Villages

Therma

Places to go

Therma

Ο οικισμός της Σαμοθράκης στην σκιά του Φεγγαριού

Τα Θέρμα είναι ο οικισμός του νησιού που είναι κρυμένος μέσα στην καταπράσινη βλάστηση που απαρτίζεται από θεόρατα πλατάνια, καστανιές, καρυδιές, άριους, άγριες βελανιδιές κ.α. Παλαιότερα ήταν γνωστός για τα υπέροχα κεράσια και για τα κάστανά του. Τα Θέρμα πήραν το όνομά τους από τις θερμές πηγές που αναβλύζουν στην είσοδο του οικισμού από αρχαιοτάτων χρόνων. Είναι ιαματικές πηγές με πολλές θεραπευτικές ιδιότητες κατάλληλες για ρευματισμούς, αλλεργίες, μυοσκελετικά προβλήματα κλπ. Επίσης πόσιμα υποβοηθούν στην αποβολή της πέτρας από τα νεφρά, τις στομαχικές διαταραχές και προβλήματα του εντέρου. Σε γεώτρηση που διενεργήθηκε από τον Δήμο την δεκαετία του΄90 βρέθηκε τεράστια αρτεσιανή πηγή σε βάθος μόνο 80 μέτρων, με θερμοκρασία που αγγίζει τους 100 βαθμούς Κελσίου.

Φωτο: "Αρτεσιανή ιαμτική πηγή Θέρμων" money-tourism.gr
Φωτο: "Να απολαμβάνεις το νερό από τα έγκατα της Σαμοθράκης" bootcampservia-instagram

Στη δεκαετία του ΄50 οι κάτοικοι λάξευσαν σε παρακείμενο βράχο μια πισίνα και έχτισαν ένα σπιτάκι για να την καλύψουν. Σήμερα ακόμη σώζεται και είναι λειτουργική μόνο η πισίνα γιατί το σπιτάκι κατεδαφίστηκε. H περιοχή εδώ λέγεται Ψαρόθερμα και μπορείτε να απολαύσετε ζεστό μπάνιο με καταπράσινη θέα που σας περιβάλλει προς κάθε κατεύθυνση.Λίγο αργότερα χτίστηκαν και κάποια άλλα κτίρια στην είσοδο του οικισμού, τα οποία ανακαινίσθηκαν πρόσφατα και αποτελούνται από μια πισίνα και ατομικά λουτρά για τους λουόμενους.

Φωτο: "Ο λαξευμένος βράχος στα Ψαρόθερμα" samothraki.gr

Οι ιαματικές πηγές ήταν ο λόγος που την ίδια εποχή κατασκευάστηκαν μικρά συγκροτήματα με καταλύματα και για τους λουόμενους που ερχόταν εκείνα τα χρόνια εκτός νησιού. Μέχρι την δεκαετία του '80, πολλοί κάτοικοι μεταφέρονταν οικογενειακά με τα βασικά τους υπάρχοντα, κυρίως από την Χώρα (Χουργιό), εδώ, κατά τους ανοιξιάτικους μήνες (σκουσιά). Για τον λόγο αυτό υπήρχε και μικρό Δημοτικό Σχολείο που εξυπηρετούσε τους μικρούς μαθητές που αναγκαζόταν να μετοικίσουν και έτσι να μπορούν να παρακολουθούν τα μαθήματά τους μέχρι να τελειώσει το σχ. έτος. Το κτίριο αυτό σώζεται ακόμη ανακαινισμένο στην διαδρομή προς τα Πέρα Θέρμα στην διασταύρωση με τον ασφάλτινο δρόμο που οδηγεί στις ταβέρνες του οικισμού. O οικισμός είναι πασίγνωστος για τα ρυάκια που το διατρέχουν και τις Βάθρες (Βάθιις) του, μαγευτικά πρωτόγνωρα τοπία που σε μαγνητίζουν και σε αιχμαλωτίζουν από την πρώτη στιγμή που τις αντικρύζεις, κάνοντάς σε να θες να εξερευνήσεις κάθε φορά και την επόμενη. Καθώς ανεβαίνετε τον δρόμο από το λιμανάκι της Παναγούδας, στρίβετε στον πρώτο δρόμο αριστερά και μετά από 1 Κm συναντάτε ένα γεφυράκι. Ακολουθόντας τον πλακόστρωτο δρόμο δεξιά και στα 200 μ βρίσκεται ένα μικρό πάρκινγκ. Ακολουθήστε το ρυάκι για 5' και είστε στον πρώτο μικρό καταρράκτη στην πρώτη βάθρα του ρυακιού Κρέμαση (Κέεμασ') με μικρή όχθη από αμμουδιά και μικρό βάθος, κάτω από σκιά πλατάνων και σκλήθρων, κατάλληλη και για μικρές ηλικίες παιδιών.

Φωτο: "Στη 1η βάθρα της Κρέμασης" samothraki.com

Από δεξιά μπορείτε με προσοχή και κατάλληλα υποδήματα, μπορείτε να προσεγγίσετε την δεύτερη βάθρα. Εδώ σας δίνεται η ευκαιρία για μικρές βουτιές στο παγωμένο κρυστάλλινο νερό, και να μπείτε κάτω από τον καταρράκτη, ο οποίος τρέχει κάθετα από τον βράχο αιωρούμενος μέσα από βρύα και λειχήνες, δίνοντάς σας την ευκαιρία για ένα υπέροχο υδρομασάζ σε όλο το σώμα!. Στεγνώστε και κάντε την ηλιοθεραπεία σας στον λείο λαξευμένο από το νερό που τον σμίλεψε εδώ και χιλιάδες χρόνια, μαύρο γρανίτη και νιώστε την ενέργεια του χώρου σε κάθε σας κύτταρο. Οι μαρτυρίες όλων των επισκεπτών είναι ότι υπάρχει μια ιδιαίτερη αίσθηση αφύπνισης στον καθένα και μια αίσθηση σύνδεσης με την μητέρα φύση. Δεξιά ακολουθώντας το ρυάκι και κλιμακωτά ανεβαίνετε στο μικρό φαράγγι που αρχίζει και σχηματίζεται μέχρι τον μεγάλο καταρράκτη της Κρέμασης.

Φωτο: "Να νιώθεις την δροσιά του καταρράκτη" skia tou paradeisou-facebook

Από εδώ και πάνω χρειάζονται ειδικές γνώσεις αναρρίχησης και ειδικός εξοπλισμός. Μην επιχειρήσετε να βγείτε από την κοίτη του ρυακιού, γιατι η διαφυγή είναι απότομη και αν τα καταφέρετε, η βλάστηση είναι πυκνή χωρίς επιλογές διάσχισής της.

Η δεύτερη επιλογή σας μπορεί να είναι από το γεφυράκι να συνεχίστε αριστερά και στο τέλος του ασφάλτινου δρόμου να αφήσετε το όχημά σας στον χώρο πάρκινγκ που θα συναντήσετε. Ακολουθώντας τον τσιμενένιο υδραύλακα έχετε φθάσει στη 1η βάθρα του ρυακιού της Γριάς Βάθρας.

Φωτο: "Να προχωράς κάτω από τα πλατάνια για την 1η" samothraki.com

Στη παραλία των Θέρμων υπάρχει αλιευτικό καταφύγιο όπου μπορείτε να προσεγγίσετε και να αγκυροβολήσετε το πλεούμενό σας. Δύο παραλιακά καταστήματα θα σας προσφέρουν παγωμένο καφέ, αναψυκτικά, ποτά, τοστ, σάντουιτς ομπρέλες και ξαπλώστρες, ενώ η παραλία είναι από ψιλό χαλικάκι με πανέμοραφα πενταγάλανα νερά. Η θέα του Σάος και της κορυφής του Φεγγαριού καθώς και οι καταπράσινες πλαγιές συνθέτουν μια θέα που ξεκουράζει το μάτι και την ψυχή σας. Υπάρχει εδώ το ξωκκλήσι της Παναγούδας για να ανάψετε ένα κερί στους ναυτικούς και στάση του τοπικού ΚΤΕΛ για να συνεχίσετε προς τα κάμπινγκ του Δήμου, προς τον Φονιά ή να επιστρέψετε στην Καμαριώτισσα. Μια ταβερνούλα με τραπεζάκια κάτω από την σκιά και θέα τη θάλασσα σας δίνει χώρο για ξεκούραση και αναμονή.

Φωτο: "Να αράζεις στο μώλο των Θερμών" samothraki_samothraki-instagram

To χωριό προσφέρεται για διαμονή σε διάφορα ενοικιαζόμενα δωμάτια που θα βρείτε εδώ, φαγητό κατά μήκος του δρόμου σε πολλές διάσπαρτες ταβέρνες, νυχτερινή έξοδο και αγορά διαφόρων χειροποίητων κοσμημάτων που θα βρείτε σε υπάιθριους πάγκους στην είσοδο του χωριού. Μην παραλέιψετε να επισκευθείτε το μαγαζί του Νίκου Βάβουρα ο οποίος διαθέτει μεγάλη συλλογή διαφόρων σπάνιων κρυστάλλων του νησιού, τους οποίους εδώ και χρόνια συλλέγει από τις εξορμήσεις του στο βουνό!

More like this:

Villages

Regions

Samothraki is a big place. It stretches around 6 miles across and is over around 11 miles long - 69 square miles in size.

Wonders

Nature has its wonders - this is given. All you have to do is to discover them and enjoy their natural existence.

Destinations

Never miss out the journey - never forget the destination.

Villages

Here is Samothrace of the people, no village is like the precedent.

Discover Samothraki

Places to go

Up to discover? In Samothraki it's all about enjoying the route to the desired destination.

Things to do

There is so much world to see and experience in Samothraki. For real, no limit on that.

Plan your trip

Samothraki is characterised by tall and adventurous mountain landscapes while being coasty all along, with each single element contributing to a picturesque and magnificent landscape.