Creeks & Streams

ΡΥΑΚΙ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΑΚΗ ΚΡΕΜΑΣΤΟΣ (ΚΙΙΜΑΣΤΟΣ)

Αν θέλετε να βρεθείτε μπροστά στον μεγαλύτερο καταρράκτη στην Ελλάδα και τον μοναδικό σε όλο τον κόσμο που καταλήγει κατευθείαν στη θάλασσα, τότε πρέπει να δείτε τον Κρεμαστό της Σαμοθράκης

Ο απόλυτος καταρράκτης του Κρεμαστού

Ονομάστηκε έτσι γιατί όταν τον αντικρύσεις, σου δίνει την εντύπωση ότι πράγματι κρέμεται από τον ουρανό. Με συνολικό ύψος τα 180 μ. είναι ο μεγαλύτερος της Ελλάδας, 4ος στην Ευρωπη, 11ος στον πλανήτη και ο μοναδικός στον κόσμο που πέφτει κατευθείαν στη θάλασσα.

Φωτο: "'Οταν το νερό ξεκινάει από τον ουρανό" samothraki_samothraki-instagram

                    Video: "Όταν τα πλάνα σου κόβουν την ανάσα" Aπόσπασμα από το video της CN Aerial View: Samothraki Island Aerial View-4K

Φωτο: "Να προσθέτεις άλλον έναν άθλο στην ζωή σου" hellascanyon-instagram
Φωτο: "Nα φαντάζεις μικρός μπροστά στο μεγαλείο της φύσης" newsbomb.gr

Αποτελεί την κατάληξη του ρυακιού της νότιας πλευράς του νησιού που λέγεται Καραγιαννάκη. Αν και αυτό το μοναδικό και απερίγραπτο φυσικό αριστούργημα βρίσκεται στην "Αθέατη Πλευρά του Φεγγαριού", ωστόσο υπάρχουν δύο τρόποι για να το προσεγγίσετε και να το θαυμάσετε. Ο πρώτος είναι εύκολος και είναι δια θαλάσσης, αφού καθημερινά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες ξεκινάει εκδρομικό καραβάκι από το λιμάνι των Θερμών και περιηγείται κατά μήκος όλης αυτής της άβατης πλευράς της Σαμοθράκης.

Ο δεύτερος είναι δύσκολος και είναι για ανθρώπους που τους αρέσει η περιπέτεια, έχουν διάθεση να ανακαλύπτουν και μπορούν να περπατησουν σε δύσβατο έδαφος. Το μονοπάτι είναι το ίδιο που σας οδηγεί στην παραλία και το ρυάκι του Βάτου. Αφού προσεγγίσετε το Βάτο, συνεχίζετε την παραλία του δυτικά μέχρι το τέλος της και στρίβετε αριστερά προς τα πάνω ανεβαίνοντας σε αρκετή υψομετρική διαφορά από την θάλασσα. Τραβερσάρετε προς τα δεξιά σε ένα μονοπάτι που έχει να σας προσφέρει υπέροχα μνημεία της φύσης από μοναδικά σχήματα βράχων.

"Να συναντάς την Πέτρινη Όρκα" caving-cannyoning.blog

Σε κάποιο σημείο μπαίνετε σε μια χαράδρα που οδηγεί στη θάλασσα και αναγκάζεστε να σκαρφαλώσετε ένα μικρό αλλά απότομο βράχο ακριβώς πάνω από την θάλασσα. Ανεβαίνετε στο πρώτο πλάτωμα και συνεχίζετε το σκαρφάλωμα προς το δεύτερο. Εδώ συνατάτε μια βοήθεια ενός συρματοσχοινου που έχει τοποθετηθεί για να σας προσφέρει βοήθεια και ασφάλεια στην κατηφορικη τραβέρσα που τελικά σας οδηγεί μέσ στον καταράκτη του Κρεμαστού.

Είναι μια διαδρομή που χρειάζεται πολλές αντοχές, φυσική κατάσταση και θάρρος, αλλά στο τέλος της η ανταμοιβή σας θα είναι μοναδική και ασύγκριτη με ότι άλλο και αν έχετε βιώσει. Θεόρατα βράχια σε κίτρινο και πορτοκαλίζων χρώμα, έχουν σμιλευτεί από το ακούραστο νερό που τρέχει αιώνες, τώρα σχηματίζοντας μια τεράστια πανέμορφη κοιλότητα. Υπάρχει ένα πλάτωμα στα μισά του καταρράκτη σχετικά εύκολα προσβάσιμο. Δεξιά του καθώς κοιτάτε τον καταρράκτη υπάρχει ένα και μοναδικό πέρασμα που σας οδηγεί ακριβώς πάνω από της Γριάς τα Πανιά (Τσ΄Γιργιάς τα Πανιά) και αμέσως μετά στο Γυάλι. Από εκεί παραλιακά με αρκετά ανεβοσκατεβάσματα φθάνετε στον Ακύλα. Από εδώ αριστερά ακολουθείτε την τελευταία απότομη ρεματιά και σε 30΄ περίπου βρίσκεστε στο Κήπο!

CAUTION

Take with you a hat, a windbreaker, a second shirt and a pair of socks, nuts, a sleeping bag (in the case of an overnight stay), a first aid box, a whistle, a knife or a swiss knife, lighter and lens. We recall the necessary footwear from a pair of sport shoes and also a mountaineering pair of boots. Respect the scenery and avoid leaving all sorts of waste throughout the journey.The water is icy, drinkable, digestive and unique in all the streams of the island. Do not drive uphill or downhill beyond your knowledge and abilities. Try to stay in the paths, any deviation may leave you exposed and distress you.

In case of overnight stays, fire in the open air is forbidden during the summer months, tighter ont the days when winds blow. If you prefer to sleep in the stream, take a 24 hour weather report, because in a sudden downpour you risk being swept away by the sudden flow of water.

NOTE: A warm request, avoid getting into the Vathres by wearing sunscreen, and if there is a need for urination or defecation, we recommend for obvious reasons to be out of the stream and follow the most ecological management by burying them!