Destinations

Mountains

Places to go

Mountains

Αν ψάχνετε για να κατακτήστε νέες κορυφές, μην ψάχνετε άλλο γιατί βρίσκεστε στο σωστό σημείο, στη Σαμοθράκη. Χαράδρες, απόκρημνα βράχια και καταπράσινες πλαγιές, φαράγγια και πεντακάθαρα πηγαία νερά συνθέτουν ένα τοπίο που συναρπάζει και περιμένει να το ανακαλύψετε

H Σαμοθράκη είναι ένα πέτρινο πλοίο στη μέση του πελάγους. Κάποιος αυτόχθονας περπατάει και εξευρενεί το νησί από το 1983 μέχρι και σήμερα και ο ίδιος δηλώνει πως υπάρχουν ακόμη σημεία και μέρη που δεν έχει καταφέρει να πάει, όπως και πάρα πολλά στα οποία λόγω του άβατου και του απροσπέλαστού τους δεν θα μπορέσει να πάει ποτέ!

Ωστόσο για αυτούς που τους αρέσει η ορειβασία, η περιπέτεια, η δοκιμασία και η ξεχωριστή εμπειρία, στη Σαμοθράκη υπάρχουν πανέμορφα βουνά που σας περιμένουν για να τα κατακτήσετε. Ακούστε το θρόισμα του αέρα στα φύλλα των δέντρων, τα κουδούνια των αιγών, το κελάρυσμα των ρυακιών. Απολαύστε την θέα, ακουμπήστε τα σύννεφα και κοιμηθείτε κοντά στα άστρα.

Σύμφωνα με τον Όμηρο από το Φεγγάρι, παρακολούθησε ο Ποσειδώνας την εξέλιξη του Τρωικού Πολέμου.

Πρόκειται για την υψηλότερη κορυφή της οροσειράς Σάος, με 1617 μ. Το Φεγγάρι (Φιγγάρ΄) είναι το υψηλότερο βουνό σε όλα τα νησιά της Ελλάδας αν εξαιρέσουμε την Οίτη της Έυβοιας με 2.152 μ. καi τον Ψηλορείτη της Κρήτης με 2.456 μ.

Φωτο: "Να ακουμπάς τα σύννεφα" canyoning caving blogspot.gr

Μπορείτε να την προσεγγίσετε με διαδρομές που ξεκινάνε από δύο διαφορετικές αφετηρίες που ξεκινάνε από τα Θέρμα και μια άλλη αφετηρία από την Χώρα. Ο βαθμός δυσκολίας των δύο πρώτων δεν είναι υψηλός, αφού έχουν φθάσει στη κορυφή και παιδιά ηλικίας μέχρι και 7 χρονών. Δεν παύει όμως να είναι μια ιδιαίτερη καταπόνηση και αν το κάνετε σε μια ημέρα το ανέβασμα και το κατέβασμα, οποωσδήποτε θα το θεωρήσετε ένα προσωπικό σας άθλο.

Η πρώτη διαδρομή ξεκινάει στο τέλος της ευθείας που διαπερνά όλα τα καταστήματα στα Θέρμα. Στο τέλος των μαγαζιών ακολουθείστε το τσιμεντένιο δρομάκι, που φεύγει για το δάσος, συνεχίστε για λίγο στον χωματόδρομο και φτάνετε σε διασταύρωση συναντώντας μια δεξαμενή στο αριστερό σας χέρι. Προχωρείστε αριστερά στο χωματόδρομο και από τα χαλάσματα μιας πετρόχτιστης εκκλησίας (που είναι μέσα από περίφραξη που ανοίγει με κάγκελο), στο δεξί σας χέρι ξεκινάει το μονοπάτι, στη περιοχή Τσαγαλιού.

Η δεύτερη και τα τελευταία χρόνια πιο συνηθισμένη, είναι αυτή που ξεκινάει από τα Ιαματικά Λουτρά, περιοχή "Ψαρόθερμα" (Ψαόθιρμα), συνεχίζετε τον χωματόδρομο και φθάνετε στην περιοχή Αχλάδα ή Κρεβάτια (Κιιβάτια) (μετά τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας), όπου μπορείτε να την προσεγγίσετε και με αυτοκίνητο 4Χ4. Από εδώ είναι που ξεκινάει το ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε6.

Φωτο: "Να ψάχνεις με την ματιά σου για τα ταμπελάκια" eoskavalas.gr

Μιά μιση ώρα μια διαδρομή μέσα από άγρια βλάστηση, από κουμαριές (κμαργιές), αντραχιλιές (ανταα΄χλιές), ρύκια (ίιιχια) και κουκουδιές (κουκ΄δγιές). Το μονοπάτι στην αρχή είναι πολύ ανηφορικό και με λίγη σκιά.

Φωτο: "Να κρατάς τον Γκντούρ (παραδοσιακό μπατόν και όχι μόνο) για στήριγμα" kat_e_ti-istagram
Φωτο: "Να ξεκινάς την ανάβαση" Ορειβατικός Σύλλογος Σαμοθράκης. elliniko-panorama.gr

Μετά από μια πορεία μιας ώρας σας οδηγεί στη πρώτη σας στάση στην αρχή ενός από τα αρχαιότερα δάση άγριας βελανιδιάς στο Αιγαίο, την Φλαδερή (Φλαδήηη). Αποτελεί μαζί με το αντίστοιχο δάσος που είναι η συνέχειά του προς την δυτική πλευρά του νησιού στην πλαγιά του Άη Γιώργη της Χώρας, ένα από τα πιο αρχαία διατηρημένα δάση άγριας βαλενιδιάς Ροπάκια (Ουουπάκια) σε όλα τα νησιά του Αιγαίου.

Φωτο: "Να μπαίνεις στο αρχαίο δάσος της Φλαδερής" activeholidaysingreece.gr

Δύο ώρες μετά από μια πολύ όμορφη διαδρομή κάτω από τις άγριες βελανιδιές της Φλαδερής βρίσκεστε στην περιοχή του Μαρτίνη (Μαρτίν΄) με ένα σημείο θέασης στην περιοχή Μηλιός.

Φωτο: "Να συνεχίζεις να ανεβάινεις..." eoskavals
Φωτο: "...και να ανεβάινεις!" eoskavalas.gr
Φωτο: "Να ξεκουράζεσαι αντικρύζοντας την πανέμορφη θέα σε μπλε και πράσινο" eoskvalas.gr
Φωτο: "Να κοιτάς το πράσινο με το γαλάζιο στον Μηλιό" samothraki.com
Φωτο: "Να κοιτάς και να λες πότε θα φθάσω" eoskavalas.gr

Mετά από περίπου 40' βρίσκεστε να γεμίζετε τα παγούρια σας με νερό "κατάψυξης", στη πηγή του ρυακιού της Κρέμασης (Κέεε΄μασ΄), που ονομάζεται Καλαμύθρια. (Καλαμίθιργια).

Φωτο: "Να πίνεις παγωμένο νερό από τα έγκατα της Σαμοθράκης" samothraki.com
Φωτο: "Να ξεδιψάς με αέρινο νερό στα Καλαμύθρια" samothraki.com
Φωτο: "Να κοιτάς την θέα από τα Καλαμύθρια" eoskavalas.gr

Σε 20΄ πεζοπορίας έχετε προσεγγίσει τα 1.100 μ. και απολαμβάνετε από ένα πλάτωμα τη θέα των Θέρμων, ψηλά από τα τελευταία δέντρα στου Μαρτίνι.

Φωτο: "Να είσαι στο βουνό και να νομίζεις πως είσαι σε λιβάδι" eoskvalas.gr
Φωτο: "Να χαίρεσαι που κάνεις μαι στάση με υπέροχη θέα στου Μαρτίνι" elliniko panorama.gr

Μαζέψτε φτέρες (φτή΄ις) και κάντε τις υπόστρωμα (γιατάκ΄ι), κόψτε τες και μην τις τραβήξτε με τα χέρια γιατί υπάρχει κίνδυνος να τραυματιστείτε. Διανυκτερεύστε και ζήστε μια βραδιά μυστηρίου με τα αστέρια να θέλουν να τα ακουμπήσετε.

Φωτο: "Όταν το Φεγγάρι ανατέλλει και ανηφορίζει γαι το Φεγγάρι" samothraki.com

Το πρωί με το πρώτο φως ανηφορήστε για την κορυφή ή συνεχίστε για άλλη μιά μιση ώρα στην αλπική ζώνη της διαδρομής που σημαίνει μεγάλα κομάτια πέτρας σπασμένα χωρίς ιδιαίτερη βλάστηση.

Φωτο: "Να χαίρεσαι πρωινές οικογενειακές στιγμές στο Φεγγάρι" samothraki.com
Φωτο: "Να ξεκινάς με νέο κουράγιο για την κορυφή" Ορειβατικός Σύλλογος Σαμοθράκης-eoskavalas.com

Αν προτιμήσετε να διανυκτερεύσετε, μπορείτε να αφήσετε τα σακίδιά σας εδώ και να τα πάρετε στην επιστροφή. Ακολουθώντας το μονοπάτι έχετε δύο επιλογές: Η 1η. Εύκολη και βατή, ακολουθήστε τα κόκκινα σημάδια και τους «κούκους» (4-5 πέτρες η μια πάνω στη άλλη) περνάτε από την κορυφογραμμή που χωρίζει το νησί στα δυο και έχετε μια απαράμιλλη θέα όλου του Θρακικού Πελάγους και από τις δυό πλευρές του νησιού.

Φωτο: "Να περπατάς στην κόψη των κορυφών του Σάος" hellaspath.gr

Οι κορυφές που δρασκελίζετε με μικρή διαφορά στο ύψος κάποιων μέτρων από το Φεγγάρι είναι αυτή της Αγιάς Σοφιάς και του Μάρμαρου (Μάρμαου). Ήρθε η ώρα να ψάξτε για το σουβενίρ σας από κομμάτια χαλαζία σε διάφορες μορφές!

2. Δύσκολη με ένα κομμάτι3 μέτρων απαιτητικό σε γνώσεις αναρρίχησης. Μόλις τελειώσουν οι χαμηλοί θάμνοι των κέδρων, συναντάτε τον πρώτο ογκόλιθο και δεν ακολουθάτε τα κόκκινα σημάδια που σας οδηγούν να τον προσπεράσετε δεξιά, εσείς εδώ τώρα πρέπει να τον προσεγγίστε από τα αριστερά,τραβερσάρετε προς τα πάνω και προσεγγίστε το μοναδικό δύσκολο σημείο και το μοναδικό που σας δίνει την δυνατότητα να συνεχίσετε την πορεία σας.

Φωτο: "Να δοκιμάζεις τις αντοχές και τις ικανότητές σου" samothraki.com

Aφού το περάσετε, συνεχίζετε σχετικά εύκολα μέσα από μια σάρα και με τραβέρσα αριστερά γλυτώνετε γύρω στα 45΄συκριτικά με την 1η διαδρομή.

Φωτο: "Να βρίσκεις ντόπια παρέα στον δρόμο" tripadvisor.gr

Συγχαρητήρια γιατί φθάσατε στο Φεγγάρι και είναι μια μοναδική εμπειρία να «πατάτε» στο Φεγγάρι και να βρίσκεστε στη γη! Το όνομά του το πήρε από το τεράστιο μέγεθος του φεγγαριού που μπορείτε να δείτε από εκεί, ειδικά στη πανσέληνο του Αυγούστου. Υπάρχει ένα πλάτωμα εδώ και μπορείτε να διανυκτερεύσετε, αλλά συνήθως πνέουν άνεμοι! Βόρεια έχετε μπροστά σας το λιμάνι των Θερμών και τα Ν.Α. έχετε θέα της παραλίας της Άμμου και Β.Δ. την Καμαριώτισσα και το Ακρωτήρι. Αν ανεβείτε σε ημέρα μετά από βροχή όπου η ορατότητα είναι καλή, έχετε τον γεωγραφικό χάρτη της ευρύτερης περιοχής ζωντανό μπροστά στα μάτια σας! Βόρεια κοιτάτε την χερσόνησο Αίνου, τηνΑλεξανδρούπολη, την περιοχή της Μαρώνειας και της Ροδόπης, Β.Α. την Ίμβρο, Β.Δ.την Θάσο και τον Άθω και Νότια την Λήμνο.

Φωτο: "Η αίσθηση της επίτευξης όταν φθάνεις στην κορυφή

Η κατάβαση αρχίζει και μπορείτε να γυρίσετε: 1. από το ίδιο μονοπάτι ή 2.να κατηφορίσετε ευθεία κάτω στοχεύοντας τον αυχένα που υπάρχει βόρεια της κορυφής και τη μοναδική πλαγιά με φτέρες που βλέπετε στα αριστερά σας ακριβώς κάτω από την κορυφή. Αυτή η διαδρομή ανήκει στα "κρυμμένα" της Σαμοθράκης αφού οι περισσότρροι δεν γνωρίζουν την ύπαρξή της! Το δώρο σας για αυτή την αλλαγή πορείας είναι ότι καταλήγετεσε τρεις Βάθρες (Βάθ΄ιιις), όπου μπορείτε να μπείτε και να δροσίστε το κουρασμένο σας σώμα, να αναζωογονηθείτε πλήρως και έπειτα με αριστερή τραβέρσα να βρεθείτε στο πλάτωμα όπου και διανυκτερεύσατε σε χρόνο σχεδόν 50΄νωρίτερα από την 1η διαδρομή επιστροφής. Έτσι μπορείτε να πάρετε ξανά τα σακίδιά σας και να συνεχίσετε από το ίδιο μονοπάτι προς την τελική έξοδο.Συνήθως και ανάλογα με τον ρυθμό σας, η η ανάβαση θα διαρκέσει 4-5 ώρες, ενώ ηκατάβαση 2,5-3 ώρες.Δυσκολία διαδρομής μέτρια.

Φωτο: "Το φεγγάρι στο Φεγγάρι" samothraki.com

Επιστροφή από Χώρα: Εναλλακτικά  και μια πιο exrtreme διαδρομή επιστροφής από την κορυφή είναι, ότι μπορείτε να κατηφορίσετε με Β.Δ. κατεύθυνση και με δεξιά τραβέρσα (στη κατεύθυνση που φαίνεται η Καμαριώτισσα), με στόχο τα πρώτα δέντρα που φαίνονται προς αυτή την κατεύθυνση και να βρείτε το μονοπάτι που κάποια στιγμή γίνεται δρόμος (παλιά διάνοιξη του δασαρχείου), τον οποίο ακολουθώντας τον σας οδηγεί στο ρυάκι του Αγίου Γεωργίου, στο ομώνυμο εκκλησάκι, στη Σωτέρα, στο γήπεδο της Χώρας και τελικά στηΧώρα. Χρόνος διαδρομής 3 ώρες περίπου. Η επιστροφή αυτή είναι δυσκολότερη από την πρώτη και είναι για ανθρώπους που ψάχνουν το διαφορετικό και το περιπετειώδες.  

Φωτο: "Να επιλέγεις την διαδρομή που προτιμάς" hellaspath.gr

Περπατήστε στην Αθέατη Πλευρά του Φεγγαριού

Ονομάζεται έτσι αφού στη Σαμοθράκη είναι γνωστό ότι δεν μπορεί κάποιος να κάνει τον γύρο του νησιού οδικώς, καθώς το οδικό δίκτυο σταματάει στην Ν.Α. πλευρά του στον Άμμο ενώ στην Β.Α. του πλευρά στον Κήπο. Μπορείτε να δείτε την αθέατη πλευρά μόνο δια θαλάσσης και επειδή το Φεγγάρι είναι η υψηλότερη κορυφή της οροσειράς Σάος, συνηθίζουμε να λέμε την "πίσω πλευρά" και κάνοντας ένα λογοπαίγνιο, "αθέατη πλευρά του Φεγγαριού". Για αυτούς όμως που θέλουν να δοκιμάσουν αντοχές και να γράψουν το όνομά τους στο πάνθεον των λίγων που το έχουν επιχειρήσει, υπάρχει μια extreme διαδρομή και είναι αυτή που ξεκινάει από το δεξιό τέλος της παραλίας του Κήπου.

Ανεβείτε προς τα πάνω όλο τον αυχένα για περίπου μισή ώρα, θα συναντήσετε μια μικρή σπηλιά.

Φωτο: "Να πηγαίνεις εκεί που λίγοι μόνο έχουνε πάει" samothraki.com

Η θέα είναι απίστευτη και μοναδική με αριστερά όλο το ακρωτήρι του Κήπου και δεξιά σας, όλες τις απόκρημνες πλαγιές μέχρι το ρυάκι Γυάλι(Γυάλ΄) και τα  της Γριάς τα Πανιά (Τσ΄Γιργιάς τα Πανιά).

Φωτο: "Να ξεκινάς για τον Ακύλα" wondergreece.gr

Σε κάποιο μοναδικό σημείο, το έδαφος σας επιτρέπει να τραβερσάρετε αριστερά. Εδώ είναι η περιοχή του Ακύλα. Ένα πραγματικά επικίνδυνο σημείο λόγω του μεγάλου του ύψους και του σαθρού του εδάφους, αλλά μπορείτε να το περάσετε από το σημείο αυτό άφοβα. Εναλλακτικά μπορείτε να το περάσετε από τον Κήπο περιμετρικά κολυπμώντας για γύρω στα 500μ. φροντίζοντας να έχετε αδαιβροχοποιήσει τον εξοπλισμό σας!

 Αν αποφασίσετε να περάσετε από τον Ακύλα ψηλά, στη συνέχεια πρέπει να και κατηφορίσετε προς την θάλασσα (Σημαντικό: αφήστε σημάδια για την επιστροφή σας, γιατί υποχρεωτικά θα γυρίστε από το ίδιο ακριβώς σημείο, και δεν θέλετε να ταλαιπωρηθείτε με το να χάστε το μονοπάτι το οποίο δεν έχει σημαδευτεί), ακολουθείτε την διαδρομή παραλιακά με συνεχόμενη εύκολη πρόσβαση. Θα συναντήσετε μικρές δυσπρόσιτες απομονωμένες παραλίες στις οποίες μπορείτε να κολυμπήσετε και να χαρείτε την ιδιωτικότητά σας.

Φωτο: "Να προχωράς για το ΓυάλΙ" wondergreece.gr
Φωτο: "Η αγριάδα με σχήμα και χρώμα" Canyoning Caving Blogspot.gr

Όλη η διαδρομή κρύβει συνεχώς υπέροχες εκπλήξεις, αφού συνεχώς αποκαλύπτονται θαυμάσια σχήματα, περίεργα σχέδια, αλλόκοτες μορφολογίες του εδάφους, όλα σε έναν περιεργο και μοναδικό καμβά που μοιάζει από άλλους κόσμους και πλανήτες. Απλά είναι κάτι που σου μένει για πάντα στη μνήμη εκφράζοντας στον απόλυτο βαθμό την ομορφιά, την αγριάδα, το άβατο και το απρόσητο μαζί με το αλμυρό φιλί της θάλασσας.

Φωτο: "Να βλέπεις την μαγεία μπροστά σου" Canyoning Caving Blogspot.gr
Φωτο: "Να κοιτάς το απόκοσμο" Canyoning Caving Blogspot.gr
Φωτο: " Να ανακαλύπτεις το απρόσμενο" Canyoning Caving Blogspot.gr
Φωτο: " Να αναρωτιέσαι τι άλλο σε περιμένει στο διάβα σου" Canyning Caving Blogspot.gr

Στην πορεία σας συναντάτε αλλεπάλληλα μικρά και μεγάλα, προσβάσιμα όμως ανεβάσματα και κατεβάσματα που θα σας οδηγήσουν στο δέλτα του ρυακιού Γυάλι (Γυάλ΄), το μεγαλύτερο και πιο δύσβατο φαράγγι του νησιού. Το όνομά του το πήρε από τις μεγάλες στρόγγυλες πέτρες που αποτελούν την παραλία του, οι οποίες γυαλίζουν στο φως του ήλιου.

Φωτο: "Να φθάνεις τελικά στισ πέτρες που γυαλίζουν" Canyoning Caving Blogspot.gr

 Ακριβώς πάνω σας δεσπόζει σε μεγάλο ύψος ο βράχος του Κοτζαμάνη (Κουτζαμάν΄ς). Είναι ένας βράχος που θυμίζει Μετέωρα και που κανείς αναρριχητής δεν έχει επιχειρήσει να τον ανέβει μέχρι σήμερα. Αν επιχειρήσετε να μπείτε στο φαράγγι θα μείνετε έκπληκτοι από την κλήση των πρανών του ρυακιού, για αυτό περάστε γρήγορα και με προσοχή το πρώτο κομμάτι των 150-200 μέτρων, γιατί υπάρχει κίνδυνος ρίψεων από πέτρες από τις διερχόμενες άγριες αίγες και κατσίκια που εκατοντάδες χρόνια βόσκουν ελευθερα, τα λεγόμενα Βαγιάρικα (Βαγιάρκα). Η συνέχεια του ρυακιού από τον μπλε και μαύρο γρανίτη, γίνεται προοδευτικά δυσκολότερη και από ένα σημείο και μετά τον πρώτο καταρράκτη χρειάζεται ειδίκευση στην αναρρίχηση και αναρριχητικός εξοπλισμός. Το εκπληκτικό με το ρυάκι αυτό είναι ότι ενώ δείχννει από την παραλία ότι έχει μια μικρή κοίτη προς τα δεξιά, μετά τα πρώτα 200 μ. κάνει μια πολύ απότομη αριστερή στροφή 220 μοιρών και συνεχίζει με την μορφή ενός βαθιού φαραγγιού. Εμπεριέχει γύρω στους 35 καταρράκτες, κάποιοι εκ των οποίων είναι πάνω από 30 μ.

 Αν προτιμήσετε να συνεχίσετε όμως παραλιακά φθάνετε στο γνωστό σημείο της Γριάς τα Πανιά (Τσ΄Γιργιάς τα Πανιά).

Φωτο: "Όταν η φύση γίνεται ζωγράφος" wikimapia.org

Ο θρύλος λέει ότι οι άσπρες πανέμορφες πτυχώσεις μέσα στον μαύρο γρανίτη με τα όμορφα σχέδια,οφείλονται σε μια Γριά που πολλά χρόνια πριν είχε τα κοπάδια της στη περιοχή και άπλωνε τα ασπρόρουχά της για να στεγνώσουν εκεί, τα οποία μαρμάρωσαν! Ακριβώς μετά από εδώ είναι ο καταρράκτης του Κρεμαστού (Κιιμαστός), ο μεγαλύτερος καταρράκτης στην Ελλάδα με ύψος 180 μ. 4ος στην Ευρώπη και 11ος σε όλο τον κόσμο, αλλά και ο μοναδικός που καταλήγει κατευθείαν στη θάλασσα.

Φωτο: "Να κοιτάς και να νοιώθεις το δέος" hellascanyon.gr

Υπάρχει εδώ ένα και μοναδικό σημείο για να τον προσεγγίσετε περνώντας πάνω από της Γριάς τα Πανιά. Προς το παρόν δεν έχουμε την πληροφορία για να σας δώσουμε το ακριβές σημείο. Για τον λόγο αυτό προτιμήστε την επιστροφή από το ίδιο μονοπάτι.

Διάρκεια διαδρομής γύρω στις 4-5 ώρες να πάτε και 4-5 ώρες για να γυρίσετε. Δυσκολία διαδρομής υψηλή.

Κατακτήστε την κορυφή του Αγίου Γεωργίου.

Ξεκινήστε από το ρυάκι της Καμάρας (Καμάαα) που θα το βρείτε είτε ακολουθώντας το πλακόστρωτο που βρίσκεται ακριβώς πίσω από το κτήριο του Δήμου Σαμοθράκης, είτε από το Σταυρί (Σταυίιι), στη συμβολή του τσιμεντόστρωτου δρόμου που σας φέρνει από τα Αλώνια στο μοναδικό γήπεδο του νησιού, στη διασταύρωση για την Σωτέρα. Ακολουθήστε τον δρόμο που οδηγεί μέσα στο πευκοδάσος της Χώρας με Β.Α. κατεύθυνση και αφήστε το όχημά σας στο πάρκινγκ που θα βρείτε μετά το κτήριο του Δασαρχείου. Μέσα από την κοίτη του ρυακιού με συνεχώς ανοδική και πορεία που προοδευτικά δυσκολεύει, προσεγγίζεταισε διάφορα υψομετρικά σημεία σημεία θέασης της Χώρας από ψηλά και της ευρύτερης περιοχής. Βράχια που δείχνουν μετέωρα ξεπροβάλουν αιώνια μενίρ,σε κάθε σας βήμα. Τα περνάτε περιμετρικά και συνεχίζεται. Σε περίπου μια ώρα δρόμο έχετε μπει ξανά στο δάσος με τις αρχαιώτερες άγριες βελανιδιές στα νησιά του Αιγαίου, συνέχεια του ίδιου δάσους που υπάρχει στο Μαρτίνι. Η διαδρομή σας εδώ γίνεται ομαλότερη και με μικρότερη κλήση, αλλά πάντα ανηφορική. Δεν έχετε θέα της κορυφής και αυτό ίσως σας απογοητεύσει και σας κουράσει ψυχολογικά, η θέα όμως όλης σχεδόν της νότιας πλευράς μέχρι και τον Προφήτη Ηλία (Κουρμπέτς), όπως των Αλωνίων, της Καμαριώτισσας του κάμπου του νησιού θα σας δώσει κουράγιο να συνεχίσετε. Θυμάρι και αγριοκυκλάμυνα, ξυνίδες και κότσινοι, κουκουδιές και κέντροι συνεχώς στο διάβα σας. Μετά από 3 ώρες διαδρομής έχετε φθάσει στη κορυφή του Αγίου Γεωργίου, με τα ερείπια του ομώνυμου εξωκκλησιού, σε ύψος 1448 μ.
Φωτο: "Στη κορυφή του Άη Γιώργη" photothema.gr
Η θέα είναι μαγευτική. Βρίσκεστε στο Β.Δ. άκρο της οροσειράς Σάος που σαν πέταλο διατρέχει κεντρικά όλο το νησί, με το άλλο άκρο να καταλήγει στη κορυφή του Προφήτη Ηλία. Βόρεια και κάτω από τα πόδια σας βλέπετε την Παλίαπολη, Β.Α. η θέα φθάνει μέχρι τους Καρυώτες, Δυτικά βλέπετε την Καμαριώτισσα, την Λιμνοθάλασσα του Αγίου Ανδρέα και το Ακρωτήρι και Ν.Δ. τα Αλώνια και τον Κάμπο με τον προϊστορικό οικισμό στο Μικρό Βουνί. Β.Δ.έχετε την απροσπέλαστη και άβατη περιοχή του Μέγα Γκρέμνου (Μέγα Γκέεμνους) και τις κορυφές Αμώνι και Προφήτης Ηλίας. Η διαδρομή της επιστροφής σας μπορεί να γίνει από την κατεύθυνση που ήρθατε ή εναλλακτικά να κατηφορίσετε στον αυχένα που προβάλει Β.Δ. με κατεύθυνση προς την Παλιάπολη. Αν επιλέξτε αυτή την διαδρομή, θα ανταμειφθείτε γιατί λίγο πριν την Παλίαπολη και με συνεχή πορεία πάνω στον αυχένα που ακολουθείτε θα συναντήσετε τα Κυκλώπεια Τείχη, ότι έχει μείνει από τις Αρχαίες Οχυρώσεις της Παλιάπολης. Πρόκειται για μια από τις αρχαίες Μεγαλιθικές κατασκευές που υπάρχουν σε δάιφορα σημεία της Σαμοθράκης. Είναι κατασκευασμένα σε μεγάλο υψόμετρο και από τεράστιους ογκόλιθους λαξευμένους ταιριασμένους και χτισμένους με τέτοιο τρόπο, που δημιουργεί στους πάντες την απορία πως μπόρεσε να γίνει κάτι τέτοιο με τα μέσα της εποχής. Η αλήθεια είναι ότι όυτε με τα σημερινά μέσα μπορεί να επιτευχθεί κάτι τέτοιο. Την περιοχή αυτή ελάχιστοι επισκέπτες την έχουν προσεγγίσει εως τώρα και αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά αλλά κρυμμένα από τα πολλά μάτια μέρος του νησιού.
Φωτο: "Να αντικρύζεις το αδύνατο" axierosblog.wordpress.com
Φωτο: "Να είσαι τόσο κοντά και να ταξιεδεύεις τόσο μακριά" axierosblog.wordpress.com
Στη συνέχεια αμέσως μετά στην ίδια πορεία προς τα κάτω θα συναντήσετε άλλο ένα μοναδικό και ιστορικό σημείο του νησιού επίσης άγνωστο στο ευρύ κοινό.Πρόκειται για την Πύλη του Ήλιου, φτιαγμένη από μεγάλους ογκόλιθους με τριγωνική στήριξη στο επιστεγασμά της.
Φωτο: "Να μυήσαι στο αμέίητο" novoscriptorium.com
Εικάζεται ότι έιναι η Πύλη από όπου περνούσαν οι μυημένοι ή και αυτοί που επρόκειτο να μυηθούν στα Καβείρια Μυστήρια κατά τον μήνα Ιούλιο, αλλά και όποτε ένιωθαν ότι είναι έτοιμοι να μυηθούν, για να εισέλθουν από εδώ στο Ιερό των Μεγάλων Θεών.
Φωτο: "Να περνάς στο Φως" novosriptorium.com
Τελικό σημείο πριν το τέλος της διαδρομής ο Πύργος των Γαττιλούζι. Εδώ υπάρχει μια περίφραξη του αρχαιολογικού χώρου και μια καγκελένια είσοδος που ίσως να την βρείτε κλειστή.
Φωτο: "Μεταξύ των δύο κόσμων" axierosblog.wordpress.com
Αναγκαστικά υπερσκελίστε την, κατηφορίστε δεξιά του Πύργου και βγείτε στη παραλία στην περιοχή Κουβάρα (Κβάαα) πάνω στον κεντρικό δρόμο Καμαριώτισσας-Κήπου. Δυσκολία διαδρομής μέτρια.

Ατενίστε την θέα από το Κουφούκλιο (Κφούκλιου).

Ακολουθώνταςτον ασφάλτινο δρόμο που σας οδηγεί στον οικισμό της Άνω Μεριάς (Απάν΄Μιργιά), στο σημείο που τελειώνει η άσφαλτος, μπείτε δεξιά στον δρόμο που υπάρχει εκεί για την κορυφή και μετά από αρκετές ανηφορικές στροφές (20) με καταπληκτική θέα συνεχώς, φθάνετε στο τέλος αυτού του δρόμου. Η τοποθεσία εδώ είναι ιδανική και για αλεξίπτωτο πλαγιάς, λόγω του υψομέτρου της και της ζώνης προσγείωσής της σε όλο το εύρος χαμηλά κάτω στον ασφάλτινο δρόμο, που αποτελείται από καλλιεργημένα χωράφια. Ανηφορίστε τραβερσάροντας προς τα δεξιά με Ν.Δ. κατεύθυνση καιφθάνετε στο καταφύγιο του Ορειβατικού Συλλόγου Σαμοθράκης σε υψόμετρο 900 μ..Περιηγηθείτε στις γύρω κορυφές του Γαϊδάρου (Γάδαους). Με Ν.Α κατεύθυνση και μετά την πλαγιά με τις φτέρες εκεί που φαίνεται μια συκιά, μπορείτε να πιείτε νερό από την παγωμένη πηγή που υπάρχει εκεί.

Kargia (Καργιά)

Right above of Klidosi waterfall is the area of the springs of Fonia, known as Kargia.

The route is easy and can be followed by children aged 7 years and over.

Following the asphalt road that leads you to Ano Meria settlement (Απάν΄Μιργιά) at the point where the asphalt ends, go right onto the road and after several uphill turns (19) with a spectacular view, you will reach a sign of stones one on top of the other characteristic "Koukos" "Κούκος" that you will encounter on other paths.

Leave your vehicle there and enter the trail with a right traverse leading you to the neck of the hill. Follow uphill. After continuously traverses to the right and after passing three successive small streams, minor creeks Fonias, you reach the specific part, which is one of the best and most wonderfull of the island.

It is the springs of Fonia - a pleasant area with waters that shine green and blue because of the white granite of the area.

Φωτο: "Να νοιώθεις μαγικά μέσα στη μαγεία της Καργιάς" samothraki_samothraki-instagram
Φωτο: "Να γλυστράς στις νεροτσουλήθρες της Καργιάς κάτω από τον ίσκιο, με φόντο το απέραντο της θάλασσας" samothraki_samothraki-instagram
Φωτο: "Να κατασκηνώνεις σε μαγικές τοποθεσίες" Ευγενία Παπαπέτρου-facebook
Φωτο: "Να εναρμονίζεσαι με το τοπίο και να θες να μείνεις για εκεί για πάντα" maraya_pap-instagram

Small beaches and lofts in boulders, giving you the opportunity to dive in successive, gorgeous, sculpted by centuries, Vathres, while there are two points that fearlessly take in natural water slides that you will immediately discover. Browse all the surrounding scenery and look for southwestern direction in the above area of ​​Kristalopigi, for crystals of quartz. Return to the creek and reach the edge where the stream allows you to easily reach and stop, where a sign reminds you that from there and below it is only for well-trained climbers with special equipment.

Blue and green dragonflies, lights, frogs, lizards of the rocks,various birds, goats, kids are your own companions on all routes within the streams, and the experiences they will mark your life and will accompany you with nostalgia for everything up to visit them again.

Kargia Louloudi Vatos

Mια πολύ όμορφη, δύσκολη και μεγάλη διαδρομή είναι αφού διανυκτερυεσετε στην Καργιά, να συνεχίσετε δυτικά για να προσεγγίσετε μια άλλη κορυφή με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, το Λουλούδι. Από εκεί να περάσετε από την κοιλάδα στις πηγές του Γυάλι και στην συνέχεια να καταλήξετε στην παραλία του Βάτου. Πρόκειται για μια μοναδική 3ήμερη περιπέτεια.Παρακάτω παραθέτουμε όλη αυτή την διαδρομή από μια παρέα ανθρώπων που έγραψαν στο blog τους και κατέθεσαν τις εμπειρίες τους με πανέμορφες μοναδικές φωτογραφίες, οι οποίες αναδυκνείουν για άλλη μια φορά το μεγαλείο και το ατελείωτο των διαδρομών της Σαμοθράκης.

Trek through the wilderness

By zogaris.blogspot.gr

Late July 2015.

The HCMR workers and friends finally did a trek to an area that we always wanted to explore (and obtain water samples, bug samples, vegetation data etc.). The upland transect across the mountain from the Fonias Valley to Vatos.


I highly recommend a trek like this so I post our itinerary. Of course we may have detoured a bit to get our samples from springs and streams and scenic views etc, so maybe this itinerary should be modified to make an ecotouristic trek less challenging. However, the trek does need a knowledgeable local guide since 90% is off-trail and in difficult conditions. The trek is approximately 20 Km long starting at the road's end at 750 m and reaching a height of about 1350 m. and descending to sea level at Vatos Beach. Two nights minimum must be spent in the field and water is taken from springs and clean streams.

Day 1. Near trail head at about 800 m. Descending into Fonias Upper Valley Κargia.

Day one: 19:00-21:30.  Trailhead from near Koufouklio peak (c. 750 m) reached by truck (up the zig-zag road). Then took path (well-marked) to "Karya" – near the upper part of the Fonias Valley. Camped at small make-shift free camp sites riparian forest next to river. Slept under stars, most without tent. Warm.

Day two: First part. 05:30 to 14:00. Walk up left major tributary of the upper Fonias towards Louloudi Peak. Veer left off river corridor up goat tracks in a funnel-shaped cone beneath the peak. VERY Steep, no trail, hands-to-rocks conditions - could be dangerous. Finally came out to rocky ridge immediately East of Louloudi after spring (about 1350 m asl). Ascent to granite-like boulder crest. Descent to col between the Fonias and Ghiali valleys. Three huge rounded ganite boulders (the "Kafanedes") mark the spot of descent into the Ghiali Valley (veer Left). Descent left to main stem of Gialli aiming for characteristic rock formation far in the gorge, way far below. Finally meet river with deep pools and perennial tributary coming in from L. Continue into gorge to a huge deep pool just before gorge becomes impassible. Rest here.

Camp to the Kargia Valley


Day two:Second part. 22:00 – 23:00 (under full-moon). Hike into oak and Montpelier Maple forest up to col of Kotzamanis Peak (Right of the Peak) at a moonscape site called “Lagdistres” (at about 800 m). Sleep here. All without tents. Warm.

Bedrock below Louloudi Peak

Early morning in the Western tributary stream of Fonias - only Alder in the riparian here.
Above the tributary
Athletic training shoes should not be worn in these slippery granite slides.


Day three: 07:00 – 11:30. Leave Lagdistres to descend to Agia Thekla spring (nearby, c. 30 mins.). Inspect traditional shepherd’s hut (one of two or so found on the mountain). Spring with great cold water. Later in about ’15 meet Kresmastos Stream. Continue on westwards through open landscape (almost like Crete hear...). Phrygana and plantlife with northern Aegean flora. Encounter rare plant community of Peucedanum longifolium. Descend down towards Ksydni area. There is a large Platanus grove on the slope. Then a view of Vatos beach. Descent veering towards L. Rest and swim at beach. Take water from upper part of pool in the cobble channel (springs in river cobble and gravels). Catch the tourist boat back to Therma (if it is not too windy). We were lucky and caught the boat at 17:00.

Up  there Louloudi
Perrenial spring at about 1300 m. or so.  Louloudi.

The Samothraki Nature Observatory research team members included Nikos, Yiota, Natalia, Anastasia, Vassiliki and myself. We were accompanied by many friends and supporters of the cause. We thank Phillipos, Yannis, Vaios, Marios and all who participated. The snapshots I post are only a small part of the material collected. A wonderful experience, but not to be taken lightly.

Fonias on L and Ghiali on R. Granitic rocks.

Rounded boulders known as "Kafenedes" at the col above Ghiali.
Rare plants and rock formations.
Descent in the windy slopes
After a short stop in a Plane tree grove. Refreshing!
Vatos Beach from Above near to civilization (zogari.blogspot.gr)Late July 2015.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:Προτιμήστε να είστε τουλάχιστον δύο άτομα παρέα. Να φροντίσετε να έχετε κόψει τα νύχια των ποδιών σας από πριν, γιατί σε άλλη περίπτωση στην κατηφόρα τα πόδια σας θα ταλαιπωρηθούν πολύ και θα σας πονέσουν. Πάρτε μαζί σας καπέλο, γυαλιά ηλίου, αντιηλιακό, αντιανεμικό, δεύτερο φανελάκι και δεύτερο ζευγάρι κάλτσες, ξηρούς καρπούς και νερό, υπνόσακο (σε περίπτωση διανυκτέρευσης), κουτί Α΄Βοηθειών , μαχαίρι ή σουγιά, αναπτήρα και φακό. Ενημερώστε κάποιους ανθρώπους για την εκδρομή σας. Το κινητό σας αν είναι COSMOTE ίσως να έχει σήμα μέχρι και την κορυφή.

 Μην επιχειρείτε αναβάσεις ή καταβάσεις πέραν των γνώσεων και των δυνατοτήτων σας. Προσπαθήστε να μένετε μέσα στα μονοπάτια γιατί οποιαδήποτε παρέκκλιση, υπάρχει περίπτωση να σας αφήσει εκτεθειμένους και να σας ταλαιπωρήσει πολύ. Αν προκύψει ανάγκη ούρησης ή αφόδευσης προτείνουμε για ευνόητους λόγους να ακολουθήστε την  πιο οικολογική διαχείριση με το να τα θάψετε!

 Υπενθυμίζουμε για την απαραίτητη υπόδηση από αθλητικό παπούτσι και στη καλύτερη περίπτωση ορειβατικό μποτάκι και κάποιο είδους μπαστούνι ή μπατόν (trekking poles). Σε περίπτωση διανυκτέρευσης το άναμμα της φωτιάς στη ύπαιθρο απαγορεύεται κατά τους θερινούς μήνες. Σεβαστείτε τον χώρο και αποφύγετε με κάθε τρόπο να αφήσετε κάθε είδους απορρίμματα καθ΄όλη την διάρκεια της διαδρομής και της διαμονής σε κάθε σημείο του νησιού.

More like this:

Destinations

Regions

Samothraki is a big place. It stretches around 6 miles across and is over around 11 miles long - 69 square miles in size.

Wonders

Nature has its wonders - this is given. All you have to do is to discover them and enjoy their natural existence.

Destinations

Never miss out the journey - never forget the destination.

Villages

Here is Samothrace of the people, no village is like the precedent.

Discover Samothraki

Places to go

Up to discover? In Samothraki it's all about enjoying the route to the desired destination.

Things to do

There is so much world to see and experience in Samothraki. For real, no limit on that.

Plan your trip

Samothraki is characterised by tall and adventurous mountain landscapes while being coasty all along, with each single element contributing to a picturesque and magnificent landscape.