καφέ σου πάνω στο κύμα" wondergreece.gr

Η θέα προς την βόρεια πλευρά είναι μαγευτική και σας προκαλεί δέος με τον βράχο της Παναγιάς Κρεμνιώτισσας να είναι σε πρώτο πλάνο και απόκρημνα βράχια σε διάφορα σχέδια και χρώματα να τον περιβάλλουν. Ειδικά τις ώρες του δειλινού το τοπίο γίνεται υπέροχο και μοναδικό.

Φωτο: "Ομορφιά τοπίου με φυσικές συνθέσεις" wondergreece.gr

Γενικά όλη η περιοχή ενισχύει αυτό που λέμε για το νησί ότι κάθε 5 χιλιόμετρα αλλάζει εντελώς το έδαφος, η χλωρίδα αλλά και αυτό που νιώθεις καθώς μετακινείσαι από την μια περιοχή στην άλλη. Εδώ το έδαφος είναι αμμώδες, με αγριοαχλαδιές, κουκουδιές και ρουπάκια να δεσπόζουν και με φλόμους, ασπροδούλους και αστιβιές στο χαμηλότερο επίπεδο.

Φωτο: "Συστάδες ζωής στη Άμμο" insamothraki-instagram.com

Το χωμάτινο δρομάκι που θα συναντήσετε στην τελευταία στροφή πριν φθάσετε στην παραλία του Άμμου θα σας οδηγήσει μετά από 500 μ.σε μια απομονωμένη μικρούλα αμμουδιά, αν αφησετε το όχημά σας και κατηφορίσετε με προσοχή προς την θάλασσα.

Φωτο: "Να βρίσκεσαι εσύ η άμμος και η θάλασσα" tralaloum-instagram.com
Φωτο: "Να διανυκτερεύεις στον Άμμο" katapliktika-instagram.com
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Δεν υπάρχουν επικίνδυνα είδη στη θάλασσα της Σαμοθράκης, αν εξαιρέσουμε τις δράκαινες στους αμμώδεις βυθούς και τους σκορπιούς και τις σμέρνες σε βυθούς με βράχια.Προσοχή θέλει ακόμη μόνο σε κάποιες περιοχές με αχινούς. Αποφύγετε να κολυμπήστε μετά από γεύματα, κολυμπήστε κατά μήκος της παραλίας και μην απομακρύνεστε πολύ γιατί τα ρεύματα σε κάποιες περιοχές είναι δυνατά. Σε περίπτωση ψαροντούφεκου ή κατάδυσης χρησιμοποιήστε οπωσδήποτε το ατομικό σας μπαλόνι σημαδούρα, κάντε την βουτιά σας σε ζευγάρια και ειδοποιήστε κάποιο τρίτο πρόσωπο για την εξόρμησή σας.Στις μη οργανωμένες παραλίες, αν προκύψει ανάγκη ούρησης ή αφόδευσης προτείνουμε για ευνόητους λόγους να ακολουθήστε την  πιο οικολογική διαχείριση με το να τα θάψετε!
Θερμή παράκληση, σεβαστείτε τον χώρο και αποφύγετε με κάθε τρόπο να αφήσετε κάθε είδους απορρίμματα σε όποια παραλία και αν βρεθείτε. Μην επιχειρείτε αναβάσεις ή καταβάσεις πέραν των γνώσεων και των δυνατοτήτων σας. Προσπαθήστε να μένετε μέσα στα μονοπάτια, οποιαδήποτε παρέκκλιση υπάρχει περίπτωση να σας αφήσει εκτεθειμένους και να σας ταλαιπωρήσει. Σε περίπτωση διανυκτέρευσης το άναμμα της φωτιάς στη ύπαιθρο απαγορεύεται κατά τους θερινούς μήνες, αυτή η οδηγία γίνεται δε αυστηρότερη κατά τις ημέρες που πνέουν άνεμοι.