Creeks & Streams

ΡΥΑΚΙ ΓΡΙΑ ΒΑΘΡΑ (ΓΙΡΓΙΑ ΒΑΘΑΑ)

Ένα από τα 61 ρυάκια που διατρέχουν την Σαμοθράκη είναι και αυτό της Γριάς Βάθρας, με τις 62 βάθρες της από τις πηγές της μέχρι την θάλασσα. Όταν την επισκευθείς θέλεις πάντα να ξαναβρεθείς κοντά της.

Gria Vathra (Γιργιά Βάθαα)

It is one of the most representative and popular because of its easy approach and its relatively basic morphology. From its sources to the sea boasts 62 Vathres (Βάθιιις)!

Φωτο: "Πηγές Γριάς Βάθρας" canyoning-caving-blogspot.gr

Reach the road: 1. Moving up straight leading Therma halfway, turn left to Pera Therma (Πία Θέρμα), the bridge you meet turn left, continue the paved road and park. OR 2. Pass in front of the cafe, from the faucet (κεσμέ) left, through Therma in front of the church, in front of the bakery and at the end of the concrete road turn right at the bridge you meet turn left, continue the paved road and park your vehicle.

Φωτο: "Nα ξεκεινάς από τα Ζβότανα για την Γριά Βάθρα" newsbomb.gr

Continue on foot following the Cement watertube (ανεγό), in the area called Zvotana so you got to first Vathra. Swim, dive with the whole family.

Φωτο: "Να ξεκινάς την περιπέτεια μέσα από τεράστια πλατάνια" tbeartravels.com
Φωτο: "Να προχωράς με αδημονία για το τι θα συναντήσεις" tbeartravels.com
Φωτο: "Να φθάνεις και να κολυμπάς στη 1η Γριά Βάθρα" A Greek Adventure-pinterest
Φωτο: "Να βουτάς στα παγωμένα νερά της 1ης Γριάς Βάθρας" Eternal Satisfaction-pinterest

Keep easily in second Vathra  with sand right and left of. Continue with increasing degree of difficulty towards the 3rd and 4th.

Φωτο: "Να σκαρφαλώνεις για την 3η Γριά Βάθρα" A Greek Adventure-pinterest
Φωτο: "Να κολυμπάς στη 4η Γριά Βάθρα" Kassie Koutras-pinterest
Φωτο: "Να ψάχνεις για το καλύτερο σημείο να πέσεις" bedonunoglou-instagram
Φωτο: "Να κάνεις τις βουτές σου στη 4η Γριά Βάθρα" cathy_babali-instagram

With increasing degree of difficulty continue from the fifth to the eighth Vathra.

Φωτο: "Να θες να δεις τι έχει και πιο πάνω" vangelis,gkatsos-instagram
Φωτο: "Να συνεχίζεις για την 6η Γριά Βάθρα" e-ribbing.com
Φωτο: "Να φθάνεις και να χαίρεσαι που τα κατάφερες στην7η Γριά Βάθρα" samothraceye-instagram
Φωτο: "Να φθάνεις στην 8η και να βιώνεις την ομορφιά και την αγριάδα της" katrin.chr-instagram
Φωτο: "Το ρυάκι δείχνει την αγάπη του με τον πιο φυσικό τρόπο στην Καρδιά Βάθρα" Ban Bech-pinterest

From now on you need knowledge and in some cases climbing equipment, do not try if you are not trained! Wear athletic shoes or climbing boots, for climbing after the first Vartha. Prefer morning hours (10:00 to 16:00), because the water is frozen and you want the sun to be hot when you go out to dry and that's why you want time to turn and the sun is hiding early in the gorge. So start early. Mobile usually does not have coverage in the stream unless you have Cosmote Network.

Φωτο: "Να γλυστράς με φόρα στις Νεροτσουλήθρες Γριάς Βάθρας" spiros_st-pinterest

Είναι πολλοί αυτοί που θέλουν να ζήσουν την απόλυτη εμπειρία, του να γλυστρήσουν μέσα από τα φυσικά κανάλια που έχει σμιλέψει το νερό των πηγών του ρυακιού της Γριάς Βάθρας χιλιάδες τώρα χρόνια και να νιώσουν αυτή την απίστευτη αίσθηση καταλήγοντας μέσα στην σμαραγδένια βάθρα. Βρίσκονται λίγο πιο κάτω από τις πηγές του ρυακιού σε υψόμετρο 600 μ. και η προσέγγιση γίνεται ακολουθώντας τον χωματόδρομο που ξεκινάει μποροστά από το θερμαλιστικό κέντρο των Θέρμων. Στο τέλος του δρόμου-ζώνης φωτιάς και αφού περάσετε τις κεραίες της κινητής τηλεφωνίας, υπάρχει ένα πλάτωμα με μια μεγάλη άαγριοαχλαδιά. Δεξιά και πάνω από το δέντρο υπάρχει σημάδι από "κούκο" (6-7 πέτρες η μια πάνω στην άλλη σχηματίζουν μια στήλη) που σηματοδοτεί το μονοπάτι που οδηγεί στις Νεροτσουλήθρες της Γριας Βάθρας. Η περιοχή εδώ λέγεται Κρεβάτια (Κιιβάτια) και το μονοπάτι είναι το Ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε6 που στην συνέχειά του οδηγεί και στην κορυφή του Φεγγαριού. Ακολουθώντας αυτό το μονοπάτι και αφού περάσετε την περιοχή που είναι καλυμένη με αντραχλιές, κουκουδιές, κουμαριές και αγριοαχλαδιές, μπαίνετε στο δάσος της αρχαίας άγριας βελανιδιάς της Φλαδερής (Φλαδίιι). Συνεχίζετε για περίπου 20'-30' και σε μια παράκαμψη με "κούκο", στρίβετε αριστερά στο μονοπάτι που φαίνεται να διαγράφεται και στην απέναντι πλαγιά. Ακολουθείται το μονοπάτι με την τραβέρσα που διαγράφεται και αφού περάσετε με διαδοχικές τραβέρσες τρία διάσελα, κατεβαίνετε στο ρυάκι που βρίσκεται τώρα κάτω και αριστερά σας και που είναι αυτό της Γριάς Βάθρας. Κινείστε με την κατεύθυνση της ροής του και κάποια στιγμή συναντάτε τις Νεροτσουλήθρες.

Να είστε προσεκτικοί στην προσέγγιση της εισόδου σας στις Νεροτσουλήθρες, γιατί ο βράχος γλυστράει και όταν μπείτε σε αυτή, να είστε καθιστοί με τα χέρια σας χιαστή σταυρωμένα στο στήθος σας ή ακόμη καλύτερα ξαπλωμένοι και με τα χέρια σας χιαστή σταυρωμένα στο στήθος σας. Το νερό θα αρχίσει να σας παρασέρνει και μετά από μια σύντομη διαδρομή σας απογειώνει, για να σας προσγειώσει με παφαλσμό στα πανέμοραφα νερά της βάθρας όπου βρίσκεται η κατάληξή του. Αφού κάνετε την πρώτη σας απόπειρα, το σίγουρο είναι ότι θα θελήσετε να επαναλάβετε το εγχείρημα αρκετές φορές ακόμη. Είναι ένα θαυμάσιο μέρος της Σαμοθράκης για τους λίγους που θέλουν να μυηθούν στις κρυμένες και δύσκολα προσεγγίσιμες μοναδικές και μαγικές ομορφιές της. Αφού γεμίστε ενέργεια και νιώσετε ότι "ξαναγεννηθήκατε", γυρίστε από τον ίδιο δρόμο. Μην επιχειρήσετε κατάβαση μέσα από το ρυάκι, γιατί σε κάποια στιγμή θα χρειαστείτε, στις απότομες κλιμακώσεις και στους καταρράκτες που θα συναντήσετε, να χρεισιμοποιήστε ορειβατικό εξοπλισμό.

Φωτο: "Να θες να φθάσεις στις πηγές της Γριάς Βάθρας" fina.ste-instagram