Coastline

ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΠΛΕΥΡΑ

Κολυμπήστε σε νερά κρυστάλλινα και χαρείτε το βαθύ γαλάζιο της θάλασσας που περιμένει να ανακαλύψτε τα μυστικά της

Η σειρά που θα συναντήσετε τις παραλίες της Βόρειας Πλευράς ξεκινάει με αυτή της Καμαριώτισσας από την δεξιά πλευρά του λιμανιού όπως κοιτάτε την θάλασσα μέχρι το τέλος του χωριού. Ψιλό χαλίκι, στην αρχή για 3-4 μέτρα ρηχά νερά που συνεχώς όμως βαθαίνουν. Υπάρχουν ντουζιέρες για μετά το μπάνιο σας, αλλά καλό θα ήταν να έχετε παπουτσάκια θαλάσσης κατά την είσοδό σας στο νερό, κάτι βέβαια που οι ντόπιοι δεν χρησιμοποιούν ποτέ. Πεντακάθαρα νερά, αφού δεν καταλήγει τίποτα από το χωριό στη θάλασσα. Στο τέλος σας δίνεται η ευκαιρία για φαγητό, τσίπουρο, καφέ ή παγωτό στα διάφορα παραλιακά μαγαζιά του χωριού.

Επόμενη παραλία 3 χλμ. από την Καμαριώτισσα αυτή στο Λημνίδη(Λημνίδ΄). Μικρή παραλία (κολπίσκος), διαμορφωμένη από τους ιδιοκτήτες του ομόνυμου καφέ με ξαπλώστρες, σκίαστρα, παιδική χαρά και πάρκινγκ. Αξιόλογος βυθός για αυτό φροντίστε να έχετε μαζί σας μια μάσκα.

Επόμενες 2 παραλίες η μια δίπλα στην άλλη αυτές του Κατζαμπά4 χλμ. από την Καμαριώτισσα. Η μια βρίσκεται μπροστά στο Ξενοδοχείο «Samothraki Village» με ξαπλώστρες και ομπρέλες και η άλλη μπροστά στο Ξενοδοχείο «Τα Κύματα» με παιδική χαρά. Κατάλληλα διαμορφωμένες από τους ιδιοκτήτες των ξενοδοχείων και με πάρκινγκ, επίσης αξιόλογος βυθός και γνωστός ψαρότοπος του νησιού. Οι παραλίες ενδείκνυνται επίσης για ιστιοσανίδα.

Επόμενη παραλία αυτή της Παλιάπολης 5 χλμ. Από την Καμαριώτισσα, στον ιστορικό κολπίσκο του αρχαίου πρώτου λιμανιού, από όπου ξεκινούσαν και κατέληγαν τα ξύλινα πλοία της εποχής με τα κουπιά και το πανί. Προτιμήθηκε αυτός ο χώρος γιατί γειτνίαζε με το Ιερό των Μεγάλων Θεών, αλλά και λόγω του Β.Α ανέμου που πνέει εκεί σχεδόν όλο τον χρόνο. Από τον μόλο μπορείτε να κάνετε τις βουτιές σας, υπάρχει μια βρύση με ένα από τα πιο φανταστικά νερά του νησιού, ακριβώς δίπλα και πάνω στο δρόμο. Αφήστε το αυτοκίνητό σας με προσοχή παράπλευρα του δρόμου και απολαύστε το μπάνιο σας με θέα τον Πύργο των Γατελούζιπου δεσπόζει στην περιοχή και το καταπράσινο τοπίο που τον περικλείει. Ακριβώς στα πόδια των βράχων, τα ερείπια του ναού που χτίστηκε στο πέρασμα του Αποστόλου Παύλου με μάρμαρα του Ιερού. Ψιλό χαλίκι, προοδευτικό βάθος, βυθός που θα σας ανταμείψει ειδικά προς το τέλος στα βράχια της Κβάρας(Κβάαα). Εδώ ενδείκνυται απολύτως και για ιστιοσανίδα.

Επόμενη παραλία αυτή της Αλεβάντζας, 6 χλμ. από την Καμαριώτισσα. Μικρός χώρος για να κάνετε μπάρμπεκιου, βρύση με υπέροχο πηγαίο νερό και 2 χώροι για πάρκινγκ. Εδώ κολυμπήστε κυριολεκτικά κάτω από την σκιά των πλατάνων που φθάνουν κατάφυτοι μέχρι πάνω στη παραλία. Θα χρειαστείτε παπουτσάκια θαλάσσης. Κατάλληλος χώρος για πικ-νικκαι ακριβώς δίπλα στο σύγχρονο «Βήμα του Αποστόλου Πάυλου».

Επόμενη παραλία αυτή του Βασιλικού (Βασιλ΄κού) 6,5 χλμ. από την Καμαριώτισσα. Η σκιά των πλατάνων και εδώ σας χαρίζει το πιο δροσερό μπάνιο στη ζέστη του καλοκαιριού. Υπάρχουν ξαπλώστρες και ντουζιέρα, από τους ιδιοκτήτες της ψαροταβέρνας «Ο Ψαράς» και των ομώνυμων ενοικ. δωματίων και του καφέ που υπάρχει εδώ. Υπάρχει άνετος χώρος για πάρκινγκ.

Στη συνέχεια θα συναντήσετε στα 8 χλμ. τον οικισμό των Κάτω Καρυώτων (Κατ’ Καρυώτς). Αριστερά σας η περιοχή λέγεται Ασπροβάλτα(Ασπουουβάλτα) και ένα δρομάκι σας οδηγεί σε έναν χώρο αναψυχής κάτω από την σκιά των πανύψηλων δέντρων και σε μια όμορφη και απομονωμένη παραλία.

Συνεχίζοντας στα 150 μ. συναντάτε το δρομάκι που σας οδηγεί στα ενοικ. δωμάτια «Ανεμόεσσα» με χώρο για πάρκινκκαι πλατάνια που φθάνουν μέχρι τη θάλασσα.

Επόμενες παραλίες θα βρείτε σε 2 δρομάκια αριστερά που σας οδηγούν σε συστάδες δέντρων και απομονωμένες παραλίες. Θα χρειαστείτε παπουτσάκια θαλάσσης και η βουτιά με μάσκα θα σας συναρπάσει.

Επόμενη παραλία στα 10 χλμ. από την Καμαριώτισσα και μόλις περάσετε την διασταύρωση για τον οικισμό των Άνω Καρυώτων (Απάν΄Καρυώτς). Η περιοχή λέγεται Αράπης και μια συστάδα από πλατάνια προσφέρει σκιά, ενώ στη παραλία υπάρχει ντουζιέρα. Η θέα για του λουόμενους είναι υπέροχη με το Μέγα Γκρέμνο(Μέγα Γκέεεμνους) να δεσπόζει στη περιοχή και το καταπράσινο τοπίο που περιβάλει απ΄ άκρη σ΄ άκρη τους πρόποδές του.

Επόμενη παραλία με ψιλό χαλίκι είναι αυτή στο αλιευτικό καταφύγιο των Θέρμων στα 12 χλμ. από την Καμαριώτισσα. Κάντε βουτιές από τον μόλο και απολαύστε την υπέροχη θέα της καταπράσινης πλευράς της οροσειράς Σάος, με την κορυφή Φεγγάρι στο επιστέγασμά του. Υπάρχουν ντουζιέρες και αποδυτήρια, άνετος χώρος για πάρκινγκ και 2 beach barsτο «Σαώκη” και το ”La Playa” με ξαπλώστρες, ομπρέλες, μουσική, eventsκαι γήπεδο για beach volley.

Οι επόμενες παραλίες ανήκουν στο CampingΕλεύθερης ΔιαβίωσηςΠλατιά14 χλμ. από την Καμαριώτισσα, όπου και πάλι τα πλατάνια είναι μέχρι κάτω στη θάλασσα, μπορείτε να βρείτε, αποδυτήρια στους 4 τομείς του κάμπινγκ και ντουζιέρες και φυσικά άπειρους μοναδικούς χώρους για να βάλετε το αντίσκοινοή το τροχόσπιτό σας. Τα νερά είναι στην αρχή ρηχά, χρειάζονται παπουτσάκια θαλάσσης και ο βυθός παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον.

Επόμενη παραλία στο τέλος του CampingΠλατιά,μετά το ρυάκι του Καρδελή, στη περιοχή Πλάτανος του Ναύτη (Τ΄Ναύτ΄ηΠλάτανους) στο πλατάνι που σας οδηγεί το μικρό δρομάκι πάνω στη θάλασσα και φαίνεται πάνω από τον δρόμο.

Επόμενη παραλία στο CampingΒαράδεςστα 16 χλμ. από την Καμαριώτισσα. Εδώ υπάρχουν οργανωμένες θέσεις για το αντίσκοινοή το τροχόσπιτό σας με παροχή ρεύματος και ζεστό νερό. Η παραλία προσεγγίζεται με σκαλοπάτια, χρειάζονται παπουτσάκια θαλάσσης και ο βυθός είναι πλούσιοςπροςεξερέυνησηαν έχετε μάσκα μαζί σας.

Επόμενη παραλία ακριβώς μετά το κάμπινγκ, στο Ξενοδοχείο «Αρχόντισσα», με τις αντίστοιχες παροχές του ξενοδοχείου.

Επόμενη παραλία στο «Κτήμα Χολοβάη”, όπου υπάρχει και παιδική χαρά.

Επόμενη παραλία είναι αυτή που σας οδηγεί αφού περάσετε την Γέφυρα του Φονιά στα 17 χλμ. από την Καμαριώτισσα και στρίβοντας αριστερά προς την θάλασσα. Εδώ συνδιάζετετις εκβολές του ρυακιού που σχηματίζει ένα μικρό δέλτα με γλυκό κρύο νερό για να ξεπλυθείτε από την αλμύρα, αφού κολυμπήσετε μπροστά στον Πύργο του Φονιά των Γατελούζιπου βρίσκεται ακριβώς πάνω στη θάλασσα. Η περιοχή θεωρείται καλός ψαρότοπος.

Συνεχίζετε και στα επόμενα 2 χλμ. όπου ένας δρόμος στα αριστερά, σας οδηγεί στην όμορφη παραλία του Σκεπαστού και της Αγίας Παρασκευής, ένα ξωκλήσι πάνω στο κύμα. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο βυθός εδώ και είναι επίσης πλούσιος ψαρότοπος, ειδικά προς τα βράχια δεξιά της εκκλησιάς στη περιοχή Κατσιβέλα (Κατσ΄βέλα). Η θέα του καταπράσινου βουνού σας συντροφεύει και εδώ απ΄άκρησ΄άκρη.

Από εδώ και πέρα η διαδρομή συνεχίζει παραλιακά, αλλά η πρόσβαση στη θάλασσα είναι δύσκολη λόγω του καθέτου του εδάφους από τον δρόμο στη θάλασσα, εκτός κάποιων εξαιρέσεων, όπως στις εκβολές του ρυακιού Άγγιστρος (Άγγιιστους) μετά την διασταύρωση για τον οικισμό Άνω Μεριά (Απάν΄Μιργιά) στα 21 χλμ. από την Καμαριώτισσα και του Λαγκαδιώτη(Λαγκαδιώτ΄) στα 24 χλμ. αντίστοιχα.

Κήπος (Κήπους)

Τελευταία παραλία της Βόρειας Πλευράς του νησιού και τέλος του δρόμου, είναι αυτή του ακρωτηρίου του Κήπου.

Εδώ φθάνοντας μπορείτε να ακολουθήσετε με αριστερή κατεύθυνση τον δρόμο και να βρεθείτε στην αρχή της παραλίας όπου υπάρχει και μια μικρή παραθαλάσσια σπηλιά ή να μείνετε στο πάρκινγκ και να προχωρήσετε δεξιά στο τελευταίο προσβάσιμο σημείο, όπου ένα φυσικό σκέπαστρο δημιουργείται από τα μαύρα γρανιτένια βράχια. Η αίσθηση είναι απίστευτη σε όλο το πλάτος της παραλίας από το τοπίο, που πίσω σας ορθώνεται επιβλητικό και απόκρημνο, κλασσικό δείγμα της αγριάδας, του του άβατου που έχει να επιδείξει η Σαμοθράκη σε αυτή της την πλευρά. Από το μέσο της παραλίας και έπειτα έχετε θέα της απόκρημνης πλευράς του νησιού, που είναι προσβάσιμημόνο με βάρκα. Η υψομετρική διαφορά είναι πολύ μεγάλη από ύψη που καταλήγουν από 800μ.-1000μ. στη θάλασσα.

Η Γοργόνα στον Κήπο.

Εδώ τώρα υπάρχει κάτι όπως όταν κοιτάτε 3D εικόνες! Αν παρατηρήσετε το σχήμα των βράχων στη δεύτερη συστάδα τους όπως κατεβαίνουν από την απότομη πλαγιά στη θάλασσα, θα δείτε να σχηματίζεται τρισδιάστατη μια γοργόνα ξαπλωμένη ανάσκελα, με τα χέρια στον αυχένα και την ουρά της να ακουμπάει στη θάλασσα!

Απέναντι  της παραλίας το νησί που κάποιες φορές είναι ορατό είναι 12 ναυτικά μίλια μακριά και είναι η Ίμβρος. Εδώ θα βρείτε ψιλό χαλίκι, ενώ τα νερά είναι βαθιά. Το βάθος είναι τέτοιο που σας δίνει την μοναδική αίσθηση ότι μπορείτε να κάνετε βουτιά από την παραλία!

Αν είστε τυχεροί θα δείτε σίγουρα δελφίνια και ίσως και φώκιες. Περιηγηθείτε στην κοίτη του ρυακιού. Εδώ είναι που στη δεκαετίες ΄40-΄50 και ΄60, λόγω της ανυπαρξίας του δρόμου, ερχόταν ξυλοκόποι με βάρκες και φορτώνανε εκατοντάδες τόνους ξύλα για να τα κάνουν κάρβουνα! Ο ήλιος εδώ κρύβεται 2 ώρες νωρίτερα από το υπόλοιπο νησί. Στα 4 ναυτικά μίλια Ν.Α. βρίσκεται ο φάρος της Ζουράφα(Λαδόξεα)), από τους πιο πλούσιους ψαρότοπους του νησιού και οι ντόπιοι την ονομάζουμε έτσι, λόγω του ότι στην περιοχή τα νερά ¨λαδίζουν¨ κατ΄ εκτίμηση, από πετρέλαιο που αναβλύζει από τον βυθό! Η βραχονησίδα αυτή είναι υψίστης σημασίας για την Ελληνική Επικράτεια, γιατί μαζί με το Καστελόριζο οριοθετούν την ΑΟΖ (Ανεξάρτητη Οικονομική Ζώνη) της Ελλάδας στο Αιγαίο. Πιο νότια και Ν.Α. κάποια από τα πιο βαθιά σημεία στο Αιγαίο, το λεγώμενο "Ρήγμα της Ανατολής", που ξεκινάει από τον κόλπο της Αίνου και φθάνει μέχρι το Άγιο Όρος, με βάθη από 500 μ.-1.330 μ.!

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Δεν υπάρχουν επικίνδυνα είδη, στη θάλασσα της Σαμοθράκης. Προσέξτε μόνο σε κάποιες περιοχές τους αχινούς και στις καταδύσεις κοντά σε βράχια, τις σμέρνες. Αποφύγετε να κολυμπήστε μετά από γεύματα, κολυμπήστε κατά μήκος της παραλίας και μην απομακρύνεστε πολύ,γιατί τα ρεύματα σε κάποιες περιοχές είναι δυνατά. Σε περίπτωση ψαρέματος με ψαροντούφεκο ή κατάδυσης χρησιμοποιήστε οπωσδήποτε το ατομικό σας μπαλόνι σημαδούρα. Στις μη οργανωμένες παραλίες, αν προκύψει ανάγκη ούρησης ή αφόδευσης προτείνουμε για ευνόητους λόγους να ακολουθήστε την πιοοικολογική διαχείριση, με το να τα θάψετε!

Μηνεπιχειρείτε αναβάσεις ή καταβάσεις πέραν των γνώσεων και των δυνατοτήτων σας. Προσπαθήστε να μένετε μέσα στα μονοπάτια, οποιαδήποτε παρέκκλιση υπάρχει περίπτωση να σας αφήσει εκτεθειμένους και να σας ταλαιπωρήσει. Σε περίπτωση διανυκτέρευσης το άναμμα της φωτιάς στη ύπαιθρο απαγορεύεται κατά τους θερινούς μήνες, αυστηρότερα κατά τις ημέρες που πνέουν άνεμοι.

Θερμή παράκληση, σεβαστείτε τον χώρο και αποφύγετε με κάθε τρόπο να αφήσετε κάθε είδους απορρίμματα σε όποια παραλία και αν βρεθείτε.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Δεν υπάρχουν επικίνδυνα είδη στη θάλασσα της Σαμοθράκης, αν εξαιρέσουμε τις δράκαινες στους αμμώδεις βυθούς και τους σκορπιούς και τις σμέρνες σε βυθούς με βράχια.Προσοχή θέλει ακόμη μόνο σε κάποιες περιοχές με αχινούς. Αποφύγετε να κολυμπήστε μετά από γεύματα, κολυμπήστε κατά μήκος της παραλίας και μην απομακρύνεστε πολύ γιατί τα ρεύματα σε κάποιες περιοχές είναι δυνατά. Σε περίπτωση ψαροντούφεκου ή κατάδυσης χρησιμοποιήστε οπωσδήποτε το ατομικό σας μπαλόνι σημαδούρα, κάντε την βουτιά σας σε ζευγάρια και ειδοποιήστε κάποιο τρίτο πρόσωπο για την εξόρμησή σας.Στις μη οργανωμένες παραλίες, αν προκύψει ανάγκη ούρησης ή αφόδευσης προτείνουμε για ευνόητους λόγους να ακολουθήστε την  πιο οικολογική διαχείριση με το να τα θάψετε!

Θερμή παράκληση, σεβαστείτε τον χώρο και αποφύγετε με κάθε τρόπο να αφήσετε κάθε είδους απορρίμματα σε όποια παραλία και αν βρεθείτε. Μην επιχειρείτε αναβάσεις ή καταβάσεις πέραν των γνώσεων και των δυνατοτήτων σας. Προσπαθήστε να μένετε μέσα στα μονοπάτια, οποιαδήποτε παρέκκλιση υπάρχει περίπτωση να σας αφήσει εκτεθειμένους και να σας ταλαιπωρήσει. Σε περίπτωση διανυκτέρευσης το άναμμα της φωτιάς στη ύπαιθρο απαγορεύεται κατά τους θερινούς μήνες, αυτή η οδηγία γίνεται δε αυστηρότερη κατά τις ημέρες που πνέουν άνεμοι.