Mountains

ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΟ ΦΕΓΓΑΡΙ

Πατήστε στο Φεγγάρι ενώ βρισκόσαστε στη γή

Σύμφωνα με τον Όμηρο από το Φεγγάρι, παρακολούθησε ο Ποσειδώνας την εξέλιξη του Τρωικού Πολέμου.

Φωτο: "Ιλιάδα Ομήρου, Ραψωδία Ν΄, στίχοι 11-15" samothraki.com
Φωτο: "Ο Ποσειδώνας στη κορυφή του Σάος κοιτάζει την Τροία" samothraki.com

Πρόκειται για την υψηλότερη κορυφή της οροσειράς Σάος, με 1617 μ. Το Φεγγάρι (Φιγγάρ΄) είναι το 3o υψηλότερο βουνό σε όλα τα νησιά της Ελλάδας, με 2o της Οίτης στην Έυβοια με 2.152 μ. και 1ο τον Ψηλορείτη στην Κρήτη με 2.456 μ.

Φωτο: "Να ακουμπάς τα σύννεφα" canyoning caving blogspot.gr

Μπορείτε να την προσεγγίσετε με διαδρομές που ξεκινάνε από δύο διαφορετικές αφετηρίες που ξεκινάνε από τα Θέρμα και μια άλλη αφετηρία από την Χώρα. Ο βαθμός δυσκολίας των δύο πρώτων δεν είναι υψηλός, αφού έχουν φθάσει στη κορυφή και παιδιά ηλικίας μέχρι και 7 χρονών. Δεν παύει όμως να είναι μια ιδιαίτερη καταπόνηση και αν το κάνετε σε μια ημέρα το ανέβασμα και το κατέβασμα, οποωσδήποτε θα το θεωρήσετε ένα προσωπικό σας άθλο.

Η πρώτη διαδρομή ξεκινάει στο τέλος της ευθείας που διαπερνά όλα τα καταστήματα στα Θέρμα. Στο τέλος των μαγαζιών ακολουθείστε το τσιμεντένιο δρομάκι, που φεύγει για το δάσος, συνεχίστε για λίγο στον χωματόδρομο και φτάνετε σε διασταύρωση συναντώντας μια δεξαμενή στο αριστερό σας χέρι. Προχωρείστε αριστερά στο χωματόδρομο και από τα χαλάσματα μιας πετρόχτιστης εκκλησίας (που είναι μέσα από περίφραξη που ανοίγει με κάγκελο), στο δεξί σας χέρι ξεκινάει το μονοπάτι, στη περιοχή Τσαγαλιού.

Η δεύτερη και τα τελευταία χρόνια πιο συνηθισμένη, είναι αυτή που ξεκινάει από τα Ιαματικά Λουτρά, περιοχή "Ψαρόθερμα" (Ψαόθιρμα), συνεχίζετε τον χωματόδρομο και φθάνετε στην περιοχή Αχλάδα ή Κρεβάτια (Κιιβάτια) (μετά τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας), όπου μπορείτε να την προσεγγίσετε και με αυτοκίνητο 4Χ4. Από εδώ είναι που ξεκινάει το ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε6.

Φωτο: "Να ψάχνεις με την ματιά σου για τα ταμπελάκια" eoskavalas.gr

Μιά μιση ώρα μια διαδρομή μέσα από άγρια βλάστηση, από κουμαριές (κμαργιές), αντραχιλιές (ανταα΄χλιές), ρύκια (ίιιχια) και κουκουδιές (κουκ΄δγιές). Το μονοπάτι στην αρχή είναι πολύ ανηφορικό και με λίγη σκιά.

Φωτο: "Να κρατάς τον Γκντούρ (παραδοσιακό μπατόν και όχι μόνο) για στήριγμα" kat_e_ti-istagram
Φωτο: "Να ξεκινάς την ανάβαση" Ορειβατικός Σύλλογος Σαμοθράκης. elliniko-panorama.gr

Μετά από μια πορεία μιας ώρας σας οδηγεί στη πρώτη σας στάση στην αρχή ενός από τα αρχαιότερα δάση άγριας βελανιδιάς στο Αιγαίο, την Φλαδερή (Φλαδήηη). Αποτελεί μαζί με το αντίστοιχο δάσος που είναι η συνέχειά του προς την δυτική πλευρά του νησιού στην πλαγιά του Άη Γιώργη της Χώρας, ένα από τα πιο αρχαία διατηρημένα δάση άγριας βαλενιδιάς Ροπάκια (Ουουπάκια) σε όλα τα νησιά του Αιγαίου.

Φωτο: "Να μπαίνεις στο αρχαίο δάσος της Φλαδερής" activeholidaysingreece.gr

Δύο ώρες μετά από μια πολύ όμορφη διαδρομή κάτω από τις άγριες βελανιδιές της Φλαδερής βρίσκεστε στην περιοχή του Μαρτίνη (Μαρτίν΄) με ένα σημείο θέασης στην περιοχή Μηλιός.

Φωτο: "Να συνεχίζεις να ανεβαίνεις..." eoskavalas.gr
Φωτο: "...και να ανεβαίνεις!" eoskavalas.gr
Φωτο: "Να ξεκουράζεσαι αντικρύζοντας την πανέμορφη θέα σε μπλε και πράσινο" eoskvalas.gr
Φωτο: "Να κοιτάς το πράσινο με το γαλάζιο στον Μηλιό" samothraki.com
Φωτο: "Να κοιτάς και να λες πότε θα φθάσω" eoskavalas.gr

Mετά από περίπου 40' βρίσκεστε να γεμίζετε τα παγούρια σας με νερό "κατάψυξης", στη πηγή του ρυακιού της Κρέμασης (Κέεε΄μασ΄), που ονομάζεται Καλαμύθρια. (Καλαμίθιργια).

Φωτο: "Να πίνεις παγωμένο νερό από τα έγκατα της Σαμοθράκης" samothraki.com
Φωτο: "Να ξεδιψάς με αέρινο νερό στα Καλαμύθρια" samothraki.com
Φωτο: "Να κοιτάς την θέα από τα Καλαμύθρια" eoskavalas.gr

Σε 20΄ πεζοπορίας έχετε προσεγγίσει τα 1.100 μ. και απολαμβάνετε από ένα πλάτωμα τη θέα των Θέρμων, ψηλά από τα τελευταία δέντρα στου Μαρτίνι.

Φωτο: "Να είσαι στο βουνό και να νομίζεις πως είσαι σε λιβάδι" eoskvalas.gr
Φωτο: "Να χαίρεσαι που κάνεις μαι στάση με υπέροχη θέα στου Μαρτίνι" elliniko panorama.gr

Μαζέψτε φτέρες (φτή΄ις) και κάντε τις υπόστρωμα (γιατάκ΄ι), κόψτε τες αλλά μην τις ξεριζώνετε και μην τις τραβήξτε με τα χέρια γιατί υπάρχει κίνδυνος να τραυματιστείτε. Διανυκτερεύστε και ζήστε μια βραδιά μυστηρίου γεμάτη δέος με τα αστέρια να θέλουν να τα ακουμπήσετε.

Φωτο: "Όταν το Φεγγάρι ανατέλλει και ανηφορίζει για το Φεγγάρι" samothraki.com

Το πρωί με το πρώτο φως ανηφορήστε για την κορυφή ή συνεχίστε για άλλη μιά μιση ώρα στην αλπική ζώνη της διαδρομής που σημαίνει μεγάλα κομάτια πέτρας σπασμένα χωρίς ιδιαίτερη βλάστηση. Οι κηλίδες όμως των πράσινων βρύων πάνω στις πέτρες μαρτυρούν το αγνό και το πεντακάθαρο του αέρα εδώ πάνω.

Φωτο: "Να χαίρεσαι πρωινές οικογενειακές στιγμές στο Φεγγάρι" samothraki.com
Φωτο: "Να ξεκινάς με νέο κουράγιο για την κορυφή" Ορειβατικός Σύλλογος Σαμοθράκης-eoskavalas.com

Αν προτιμήσετε να διανυκτερεύσετε, μπορείτε να αφήσετε τα σακίδιά σας εδώ και να τα πάρετε στην επιστροφή. Ακολουθώντας το μονοπάτι έχετε δύο επιλογές: Η 1η. Εύκολη και βατή, ακολουθήστε τα κόκκινα σημάδια και τους «κούκους» (4-5 πέτρες η μια πάνω στη άλλη) περνάτε πάνω από την κορυφογραμμή που χωρίζει το νησί στα δυο και έχετε μια απαράμιλλη θέα όλου του Θρακικού Πελάγους και από τις δυό πλευρές του νησιού.

Φωτο: "Να περπατάς στην κόψη των κορυφών του Σάος" hellaspath.gr

Οι κορυφές που δρασκελίζετε με μικρή διαφορά στο ύψος κάποιων μέτρων από το Φεγγάρι είναι αυτή της Αγιάς Σοφιάς και του Μάρμαρου (Μάρμαου). Το λένε έτσι γιατί όπως θα δείτε στη διαδρομή υπάρχουν διάσπαρτοι λευκοί ασβεστόλιθοι. Ήρθε η ώρα να ψάξτε για το σουβενίρ σας από κομμάτια χαλαζία σε διάφορες μορφές και μεγέθη!

2. Δύσκολη με ένα κομμάτι 3 μέτρων απαιτητικό σε βασικές όμως μόνο γνώσεις αναρρίχησης. Μόλις τελειώσουν οι χαμηλοί θάμνοι των κέδρων, συναντάτε τον πρώτο ογκόλιθο και δεν ακολουθάτε τα κόκκινα σημάδια που σας οδηγούν να τον προσπεράσετε δεξιά, εσείς εδώ τώρα πρέπει να τον προσεγγίστε από τα αριστερά,τραβερσάρετε προς τα πάνω και προσεγγίστε το μοναδικό δύσκολο σημείο και το μοναδικό που σας δίνει την δυνατότητα να συνεχίσετε την πορεία σας γιατί όπως θα διαπιστώσετε δεν μπορείτε να προσπεράσετε από πουθενά αλλού παρά μόνο από εκεί.

Φωτο: "Να δοκιμάζεις τις αντοχές και τις ικανότητές σου" samothraki.com

Aφού το περάσετε, συνεχίζετε σχετικά εύκολα μέσα από μια σάρα και με τραβέρσα αριστερά. Με την 2η διαδρομή γλυτώνετε γύρω στα 45΄ συκριτικά με την 1η διαδρομή.

Φωτο: "Να βρίσκεις ντόπια παρέα στον δρόμο" tripadvisor.gr

Συγχαρητήρια γιατί φθάσατε στο Φεγγάρι και είναι μια μοναδική εμπειρία να «πατάτε» στο Φεγγάρι και να βρίσκεστε στη γη! Το όνομά του το πήρε από το τεράστιο μέγεθος του φεγγαριού που μπορείτε να δείτε από εκεί, ειδικά στη πανσέληνο του Αυγούστου. Υπάρχει ένα πλάτωμα εδώ και μπορείτε να διανυκτερεύσετε, αλλά συνήθως πνέουν άνεμοι! Βόρεια έχετε μπροστά σας το λιμάνι των Θερμών και προς τα Ν.Α. έχετε θέα της παραλίας της Άμμου και Β.Δ. την Καμαριώτισσα και το Ακρωτήρι. Αν ανεβείτε σε ημέρα μετά από βροχή όπου η ορατότητα είναι καλή, έχετε τον γεωγραφικό χάρτη της ευρύτερης περιοχής ζωντανό μπροστά στα μάτια σας! Βόρεια κοιτάτε την χερσόνησο Αίνου, την Αλεξανδρούπολη, την περιοχή της Μαρώνειας και της οροσειράς της Ροδόπης, Ν.Α. την Ίμβρο, Β.Δ.την Θάσο και τον Άθω και Νότια την Λήμνο.

Φωτο: "Η αίσθηση της επίτευξης όταν φθάνεις στην κορυφή" samothraki.com

Η κατάβαση αρχίζει και μπορείτε να γυρίσετε: 1. από το ίδιο μονοπάτι με τα κόκκινα σημάδια ή 2.να κατηφορίσετε ευθεία κάτω στοχεύοντας τον αυχένα που υπάρχει βόρεια της κορυφής και τη μοναδική πλαγιά με φτέρες που βλέπετε στα αριστερά σας ακριβώς κάτω από την κορυφή. Αυτή η διαδρομή ανήκει στα "κρυμμένα" της Σαμοθράκης αφού οι περισσότρροι δεν γνωρίζουν την ύπαρξή της! Το δώρο σας για αυτή την αλλαγή πορείας είναι ότι καταλήγετεσε 3 Βάθρες (Βάθ΄ιιις), όπου μπορείτε να μπείτε και να δροσίστε το κουρασμένο σας σώμα, να αναζωογονηθείτε πλήρως και έπειτα με αριστερή τραβέρσα να βρεθείτε στο πλάτωμα όπου και διανυκτερεύσατε σε χρόνο σχεδόν 50΄νωρίτερα από την 1η διαδρομή επιστροφής. Έτσι μπορείτε να πάρετε ξανά τα σακίδιά σας και να συνεχίσετε από το ίδιο μονοπάτι προς την τελική έξοδο πίσω στην περιοχή των Κρεβατιών. Συνήθως και ανάλογα με τον ρυθμό σας, η η ανάβαση θα διαρκέσει 4-5 ώρες, ενώ ηκατάβαση 2,5-3 ώρες.Δυσκολία διαδρομής μέτρια.

Φωτο: "Το φεγγάρι στο Φεγγάρι" samothraki.com

Επιστροφή από Χώρα: Εναλλακτικά  και μια πιο exrtreme διαδρομή επιστροφής από την κορυφή είναι, ότι μπορείτε να κατηφορίσετε με Β.Δ. κατεύθυνση και με δεξιά τραβέρσα (στη κατεύθυνση που φαίνεται η Καμαριώτισσα), με στόχο τα πρώτα δέντρα που φαίνονται προς αυτή την κατεύθυνση και να βρείτε το μονοπάτι που κάποια στιγμή γίνεται δρόμος (παλιά διάνοιξη του δασαρχείου), τον οποίο ακολουθώντας τον σας οδηγεί στο ρυάκι του Αγίου Γεωργίου, στο ομώνυμο εκκλησάκι, στη Σωτέρα, στο γήπεδο της Χώρας και τελικά στηΧώρα. Χρόνος διαδρομής 3-4 ώρες περίπου. Η επιστροφή αυτή είναι δυσκολότερη από την πρώτη και είναι για ανθρώπους που ψάχνουν το διαφορετικό και το περιπετειώδες.  

Φωτο: "Να επιλέγεις την διαδρομή που προτιμάς" hellaspath.gr

Η διαδρομή αυτή περιγράφει την κατάβαση από την κορυφή Φέγγαρι προς την Χώρα. Από την κορυφή με την σημαία 1617μ. επιστρέψτε προς τα πίσω (περνώντας από τις κορυφές Μάρμαρο αυτή με το κολωνάκι 1611 μ. και Αγιά Σοφιά 1584 μ.) μέχρι το διάσελο όπου διασταυρώνονται τα μονοπάτια αυτό που έρχεσστε όταν ανεβαίνετε από Θερμά και Χώρα. Στο διάσελο βρίσκετε η διασταύρωση από αριστερά που πάει προς Χώρα και δεξιά προς Θερμά (υπάρχει κόκκινο βέλος και σημάδια αριστερά χαμηλότερα). Ακολουθήστε τα κόκκινα σημάδια τα οποία δεν φαίνονται πολύ καλά επειδή είναι ξεθωριασμένα, αλλά με λίγη προσοχή θα τα βλέπετε συνεχώς. Θέλει προσοχή γιατί το μονοπάτι διασταυρώνεται με αλλά ίχνη από γιδόστρατες και δεν πρέπει να μπερδευτείτε. Η κατάβαση στο μεγαλύτερο μέρος της είναι επίπονη, ακολουθεί απότομα και σαθρά λούκια και όψεις και αν κάποιος δεν είναι εξοικειωμένος με την περιοχή θα πρέπει να είστε εξαιρετικά προσεκτικοί για να μη χάσετε τα κόκκινα σημάδια που σηματοδοτούν τη διαδρομή. Αν τα χάσετε... χαθήκατε. Το βουνό είναι πολύ άγριο από αυτή τη μεριά και δεν έχει καμία σχέση με την ευχάριστη ανάβαση από τα Θερμά.

Η κατάβαση στο πρώτο σκέλος της είναι μια έντονη δραστηριότητα μιας και κατεβαίνετε ένα απότομο και σαθρό λούκι. Βγαίνετε από το λούκι προς τα δεξιά, προσοχή μη χάσετε το σημείο εξόδου από το λούκι και συνεχίζετε την κατάβαση σε σαθρή και απότομη ράχη. Στο σημείο που το πεδίο γίνεται ομαλό στρίβετε δεξιά και κατηφορίζετε σε λούκι.

Μετά από ώρα, το πεδίο γίνεται ηπιότερο και με κίνηση προς τα κάτω και δεξιά περνάτε τραβερσαριστά διαδοχικά λούκια. Σιγά σιγά μπαίνετε σε βλάστηση και αρκετά κάτω (μετά από απανωτές διασχίσεις πτυχώσεων του βουνού), βρίσκετε το πρώτο νερό το οποίο, αν υπάρχει, για να το πιείτε πρέπει σχεδόν να γλύψετε τον βράχο. Το ευδιάκριτο πλέον μονοπάτι τραβερσάρει το βουνό και μετά από λίγο συναντάτε πολύ νερό σε όμορφη ρεματιά.

Το τμήμα της διαδρομής ανάμεσα στα δύο νερά παρότι είναι καταγραμμένο με το gps, ίσως να μην είναι ακριβές εξαιτίας της θέσης των δορυφόρων. Παρόλα αυτά στο σημείο αυτό το μονοπάτι είναι σαφές και δεν υπάρχει πρόβλημα να το χάσετε.

Μετά τη ρεματιά με το νερό, σιγά σιγά το μονοπάτι ανοίγει και γίνεται δύσβατος δασικός δρόμος. Σε όλο το μήκος του δρόμου μέχρι τη Χώρα θα βρείτε ποτίστρες με τρεχούμενα νερά. Κατεβαίνοντας τον δρόμο η θέα τόσο προς τις κορυφές όσο και προς την θάλασσα αποζημιώνει, όπως εξάλλου και σε όλη την κατάβαση, αν έχετε το κουράγιο να τη θαυμάσετε! Χαμηλά, το μοναδικό σταυροδρόμι που πιθανόν θα μας μπερδέψει, πάτε δεξιά ακολουθώντας τα σημάδια στα δένδρα. Σε λίγη ώρα βγαίνετε στο εκκλησάκι του Άη Γιώργη και σε λίγο στο εκκλησάκι και το εξοχικό κέντρο Σωτήρα. Συνεχιζοντας για 15' ακόμη περνάτε από το γήπεδο και καταλήγετε, ακολουθώντας το καλντερίμι στη Χώρα.

(Πηγή: http://www.hellaspath.gr/index.php?p=2&m=1&mntid=52)

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:Προτιμήστε να είστε τουλάχιστον δύο άτομα παρέα.  Φροντίστε να έχετε κόψει τα νύχια των ποδιών σας από πριν, γιατί σε άλλη περίπτωση στην κατηφόρα τα πόδια σας θα ταλαιπωρηθούν πολύ και θα σας πονέσουν. Πάρτε μαζί σας καπέλο, γυαλιά ηλίου, αντιηλιακό, αντιανεμικό, δεύτερο φανελάκι και δεύτερο ζευγάρι κάλτσες, ξηρούς καρπούς και νερό, υπνόσακο (σε περίπτωση διανυκτέρευσης), κουτί Α΄Βοηθειών, μαχαίρι ή σουγιά, αναπτήρα και φακό. Ενημερώστε κάποιους ανθρώπους για την εκδρομή σας. Το κινητό σας αν είναι COSMOTE ίσως να έχει σήμα μέχρι και την κορυφή.

 Μην επιχειρείτε αναβάσεις ή καταβάσεις πέραν των γνώσεων και των δυνατοτήτων σας. Προσπαθήστε να μένετε μέσα στα μονοπάτια γιατί οποιαδήποτε παρέκκλιση, υπάρχει περίπτωση να σας αφήσει εκτεθειμένους και να σας ταλαιπωρήσει πολύ. Αν προκύψει ανάγκη ούρησης ή αφόδευσης προτείνουμε για ευνόητους λόγους να ακολουθήστε την  πιο οικολογική διαχείριση με το να τα θάψετε!

 Υπενθυμίζουμε για την απαραίτητη υπόδηση από αθλητικό παπούτσι και στη καλύτερη περίπτωση ορειβατικό μποτάκι και κάποιο είδους μπαστούνι ή μπατόν (trekking poles). Σε περίπτωση διανυκτέρευσης το άναμμα της φωτιάς στη ύπαιθρο απαγορεύεται κατά τους θερινούς μήνες. Σεβαστείτε τον χώρο και αποφύγετε με κάθε τρόπο να αφήσετε κάθε είδους απορρίμματα καθ΄όλη την διάρκεια της διαδρομής και της διαμονής σας σε κάθε σημείο του νησιού. Καλή διασκέδαση.