Mountains

ΣΤΗΝ ΑΘΕΑΤΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΦΕΓΓΑΡΙΟΥ

Περπατήστε στην Αθέατη Πλευρά του Φεγγαριού

Ονομάστηκε έτσι γιατί στη Σαμοθράκη είναι γνωστό ότι δεν μπορεί κάποιος να κάνει τον γύρο του νησιού οδικώς, καθώς το οδικό δίκτυο σταματάει στην Ν.Α. πλευρά του στον Άμμο, ενώ στην Β.Α. του πλευρά στον Κήπο. Επειδή το Φεγγάρι είναι η υψηλότερη κορυφή της οροσειράς Σάος, συνηθίζουμε να την λέμε αυτή την πλευρά "πίσω πλευρά" και κάνοντας ένα λογοπαίγνιο, "την αθέατη πλευρά του Φεγγαριού". Μπορείτε να δείτε την αθέατη πλευρά εύκολα δια θαλάσσης, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες με το καραβάκι που ξεκινάει από την Καμαριώτισσα ή τα Θέρμα. Για αυτούς όμως που θέλουν να δοκιμάσουν τις αντοχές τους και να γράψουν το όνομά τους στο πάνθεον των λίγων που το έχουν επιχειρήσει, υπάρχει μια extreme διαδρομή και είναι αυτή που ξεκινάει από το δεξιό τέλος της παραλίας του Κήπου. Αν και όλη η διαδρομή έχει να κάνει με ακτογραμμή, επειδή υπάρχουν αρκετά κομμάτια που σε αναγκάζουν να κάνεις αναρρίχηση μπορούμε να το τοποθετήσουμε στις εκδρομές που αφορούν στο βουνό.

Ανεβείτε προς τα πάνω όλο τον αυχένα για περίπου 30 ΄περίπου στοχεύοντας την συστάδα των δέντρων που φαίνεται να ξεκινάει ψηλά. Θα συναντήσετε μια μικρή σπηλιά, λίγο πριν την πρώτη συστάδα των δέντρων.

Φωτο: "Να πηγαίνεις εκεί που λίγοι μόνο έχουνε πάει" samothraki.com

Η θέα είναι απίστευτη και μοναδική έχοντας στα αριστερά σας όλο το ακρωτήρι του Κήπου και στα δεξιά σας, όλες τις απόκρημνες πλαγιές μέχρι το ρυάκι του Γυάλι(Γυάλ΄) και της Γριάς τα Πανιά (Τσ΄Γιργιάς τα Πανιά).

Φωτο: "Να ξεκινάς για τον Ακύλα" wondergreece.gr

Ακολουθόντας τώρα τα δέντρα προς τα πάνω περπατώντας σύριζα με τα βράχια, θα δείτε ένα μοναδικό σημείο, όπου τα βράχια ανοίγουν και δημιουργούν ένα πέρασμα προς τα αριστερά. Το έδαφος σας επιτρέπει να τραβερσάρετε αριστερά πάνω από ένα αυχένα. Εδώ είναι η περιοχή του Ακύλα και βρίσκεστε από πάνω του. Ένα πραγματικά επικίνδυνο σημείο λόγω του μεγάλου του ύψους και του σαθρού του εδάφους, αλλά μπορείτε να το περάσετε από το σημείο αυτό άφοβα και ακίνδυνα. Συνεχίζετε και στην πρώτη ρεματιά που φαίνεται ότι σας οδηγεί προς την θάλασσα κατηφορίζετε μέσα από αυτήν μέχρι την κάτω στην παραλία. Εναλλακτικά μπορείτε να το περάσετε από τον Κήπο περιμετρικά κολυπμώντας για γύρω στα 500μ. φροντίζοντας να έχετε αδαιβροχοποιήσει τον εξοπλισμό σας!

 Αν αποφασίσετε να περάσετε από τον Ακύλα ψηλά, στο σημείο που θα μπείτε στη ρεματιά για την θάλασσα, αφήστε σημάδια για την επιστροφή σας, γιατί υποχρεωτικά θα γυρίστε από το ίδιο ακριβώς σημείο, και δεν θέλετε να ταλαιπωρηθείτε με το να χάστε το μονοπάτι το οποίο δεν έχει σημαδευτεί ακόμη.

Φωτο: "Η μικρή παραλία στο κέντρο της φωτογραφίας, είναι το πρώτο σημείο που προσεγγίζετε την θάλασσα μετά τον Ακύλα που φαίνεται στα αριστερά" Canyoning-caving.blogspot.gr

Ακολουθείστε την διαδρομή παραλιακά με συνεχόμενη εύκολη πρόσβαση. Θα συναντήσετε μικρές δυσπρόσιτες απομονωμένες παραλίες στις οποίες μπορείτε να κολυμπήσετε και να χαρείτε την ιδιωτικότητά σας. Σε κάποια σημεία ή αποφασίζετε να διαπεράσετε τα βράχια που σας κλέινουν το δρόμο περπατώντας μέσα από την θάλασσα ή τα ανεβαίνετε, αφού χρειάζεται πολλή απλή και σχετικά εύκολη αναρρίχηση.

Φωτο: "Να προχωράς για το ΓυάλΙ" wondergreece.gr
Φωτο: "Η αγριάδα με σχήμα και χρώμα" Canyoning Caving Blogspot.gr

Όλη η διαδρομή κρύβει συνεχώς υπέροχες εκπλήξεις, αφού συνεχώς αποκαλύπτονται θαυμάσια σχήματα, περίεργα σχέδια, αλλόκοτες μορφολογίες του εδάφους, όλα σε έναν περιεργο και μοναδικό καμβά που μοιάζει από άλλους κόσμους και πλανήτες. Απλά είναι κάτι που σου μένει για πάντα στη μνήμη εκφράζοντας στον απόλυτο βαθμό την ομορφιά, την αγριάδα, το άβατο και το απρόσιτο, μαζί με το αλμυρό φιλί της θάλασσας.

Φωτο: "Να βλέπεις την μαγεία μπροστά σου" Canyoning Caving Blogspot.gr
Φωτο: "Να κοιτάς το απόκοσμο" Canyoning-caving.blogspot.gr
Φωτο: " Να ανακαλύπτεις το απρόσμενο" Canyoning-caving-blogspot.gr
Φωτο: " Να αναρωτιέσαι τι άλλο σε περιμένει στο διάβα σου" Canyning-caving-blogspot.gr

Στην πορεία σας συναντάτε αλλεπάλληλα μικρά και μεγάλα, προσβάσιμα όμως ανεβάσματα και κατεβάσματα που θα σας οδηγήσουν στο δέλτα του ρυακιού Γυάλι (Γυάλ΄), το μεγαλύτερο και πιο δύσβατο φαράγγι του νησιού. Το όνομά του το πήρε από τις μεγάλες στρόγγυλες πέτρες που αποτελούν την παραλία του, οι οποίες γυαλίζουν στο φως του ήλιου.

Φωτο: "Να φθάνεις τελικά στισ πέτρες που γυαλίζουν" Canyoning-caving-blogspot.gr

 Ακριβώς πάνω σας δεσπόζει Ν.Δ. σε μεγάλο ύψος ο βράχος του Κοτζαμάνη (Κουτζαμάν΄ς). Είναι ένας βράχος που θυμίζει Μετέωρα και που κανείς αναρριχητής δεν έχει επιχειρήσει να τον ανέβει μέχρι σήμερα. Αν επιχειρήσετε να μπείτε στο φαράγγι θα μείνετε έκπληκτοι από την κλήση των πρανών του ρυακιού, για αυτό περάστε γρήγορα και με προσοχή το πρώτο κομμάτι των 150-200 μέτρων, γιατί υπάρχει κίνδυνος ρίψεων από πέτρες από τις διερχόμενες άγριες αίγες και κατσίκια που εκατοντάδες χρόνια βόσκουν ελευθερα, τα λεγόμενα Βαγιάρικα (Βαγιάρκα).

Φωτο: ¨Βαγιάρκια Αίγα" amalthia.org

Η συνέχεια του ρυακιού από τον μπλε και μαύρο γρανίτη, γίνεται προοδευτικά δυσκολότερη και από ένα σημείο και μετά τον πρώτο καταρράκτη χρειάζεται ειδίκευση στην αναρρίχηση και αναρριχητικός εξοπλισμός. Το εκπληκτικό με το ρυάκι αυτό είναι ότι ενώ δείχνει από την παραλία ότι έχει μια μικρή κοίτη προς τα δεξιά, μετά τα πρώτα 200 μ. και τις πρώτες βάθρες που θα συναντήσετε, κάνει μια πολύ απότομη αριστερή στροφή 220 μοιρών και συνεχίζει με την μορφή ενός βαθιού φαραγγιού. Εμπεριέχει συνολικά γύρω στους 35 καταρράκτες, κάποιοι εκ των οποίων είναι πάνω από 30 μ. Υπάρχει ένας και μοναδικός τρόπος μόνο να το κατέβει κανείς, με ειδικό εξοπλισμό και ειδίκευση στις καταβάσεις φαραγγιών (cannyoning), σε μια κατάβαση 8-10 ώρες και με μόνο 2 σημεία διαφυγής μέσα από αυτό!

 Αν προτιμήσετε να συνεχίσετε όμως παραλιακά φθάνετε στο γνωστό σημείο της Γριάς τα Πανιά (Τσ΄Γιργιάς τα Πανιά).

Φωτο: "Όταν η φύση γίνεται ζωγράφος" wikimapia.org
Φωτο: "Της Γριάς τα Πανιά λίγο πριν το Κρεμαστό" Canyoning-caving.blogspot.gr
Φωτο: "Αντίθεση του άσπρου και του μαύρου" Canyoning-caving.blogspot.gr

Ο θρύλος λέει ότι οι άσπρες πανέμορφες πτυχώσεις μέσα στον μαύρο γρανίτη με τα όμορφα σχέδια, οφείλονται σε μια γριά που πολλά χρόνια πριν είχε τα κοπάδια της στη περιοχή και άπλωνε τα ασπρόρουχά της για να στεγνώσουν εκεί, τα οποία μαρμάρωσαν! Ακριβώς μετά από εδώ είναι ο καταρράκτης του Κρεμαστού (Κιιμαστός), ο μεγαλύτερος καταρράκτης στην Ελλάδα με ύψος 180 μ. 4ος στην Ευρώπη και 11ος σε όλο τον κόσμο, και συνχρόνως ο μοναδικός που καταλήγει κατευθείαν στη θάλασσα.

Φωτο: "Να κοιτάς και να νοιώθεις το δέος" hellascanyon.gr

Υπάρχει εδώ ένα και μοναδικό σημείο για να τον προσεγγίσετε περνώντας πάνω από της Γριάς τα Πανιά. Προς το παρόν δεν έχουμε την πληροφορία για να σας δώσουμε το ακριβές σημείο. Για τον λόγο αυτό προτιμήστε την επιστροφή από το ίδιο μονοπάτι.

Διάρκεια διαδρομής γύρω στις 4-5 ώρες να πάτε και 4-5 ώρες για να γυρίσετε. Δυσκολία διαδρομής υψηλή.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:Προτιμήστε να είστε τουλάχιστον δύο άτομα παρέα. Να φροντίσετε να έχετε κόψει τα νύχια των ποδιών σας από πριν, γιατί σε άλλη περίπτωση στην κατηφόρα τα πόδια σας θα ταλαιπωρηθούν πολύ και θα σας πονέσουν. Πάρτε μαζί σας καπέλο, γυαλιά ηλίου, αντιηλιακό, αντιανεμικό, δεύτερο φανελάκι και δεύτερο ζευγάρι κάλτσες, ξηρούς καρπούς και νερό, υπνόσακο (σε περίπτωση διανυκτέρευσης), κουτί Α΄Βοηθειών , μαχαίρι ή σουγιά, αναπτήρα και φακό. Ενημερώστε κάποιους ανθρώπους για την εκδρομή σας. Το κινητό σας αν είναι COSMOTE ίσως να έχει σήμα μέχρι και την κορυφή.

 Μην επιχειρείτε αναβάσεις ή καταβάσεις πέραν των γνώσεων και των δυνατοτήτων σας. Προσπαθήστε να μένετε μέσα στα μονοπάτια γιατί οποιαδήποτε παρέκκλιση, υπάρχει περίπτωση να σας αφήσει εκτεθειμένους και να σας ταλαιπωρήσει πολύ. Αν προκύψει ανάγκη ούρησης ή αφόδευσης προτείνουμε για ευνόητους λόγους να ακολουθήστε την  πιο οικολογική διαχείριση με το να τα θάψετε!

 Υπενθυμίζουμε για την απαραίτητη υπόδηση από αθλητικό παπούτσι και στη καλύτερη περίπτωση ορειβατικό μποτάκι και κάποιο είδους μπαστούνι ή μπατόν (trekking poles). Σε περίπτωση διανυκτέρευσης το άναμμα της φωτιάς στη ύπαιθρο απαγορεύεται κατά τους θερινούς μήνες. Σεβαστείτε τον χώρο και αποφύγετε με κάθε τρόπο να αφήσετε κάθε είδους απορρίμματα καθ΄όλη την διάρκεια της διαδρομής και της διαμονής σε κάθε σημείο του νησιού. Καλή διασκέδαση.