Culture & History

Filmed about Samothraki

Things to do

Filmed about Samothraki

Η Σαμοθράκη κατά καιρούς έχει γίνει θέμα έμπνευσης σκηνοθετών του ελληνικού και ξένου κινηματογράφου

Νύφες

Η ξένη ταινία "Νύφες" είναι μια βραβευμένη ηθογραφική, δραματική ταινία του γνωστού σκηνοθέτη Παντελή Βούλγαρη, παραγωγής 2004. Αφορά στο ταξίδι 700 γυναικών ελληνίδων (και Σαμοθρακίτισσες), ρωσίδων και τουρκάλων, το 1922, από τα Βαλκάνια προς την Νέα Υόρκη για να συνατήσουν τους μελλοντικούς συζύγους τους! Ο χρεοκοπημένος φωτογράφος Νόρμαν Χάρις (Ντέμιαν Λιούις) αφήνει την Μικρά Ασία και τα γεγονότα του πολέμου εκεί και επιστρέφει στη Νέα Υόρκη. Η μοδίστρα Νίκη (Βικτώρια Χαραλαμπίδου) από την Σαμοθράκη, ταξιδεύει για το Σικάγο για να παντρευτεί τον Πρόδρομο που δεν τον έχει δει ποτέ της, στη θέση της αδερφής της που δεν άντεξε και γύσρισε πίσω. Όπως και η Νίκη και όλες οι άλλες γυναίκες γνωρίζουν τους γαμπρούς τους μόνο από μια φωτογραφία. Ο Νόρμαν ταξιδεύει στην Α' θέση ενώ η Νίκη με τις υπόλοιπες νύφες στην Γ' θέση. Δείχνει ενδιαφέρον για τις νύφες που ταξιδεύουν και ζητά να τις φωτογραφίσει όλες με τα νυφικά τους, ερωτεύεται όμως την Νίκη, η οποία τον ερωτεύεται και αυτή. Υπάρχει σύγκρουση με τον καπετάνιο ο οποίος σχεδιάζει να πουλήσει τις ρωσίδες ενώ ο ανηψιός του καπετάνιου ερωτεύεται μαι ρωσίδα νύφη.

                        Video: "Νύφες" Ένας Αγέρας-youtube

Σκηνοθεσία του Παντελή Βούλγαρη. επιμέλεια παραγωγής Μάρτιν Σκορτζέζε

Σενάριο της Ιωάννας Καρυστιάνη το οποίο κυκλοφόρησε ως βιβλίο από τις Εκδόσεις Καστανιώτη

Παίζουν οι Demian Louis, Βικτώρια Χαραλαμπίδου, Andrea Ferreol, Steven Berkof, Eβελίνα Παπούλια, Δημήτρης Καταλοιφός, Κώστας Σόμμερ. Διάρκεια 128΄.

Η ταινία παρουσιάστηκε στο 45ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, όπου της απονεμήθηκαν 10 Κρατικά Βραβεία Ποιότητας.

  1. Πρώτο Βραβείο ταινίας Μυθοπλασίας
  2. Βραβείο Ερμηνείας 1ου Γυναικείου Ρόλου, στη Βικτώρια Χαραλαμπίδου
  3. Βραβείο Ερμηνείας 2ου Γυναικείου Ρόλου, στην Εύη Σαουλίδου
  4. Βραβείο Φωτογραφίας, στον Γιώργο Αρβανίτη
  5. Βραβείο Σκηνογραφίας, στον Δημήτρη Κατσίκη
  6. Βραβείο Μουσικής, στον Σταμάτη Σπανουδάκη
  7. Βραβείο Ήχου, στο Νίκο Παπαδημητρίου και τον Θύμιο Κολοκούση
  8. Βραβείο Μοντάζ, στον Τάκη Γιαννόπουλο
  9. Βραβείο Ενδυματολογίας,στον Δαμιανό Ζαρίφη και την Εύα Νάθενα
  10. Βραβείο Μακιγιάζ, στη Φανή Αλεξάκη

Επίσης της απονεμήθηκε Ειδικό βραβείο τεχνικής και καλλιτεχνικής αρτιότητας από την Ένωση Τεχνικών Ελλάδος Κινηματογράφου Τηλεόρασης.

Oι Γενναίοι της Σαμοθράκης

Η ελληνική ταινία "Γενναίοι της Σαμοθράκης", είναι μια κωμωδία που εστιάζει σε μια ομάδα χαρακτήρων που βιώνουν το τελευταίο καλοκαίρι της δικτατορίας 1967-1974. Οι φαντάροι ενός «ανεπιθύμητου» τάγματος, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Βουλγαρία, ξυπνούν βιαστικά ένα πρωί με την εντολή να επιβιβαστούν στα ΡΕΟ. Δεν πρόκειται για κάποια από τις συνηθισμένες ασκήσεις. Η διαδρομή τους βγάζει στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, ενώ στο δρόμο μαθαίνουν τα νέα για την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο. Φτάνοντας στη Θεσσαλονίκη θα τους ανακοινωθεί ότι θα πρέπει να μεταβούν στη Κύπρο για να πολεμήσουν ενάντια στους εισβολείς. Κυριαρχεί όμως χάος. Το πλοίο θα τους αφήσει τελικά στη Σαμοθράκη. Εκεί  εξελίσσονται διάφορες περιπέτειές τους, αφού ουσιαστικά μένουν ξεαχασμένοι στο νησί, με κεντρικό ήρωα των στρατιώτη Αγγελώνια (Ρένος Χαραλαμπίδης). Ο σκηνοθέτης Σταμάτης Τσαρουχάς, έκανε τις εμπειρίες ταινία με ένα πολύ όμορφο τρόπο.

                                Video: "Οι Γενναίοι της Σαμοθράκης-Trailer" ERT3Social

Τα περισσότερα γυρίσματα της ταινίας έγιναν στη Σαμοθράκη. Το μυθιστόρημα "Οι Γενναίοι Της Σαμοθράκης" κυκλοφόρησε απο τις Εκδόσεις Λιβάνη και η μουσική της ταινίας είναι μια δημιουργία της Iris Alpha Records. Στην ταινία τραγουδούν οι Μάριος Στρόφαλης, Ρένος Χαραλαμπίδης, Γιάννης Σοκιαλής και ο Βαγγέλης Κρίθαρης.

Σκηνοθεσία Σταμάτη Τσαρουχά. Παίζουν οι Ρένος Χαραλαμπίδης, Δημήτρης Πιατάς, Κώστας Σαντάς, Ρήγας Αξελός. Διάρκεια 85΄.

More like this:

Culture & History

Outdoors Adventures

Escape the ordinary. Adventure awaits. Be there fot it!

Events

In Samothraki the whole day will go anyways - totally up to you to do nothing or everything!

Attractions

Each and every single attraction of the island should be desirable - try not to miss a single one.

Culture & History

If you don't know all about Samothraki the best case would be to visit, listen to guides and explore - this will provide unique understanding to culture and history.

Eat & Drink

Meze - ouzo - tsipouro to explore. No one has ever regreted - for that we can promise and guarantee.

Trip Ideas

Strolling around, driving, hiking, cycling. Over and over again for the places you know, once and forever for places to explore. You will be never alone on the trip, socialize - please free free meet new people on the same trip as yours.

Discover Samothraki

Places to go

Up to discover? In Samothraki it's all about enjoying the route to the desired destination.

Things to do

There is so much world to see and experience in Samothraki. For real, no limit on that.

Plan your trip

Samothraki is characterised by tall and adventurous mountain landscapes while being coasty all along, with each single element contributing to a picturesque and magnificent landscape.