Creeks & Streams

ΡΥΑΚΙ ΞΗΡΟΠΟΤΑΜΟΥ (ΞΙΙΠΟΤΑΜΟΥ)

Στα 61 ρυάκια που διατρέχουν περιμετρικά την Σαμοθράκη είναι και το Ξηροπόταμο. Το πρώτο ρυάκι της νότιας πλευράς με βάθρες που αξίζει να τις επισκευθείτε.

Χiropotamos (Ξιιπόταμου).

Το Ξηροπόταμο πήρε το όνομά του επειδή είναι ένα ρυάκι που ενώ τρέχει καθ΄όλη την διάρκεια του έτους από τις παγωμένες πηγές του Σφενταμιού το νερό του χάνεται κάτω από τον πυθμένα του μετά τον καταρράκτη του κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Παρουσιάζει όμως μια ιδιαιτερότητα γιατί κατά τους χειμερινούς μήνες και ιδιαίτερα κατά την διάρκεια δυνατών νεροποντών, γίνεται ένας ορμητικός χείμαρος που σε πολλές περιπτώσεις ξεχυλίζει από τις κοίτες του καλύπτοντας μεγάλη έκταση ελαιόδεντρων, μέχρι και στις εκβολές του στη θάλασσα, κάποιες φορές με πολύ καταστροφικές συνέπειες. Στην νότιά του όχθη του είναι χτισμένος ο ομόνυμος οικισμός.

Αφού ακολουθήσετε το οδικό δίκτυο από Καμαριώτισσα προς Άμμο, περνάτε την γέφυρα του Ξηροπόταμου και στην διασταύρωση που συναντάτε στρίβετε αριστερά.Συνεχίζετε στον ασφάλτινο δρόμο περνώντας μπροστά από την μικρή πλατεία και την εκκλησία του οικισμού, συνεχίζετε μέχρι το τέρμα του δρόμου και φθάνετε σε μια πολύ όμορφη τοποθεσία που την σκεπάζουν οι αιωνόβιες ελιές, τα πλατάνια, τα σφενδάμια και οι άγριες βελανιδιές (Ουουπάκια).

Φωτο: "Ακολουθώντας τον υδραύλακα του Ξηροπόταμου"

Αφήνετε το όχημά σας και συνεχίζετε ακολουθώντας τον υδραύλακα που σας οδηγεί στη πρώτη Βάθρα και στον πρώτο καταρράκτη του ρυακιού. Το νερό χρόνια τώρα έχει σμιλέψει περίεργα σχήματα και μορφές στον γαλάζιο γρανίτη, το περιβάλλον δροσερό κάτω από τον ίσκιο των πλατάνων, οι οσμές δροσιστικές και βουνίσιες από τη ρίγανη και το θυμάρι. Οι ήχοι των αηδονιών, των κοτσιφιών και των κικκινολάιμηδων με το κεαλαρυστό τραγούδι του κρυστάλλινου νερού που γλυστράει στο βράχο, συνθέτουν μια άγρια και πρωτόγνωρη ατμόσφαιρα, που σε κάθε εποχή έχει και κάτι αντίστοιχα μαγαλιώδες να προσφέρει.

Φωτο: "Να σκαρφαλώνεις δίπλα στον Καταρράκτη του Ξηροπόταμου" greece.gr

Τώρα μπορείτε αν θέλετε να βουτήξετε από τον παρακείμενο βράχο, στα πράσινα νερά της βάθρας που περιμένει να σας αναζωογονήσει με τα παγωμένα βουνίσια της νερά, να κολυπμήσετε και να νιώσετε βγαίνοντας στο φως του ήλιου ότι έχετε γεννηθεί ξανά (ξενογεννιέστει), αφού η ενέργεια διαποτίζει όλο σας το σώμα. Μπορείτε αν θέλετε να συνεχίσετε μέσα από το ρυάκι σε μια σχετικά εύκολη διαδρομή γεμάτη ενδιαφέρον στις κλιαμακώσεις του πανέμορφου αυτού ρυακιού της νότιας πλευράς της Σαμοθράκης, μέσα από μια ελικοειδή φορά. Στην επιστροφή η ταβέρνα του χωριού μπορεί να σας ξεκουράσει με τις γεύσεις της και την καλή καρδιά και το χαμόγελο των ιδιοκτητών της. Έχετε λάβει μέχρι τώρα ένα μεγάλο μέρος της αίσθησης της νότιας πλευράς του Φεγγαριού!

Φωτο: "Να αναγεννιέσαι στη βάθρα του Ξηροπόταμου" tripadvisor.com
Φωτο: "Δροσισμένες στον Ξηροπόταμο" tripadvisor.com

CAUTION

Take with you a hat, a windbreaker, a second shirt and a pair of socks, nuts, a sleeping bag (in the case of an overnight stay), a first aid box, a whistle, a knife or a swiss knife, lighter and lens. We recall the necessary footwear from a pair of sport shoes and also a mountaineering pair of boots. Respect the scenery and avoid leaving all sorts of waste throughout the journey.The water is icy, drinkable, digestive and unique in all the streams of the island. Do not drive uphill or downhill beyond your knowledge and abilities. Try to stay in the paths, any deviation may leave you exposed and distress you.

In case of overnight stays, fire in the open air is forbidden during the summer months, tighter ont the days when winds blow. If you prefer to sleep in the stream, take a 24 hour weather report, because in a sudden downpour you risk being swept away by the sudden flow of water.

NOTE: A warm request, avoid getting into the Vathres by wearing sunscreen, and if there is a need for urination or defecation, we recommend for obvious reasons to be out of the stream and follow the most ecological management by burying them!