Outdoors Adventures

Birding

Things to do

Birding

Η Σαμοθράκη ήταν το νησί που πετούσαν κάποτε οι αετοί. Σήμερα νησί αποδημητικών πουλιών και όχι μόνο. Το κελάιδισμα πολλών τοπικών ειδών σας συντροφεύει με νότες γραμμένες σε αέρινα πεντάγραμμα, ενώ γεράκια και γλάροι σας αγναντεύουν από ψηλά.

Στη Σαμοθράκη πολύ περισσότερο στο παρελθόν αλλά ακόμη και σήμερα είναι πολλά τα είδη των πουλιών που μπορείτε να δείτε και να παρατηρήσετε. Σε αυτό συνετέλεσαν αρκετοί παράγοντες, όπως η πυκνή βλάστηση, η μορφολογία του εδάφους, το άφθονο νερό, η μικρή χρήση φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων και η έλλειψη φυσικών εχθρών, αν εξαιρέσουμε τον άνθρωπο. Ειδικά δε κατά τους χειμερινούς μήνες στις τέσσερις υδάτινες λεκάνες που υπάρχουν και στην νότια αλλά και στην βόρεια πλευρά του νησιού, το ενδιαφέρον για αυτόν που θέλει να παρατηρήσει και να φωτογραφήσει τα "στολίδια του ουρανού" είναι μεγάλο, αφού εδώ βρίσκουν καταφύγιο στο πέρασμά τους για το Δέλτα του κοντινού ποταμού Έβρου πολλοί αποδημητικοί φτερωτοί φίλοι. Έτσι το Τσιτομάρι (Τστουμάρ΄) πριν το κάμπινγκ της Πλατιάς, η Βδελλολίμνη (Βδιλλουλίμν') πριν το ρυάκι του Φονιά, η Λιμνοθάλασσα του Άη Άντρέα στο Ακρωτήρι και η Λάμπη στον Κάμπο, γίνονται πόλος έλξης διαφόρων μικρών και μεγάλων πουλιών.

Φωτο: "Τστουμάρ'" Αρχείο Μαργαρίτη Μανώλη
Φωτο: " Η Λάμπη με κύκνους" Αρχείο Μαργαρίτη Μανώλη
Φωτο: "Πελεκάνος στην Λιμνοθάλασσα του Άη Ανδρέα" Αρχείο Μαργαρίτη Μανώλη
Φωτο: "Ηimantopus Himantopus" zagoris.blogspot.com

Αργυροτσικνιάδες (Ardea Alba), ερωδιοί (Ardeidae), πελεκάνοι (Pelecanus Occidentalis), γερανοί (Grus Grus), φλαμίγκος (Phoenicopterus Roseus), κύκνοι (Cygnous Olor), πάπιες (Αnas Platyrhynchos) και χήνες (Αncer Ancer), εμφανίζονται κατά καιρούς και κοσμούν με την όμορφη παρουσία τους αυτες τις περιοχές. Ωστόσο υπάρχουν και πολλά είδη που τα συναντάμε και στην υπόλοιπη ηπειρωτική Ελλάδα σε περιοχές με υψόμετρο. Αυτό είναι άλλη μια ιδιαιτερότητα της Σαμοθράκης αφού εδώ θα συναντήσετε είδη πουλιών που δεν είναι συνηθισμένο να υπάρχουν σε άλλα νησιά.

Φωτο: "Anas Ferruginus" zagoris.blogspot.com

Έτσι κοτσύφια (Turdus Merula), γεράκια (Pernis Apivorus), κουρούνες (Corvus Crnix), κοράκια (Corvus Corax), γκιώνηδες (Otus Scops), κουκουβάγιες (Αthne Noctua), κιρκινέζια (Falco Νaumanni), καρακάξες (Pica Pica), μπεκάτσες (Scolopax Rusticola), αηδόνια (Luscinia Μegarhynchos), καρδερίνες (Cardouelis Balcnica), χρυσοβασιλίσκοι (Regulus Regulus), σπίνοι (Fringillia Coelebs), τσίχλες (Turdidae), σουσουράδες (Μetacilla Alba), τσαλαπετεινοί (Upupa Epops), φασιανοί (Phasianus Colchicus), δεκαοκτούρες (Streptopelia Decaocto), αγριοπερίστερα (Colubia Livia), τριγόνια (Streptopelia Τurtur Τurtur), κοκκινολαίμηδες (Erithacus rubecula rubecula), σπουργίτια (Passer Domesticus & Montanus), μελισσοφάγοι (Merops Persicus), κάνουν την εμφάνισή τους σε όλα σχεδόν τα σημεία του νησιού.

Φωτο: "Να συναντάς το πουλί της σοφίας" Αρχείο Μαργαρίτη Μανώλη

                                                                                                                 Konstantinos Xenidis-facebook

Τέλος υπάρχουν κάποια ήδη πτηνών που ζουν στη αποκλειστικά στην θάλασσα και θα τα συναντήσετε σε μεγάλους πλυθησμούς στη Σαμοθράκη όπως: θαλασσοκόρακες (Desmarestii & Aristotelis), κορμοράνοι (Phalacrocorax Carbo), αγαιόγλαροι (Larus Αudouinii), γλάροι (Larus Μichahellis).

Φωτο: "Να σου χαμογελάνε οι γλάροι" Danimare-flicker

Υπάρχει επομένως αρκετό ενδιαφέρον για τον φυσιοδίφη και για αυτούς που αρέσκονται να παρατηρούν και να φωτογραφίζουν τα πουλιά αυτά και τις συνήθειές τους. ΄Όταν τώρα αυτό το συνδυάσετε με ποδήλατο, περπάτημα, διαμονή στη φύση και με πανέμορφα τοπία του πράσινου ορεινού όγκου από την μια και το βαθύ γαλάζιου της θάλασσας από την άλλη, τότε η Σαμοθράκη πραγματικά μπορεί να προσφέρει έναν ιδανικό προορισμό για εσάς και τους φίλους σας.

More like this:

Outdoors Adventures

Outdoors Adventures

Escape the ordinary. Adventure awaits. Be there fot it!

Events

In Samothraki the whole day will go anyways - totally up to you to do nothing or everything!

Attractions

Each and every single attraction of the island should be desirable - try not to miss a single one.

Culture & History

If you don't know all about Samothraki the best case would be to visit, listen to guides and explore - this will provide unique understanding to culture and history.

Eat & Drink

Meze - ouzo - tsipouro to explore. No one has ever regreted - for that we can promise and guarantee.

Trip Ideas

Strolling around, driving, hiking, cycling. Over and over again for the places you know, once and forever for places to explore. You will be never alone on the trip, socialize - please free free meet new people on the same trip as yours.

Discover Samothraki

Places to go

Up to discover? In Samothraki it's all about enjoying the route to the desired destination.

Things to do

There is so much world to see and experience in Samothraki. For real, no limit on that.

Plan your trip

Samothraki is characterised by tall and adventurous mountain landscapes while being coasty all along, with each single element contributing to a picturesque and magnificent landscape.