Creeks & Streams

ΡΥΑΚΙ BATOY

Βρεθείτε στο λευκό ρυάκι της Σαμοθράκης εκεί που νομίζεις ότι όχι μόνο έχεις αλλάξει νησί, αλλά πλανήτη

Το ρυάκι του Βάτου

Αν θέλετε να βρεθείτε στο μέρος εκείνο που είναι το εντελώς διαφορετικό της Σαμοθράκης, τότε θα πρέπει να πάτε στο Βάτο που ουσιαστικά είναι άβατο. Θα το προσεγγίσετε εύκολα δια θαλάσσης με πλεούμενο, με μια διαδρομή, 60' από τον Κήπο, 30΄από το Λάκκωμα ή 15΄από τον Άμμο.

Φωτο: "Να βγαίνεις στην ακτή του Βάτου με βάρκα" hellas-beach.gr

Σε αυτούς που τους αρέσει η περιπέτεια, οι άθλοι και οι δυνατές συγκινήσεις, υπάρχει ένας και μοναδικός τρόπος για να τον προσεγγίσετε από ξηράς. Αφού ακολουθήσετε το οδικό δίκτυο από Καμαριώτισσα-Άμμο, περάστε την διασταύρωση που οδηγεί προς Παναγιά Κρεμνιώτισσα και κατηφορίστε τον ασφάλτινο δρόμο προς Άμμο. Στο πέρασμα που κάνετε από τη κοίτη του δεύτερου ρυακιού και δίπλα στη στάνη που θα δείτε, παίρνετε τον χωμάτινο δρόμο στα αριστερά σας και συνεχίζετε μέχρι στο τέρμα του. Αφήστε το όχημα στο τελευταίο ισιάδι του δρόμου, γιατί αν πάρετε και το τελευταίο κατηφορικό του κομμάτι, ίσως να μην μπορέσετε να γυρίστε, επειδή το έδαφος είναι σαθρό και αμμώδες. Ακριβώς στο τέλος του δρόμου η περιοχή ονομάζεται "Ξανθί", θα δειτε ένα κόκκινο σημάδι που σηματοδοτεί την απαρχή του μοναδικού μονοπατιού αρκετής δυσκολίας, που οδηγεί μετά από 90' πορείας στο δέλτα του Βάτου. Το μονοπάτι αν και δύσκολο, είναι σε τέτοιο υψόμετρο και σε μεγάλη απότομη κλήση πάνω από τη θάλασσα, που σας κάνει να νιώθετε συνεχώς δέος και υπερηφάνεια που έχετε την τύχη να βρεθείτε σε αυτό το μοναδικό μέρος και να το διαβείτε. Κάντε στάση σε φυσικά σημεία θέασης κάτω από τους αγριοκότσινους που με πείσμα αντέχουν στους αέρηδες και στο λιγοστό του εδάφους. Θαυμάστε το γαλάζιο του Θρακικου Πελάγους μέχρι την απέναντι Ίμβρο Ν.Δ. και μέχρι τον Κατί νότια.

Δαντελωτές, κιτρινωπές και πορτοκαλίζουσες ακτές ξετυλίγονται η μια μετά την άλλη και ο ορεινός όγκος υψώνεται θεόρατα στα αριστερά σας με λίθινες υπερκόσμιες μορφές και σχήματα δύναμης και αγριάδας. Σε κάποια σημεία υπάρχει για μεγαλύτερη ασφάλεια, υποβοήθηση με συρματόσχοινα βιδωμένα στα βράχια, κάτι όμως που δεν πρέπει να σας ανησυχεί γιατί είναι βατά από όλους, για αυτούς που έχουν καλή φυσική κατάσταση και κατάλληλο μποτάκι πεζοπορίας.

Φωτο: "Να περνάς το Ξανθί στο μονοπάτι προς Βάτο" meligration-instagram
Φωτο: "Να δοκιμάζεις τις δεξιότητές σου στο πέρασμα στο Ξανθί" Ορειβατικός Σύλλογος Σαμοθράκης

Μην επιχειρήσετε πάντως σε καμία περίπτωση να ξεκλέινετε της πορείας σας ή να βγείτε από το μονοπάτι προς νέα κατεύθυνση της αρεσκείας σας, θα ταλαιπωρηθείτε πολύ και ίσως και να κινδυνεύσετε!

Φωτο: "Να ξεκουράζεσαι σε σημεία απίστευτης θέασης" studiosraniasamothraki-instagram
Φωτο: "Να μένεις αποσβωλομένος από την θέα προς Βάτο" studiosraniasam-instagram

Ετοιμαστείτε για την εικόνα που θα αντικρύσετε μόλις φθάσετε στο τελευταίο κομμάτι του μονοπατιού, όπου κάνει την εμφάνισή της η παραλία του ρυακιού με το δέλτα του.

Φωτο: "Να χαίρεσαι που έφθασες στο Βάτο" canyoning-caving.blogspot.gr

Οι ντόπιοι λένε, αλλά και πάρα πολλοί που ήρθαν εδώ ως επισκέπτες, ότι έχεις την αίσθηση ότι δεν αλλάζεις μόνο νησί, αλλά ότι αλλάζεις πλανήτη. Τα βράχια θεόρατα έχουν κυλήσει από τις απότομες πλαγιές και έχουν γίνει από το πέρασμα του νερού στρόγγυλα και ελλειψοειδή, λευκά και μνημειώδη. Το έδαφος από πορτοκαλί, καφέ και άσπρο χώμα, με χαλαζίες τριμένους σε κάθε πέτρα να λαμπυρίζουν στον ήλιο. Οι ασφόδελοι και οι φλόμοι μαζί με την θρύμη, φέρνουν μυρωδιές άλλης χώρας και δίνουν μια αίσθηση από έρημο.

Φωτο: "Το Δέλτα του Βάτου"
Φωτο: "Να έχεις την άισθηση πως αλλάζεις πλανήτη στη παραλία του Βάτου" bovary.gr

Οι συστάδες των πλατανιών μαρτυρούν την αντίσταση και την ταλαιπωρία της απόφασής τους να παραμείνουν στη θέση τους παρόλη την μανία των χειμωνιάτικων ορμητικών και υπέρογκων νερών που αντιμετωπίζουν κάθε χρόνο. Η παραλία τεράστια και μαγευτική, με την λευκή της άμμο φιλοτεχνημένη από τον αγέρα και τον ήλιο. Στα δεξιά της όπή στον βράχο που επέτρεψε την αφέντρα θάλασσα να τον διαπεράσει σε μια υπερκόσμια συνουσία.

Φωτο: "Να ερωτεύεσαι την μάνα γή στην τρύπα του Βάτου" manitsak-instagram
Φωτο: "Να ξαναγεννιέσαι από την μήτρα της" hiveminer.com
Φωτο: "Να κολυμπάς στα τυρκουάζ νερά του Βάτου" my_samothraki-instagram

Στα αριστερά της η περιοχή "Αγελάδα", βράχια με χαλαζίες σαν λαξευμένα από γοργόνες της θάλασσας, σε σχέδια που θυμίζουν φτερά καραχαριών και φάλαινες που ξεπροβάλουν από τη θάλασσα, πανιά και σκαριά καικιών και πλοίων.

Φωτο: "Να μένεις άναυδος από τον αόρατο γλύπτη στην Αγελάδα" Griechenland Alternativ Forum-pinterst
Φωτο: "Να αφήνεις την φαντασία σου να σε συναρπάζει στην Αγελάδα" Lampros Liosatos-pinterest
Φωτο: "Να γίνεσαι ένα με το τοπίο" Miljana Acanski-pinterest
Φωτο: "Να αντικρύζεις την ομορφιά της αγριότητας" my_samothraki-instagram

Κατασκηνώστε φροντίζοντας να έχετε πάρει προμήθειες, γιατί αξίζει τον κόπο να διανυκτερεύσετε τουλάχιστον ένα βράδυ για να νιώσετε την μαγεία του Βάτου σε όλο της το μεγαλείο. Υπάρχουν επισκέπτες τόσο εναρμονισμένοι, σχεδόν εθισμένοι με το μέρος αυτό, που έρχονται για χρόνια και μένουν εδώ μέχρι και μήνες, χωρίς μάλιστα σχεδόν καθόλου να έρχονται σε επαφή με το υπόλοιπο νησί. Κολυμπήστε στα τυρκουάζ νερά, κάντε ηλιοθεραπεία στην άμμο και ξεπλυθείτε στο παγωμένο νερό του ρυακιού που ακόμη και το καλοκαίρι δημιουργεί μια βάθρα, λίγο πριν ενωθεί με την θάλασσα το οποίο φυσικά είναι και πόσιμο. Ψαρέψτε και σίγουρα θα έχετε σημαντικές επιτυχίες. Aπέναντι με Ν.Α. κατεύθυνση, τις ημέρες με ορατότητα έχετε σε απόσταση αναπνοής την γειτονική Ίμβρο που απέχει μόνο 12 ναυτικά μίλια.

Φωτο: "Να πίνεις γλυκό νερό στη κάψα του ήλιου στη παραλία του Βάτου" hiveminer.com

Τώρα έφθασε η ώρα για την μεγαλη έκπληξη, να εισέλεθετε δηλαδή στο ρυάκι του Βάτου και να ανακαλύψετε τους κρυμμένους θησαυρούς του. Είναι εντυπωσιακό και το κάνει να ξεχωρίζει από όλα τα άλλα της Σαμοθράκης, γιατί έχει την μορφή φαραγγιού και γιατί το χρώμα του γρανίτη εδώ είναι σε διάφορες μαγευτικές αποχρώσεις του λευκού και του γκρίζου.

Φωτο: "Να ξεκινάς μια νέα αξεχαστη εξερεύνηση μπαίνοντας στο ρυάκι του Βάτου" hiveminer.com

Στην αρχή και για 15΄ακολουθώντας το προς τα πάνω, δίνει την εντύπωση πως είναι ξερό και χωρίς νερό, μόλις συντήσετε τα πρώτα πλατάνια όμως το θέαμα γίνεται εκπληκτικό. Μια στενωπός σαν πύλη διατρέχεται δεξιά και αριστερά από νεράκια που κυλάνε πάνω από βρύα και λειχήνες και η συνέχειά του είναι βάθρες με πανέμορφα σχήματα και παγωμένο νερό που λαμπυρίζουν στα λευκά βράχια. Δεξιά και αριστερά υψώνονται θεόρατα, απότομα πρανή με δυσθεώρητη υψομετρική διαφορά.

Φωτο: "Όταν τα βράχια ανοίγουν να σ΄αγκαλιάσουν" kostas.grammenidis-instagram
Φωτο: "Να αισθάνεσαι ευγνώμων που αξιώθηκες να βρεθείς και να βουτήξεις στις Βάθρες του Βάτου" Vaso Ioannou-pinterest

Συνεχίστε με βουτιές στις αλλεπάλληλες βάθρες του και φθάστε στον πρώτο καταρράκτη. Αποφύγετε να επιχειρήσετε οποιαδήποτε ανάβαση δεξιά ή αριστερά του ρυακιού, γιατί θα βρεθείτε σε αδιέξοδο και σε κίνδυνο.

Φωτο: "Να φθάνεις σε μέρος που λίγοι έχουν αντικρύσει στον καταρράκτη του Βάτου" cosmostatus-instagram

Αν θέλετε να συνεχίσετε, αυτό μπορεί να γίνει με μεγάλη προσοχή από την δεξιά του πλευρά, αλλά θέλει εμπειρία σε δεξιότητες αναρρίχησης. Επιστρέψτε από την ίδια κατεύθυνση μιας και αποκλείεται κάποια άλλη περίπτωση διαφυγής εκτός του ρυακιού. Το Βάτο είναι και θα είναι μια από τις πιο μαγευτικές και κρυμένες από τα μάτια των πολλών τοποθεσίες και ένα αντιπροσωπευτικό σήμα κατατεθέν της Σαμοθράκης, γιατί εκφράζει την διαφορετικότητα, την αγριάδα, την δυσκολία προσέγγισης και την ιδιωτικότητα που μπορεί να προσφέρει στον απαιτητικό λάτρη της φύσης και της περιπέτειας.

CAUTION

Take with you a hat, a windbreaker, a second shirt and a pair of socks, nuts, a sleeping bag (in the case of an overnight stay), a first aid box, a whistle, a knife or a swiss knife, lighter and lens. We recall the necessary footwear from a pair of sport shoes and also a mountaineering pair of boots. Respect the scenery and avoid leaving all sorts of waste throughout the journey.The water is icy, drinkable, digestive and unique in all the streams of the island. Do not drive uphill or downhill beyond your knowledge and abilities. Try to stay in the paths, any deviation may leave you exposed and distress you.

In case of overnight stays, fire in the open air is forbidden during the summer months, tighter on the days when winds blow. If you prefer to sleep in the stream, take a 24 hour weather report, because in a sudden downpour you risk being swept away by the sudden flow of water.

NOTE: A warm request, avoid getting into the Vathres by wearing sunscreen, and if there is a need for urination or defecation, we recommend for obvious reasons to be out of the stream and follow the most ecological management by burying them!